logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ułamany pin Procesor Intel Pentium 4 2,66 ghz socket 478

NieUmiem 16 Lip 2015 12:23 969 8
REKLAMA
  • #1 14852464
    NieUmiem
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam otóż nie mam kasy , a uszkodziłem pin przy naprostowywaniu .

I teraz ma ktoś rozpiskę odnośnie procesora ?

Intel Pentium 4 2,66 ghz FSP 533 mhz socket 478B

Mam inny procesor amd spisany na straty (mogę od niego wziąć piny)

I teraz pytanie czy da radę naprawić ten procesor ? Czy może będzie działał bez jednego pinu .

Prosiłbym o rozpiskę
  • REKLAMA
  • #2 14852596
    aou
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Wątpię żeby nóżka była niewykorzystywana. Ja bym sie w ogóle w to nie bawił skoro sprzedają procesory pod twoje gniazdo z 6-7 zł na znanym portalu. rozumiem że elektroda jest źródłem informacji naprawczych ale te 7 zł warto poświęcić np na dwurdzeniówkę typu e4300 czy na pentiuma 4 . Kurcze nie warto lutować procka. Zostanie Ci ten pin w gnieździe to będzie problem z wyciągnięciem.
  • REKLAMA
  • #3 14852621
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    aou napisał:
    te 7 zł warto poświęcić np na dwurdzeniówkę typu e4300

A jak on to włoży na s478? Przejdź się po serwisach czasami ludzie przynoszą tam starocia do utylizacji więc może jakiś P4 się znajdzie.
  • #4 14852651
    NieUmiem
    Poziom 16  
    Właśnie wrzuciłem pin w brakujące miejsce . I teraz jak wkładam spowrotem celerona to komputer nie wstaje . A jak wkładam ten z brakującym pinem o dziwo się załącza , ale pin nie dotyka procesora . Jak go teraz wyciągnąć :( ?
  • REKLAMA
  • #5 14852705
    frogii1990
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Pozostaje chyba jedyny sposób na popukanie tak aby grawitacja i wibrację zrobiły swoje jak to nie zadziała to zbytniego innego sposobu nie ma.
  • REKLAMA
  • #7 14852752
    frogii1990
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Trochę to logiczne ponieważ jeżeli pin nie wypadł to po dociśnięciu jest szansa na to że teraz styka ta brakująca nóżka.
  • #8 14852788
    dalmatyn
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Miałem kiedyś podobny przypadek. Klient pogiął nogi w procku, przy prostowaniu jedna noga odpadła. Dociąłem na tyle długi pin aby zapierał się na dole o laminat i nieco wystawał. Po dociśnięciu procesorem w gnieździe był styk. Działało, acz nie wiem jak długo.
  • #9 14852864
    NieUmiem
    Poziom 16  
    Nie to ten z pinami wszystkimi procesor rusza. Właściwie oba ruszają . Mimo że jeden nie ma pinu.

Tamten pin musiał wylecieć bo takto by nie wszedł drugi procek .

Tutaj zdjęcie http://imgur.com/bzPMjQn

To zaznaczone na czerwono to ułamany pin.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik uszkodził pin w procesorze Intel Pentium 4 2,66 GHz (socket 478B) podczas próby prostowania. Zastanawia się, czy możliwe jest naprawienie procesora, czy też będzie działał bez jednego pinu. W odpowiedziach sugerowano, że brakujący pin może być istotny dla działania procesora, a naprawa może być trudna. Użytkownik próbował włożyć pin z innego procesora, co początkowo nie przyniosło efektu, ale po dociśnięciu procesora komputer zaczął działać. Wspomniano również o możliwości wykorzystania pinu z uszkodzonego procesora AMD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA