logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić procesor P4 3GHz z uszkodzonymi pinami socket 775?

J_ros 14 Lut 2007 13:30 1653 12
REKLAMA
  • #1 3569964
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Czy mozna podjac jakies dzialania, zeby naprawic procesor?

Moje pytanie dotyczy ogolnie wszystkich procesorow, ale wystawiajac ten temat mam na mysli P4 3GHz pod socket 775 (bez nozek), ktoremu zal mi odpuscic.

Dostalem go razem z plyta gl. na ktorej gniazdo na procesor mialo poodginane piny a jedna sciezka przy gniezdzie jest lekko wybrzuszona (zdjecie).
    Ponoc caly komputer mial sie poprostu wylaczyc i pozniej nie dzialac. Plyta i proc mial byc potem przekazany do kogos kto mial to sprawdzic - nie wiem kiedy te piny ulegly odgieciom.

Jestem ciekaw czy sa jakies sposoby na probe przywrocenia proca do porzadku - jak na teraz nie mam, zadnych pomyslow - wydaje mi sie to wrecz nie mozliwe. Widzac jednak kwitnacy handel zepsutymi procami doszukuje sie wyjasnienia...

Czy można naprawić procesor P4 3GHz z uszkodzonymi pinami socket 775?
  • REKLAMA
  • #2 3570194
    steelq
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Można ewentualnie podjąć próbę wyprostowania nóżek a scieżkę docisnąć na stałe (np. Taśmą) Może działać ale nie musi. Warto spróbować.
  • #3 3570216
    J_ros
    Poziom 20  
    Nie chodzi mi o wspolprace tego procesora z ta wlasnie plyta - procesor byl sprawdzany na innej i nie dziala. Chcial bym otrzymac odpowiedzi dotyczace procesora, niezwiazane z plyta - pisalem o niej tylko po to, zeby wyjasnic co moglo sie stac z procesorem - mysle, ze ta plyta nie musiala wcale wczesniej wspolpracowac z tym prockiem, zestaw mogl poprostu zostac zlozony z dwoch niesprawnych elementow
  • REKLAMA
  • #4 3570733
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    A jak sobie wyobrażasz naprawę procesora ? W tych z nóżkami można ewentualnie przylutowaź ułamaną nogę.I to wszystko co można zrobić.Procesor jest układem scalonym o wielkiej skali integracji,to co widzisz od spodu to tylko wyprowadzenia sygnałów i zasilania.
  • REKLAMA
  • #5 3570818
    J_ros
    Poziom 20  
    Jestem tego swiadom...
    Chcialem uslyszec tylko jakies opinie - procesor to dosc cenna rzecz.

Jak wytlmaczyc w takim razie to, ze nawet bardzo widocznie spalone procesory znajduja swoich kupcow i to nie za psie pieniadze?
    Az tak wielu kolekcjonerow?
    Łud szczescia?
  • #6 3570859
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Breloczki raczej. Ja mam PIII650 przy plecaku. Ale chętnie bym wymienił na coś lepszego.

Zwarcie było chyba, że się ścieżka upaliła.
  • #7 3570872
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Naprawdę nie wiem po co komu takie procesory.Nawet gdyby było w nich złoto to cena tego kruszcu i tak była by wliczona w cenę procesora.
  • #8 3571386
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam
    Swego czasu też zastanawiałem się po co komu uszkodzone procesory skupowane na allegro i to po cenach nie rzadko przekraczających wartość breloczka :) Sadzę że rozwiązanie jest dość proste (zapewne tu mi sie oberwie od ludzi żyjących z serwisu, ale sam też staram sie żyć z prowadzenia serwisu), otóż w wielu przypadkach służą one do "przekrętów".
    Wystarczy wyobrazić sobie serwis do którego trafia komputer klienta ze wstępną diagnozą - nie uruchamia się wogóle. Czy ktoś oddając taki sprzęt spisuje sobie numer seryjny procesora ? Raczej wątpie. To że padł zasilacz, płyta i np RAM to jasne, ale dlaczego mógł nie "paść" i procesor ?
    Oczywiście jest to tylko teoria nie poparta dowodami, nie próbuje tez uogólniać, ale "okazja czyni złodzieja".
    Pozdrawiam Krzysiek
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • #9 3717986
    J_ros
    Poziom 20  
    2852: dobra dedukacja :) - dzięki za odpowiedź

Mam Athlon'a XP 1600+ który po włożeniu do płyty gł. odpala, ale zaraz po włączeniu monitora, komputer się wyłącza. O co chodzi? - pierwszy raz się z czymś takim spotykam - procki albo odpalały albo nie...
  • REKLAMA
  • #10 3718076
    2852

Poziom 17  
    Witam
    Powodów takiego zachowania może być wiele - przyjmując oczywiście że jest to "wina" procesora. Po pierwsze sprawdzilbym jak wygląda stan rdzenia, czy nie jest gdzieś nadkruszony, po drugie może to być spowodowane nieprawidłowym chłodzeniem (odwrotnie założony radiator itp). Jesli posiada choć minimalną skazę na rdzeniu nie radzę korzystać z pasty na bazie srebra.
    Cytat:
    O co chodzi? - pierwszy raz się z czymś takim spotykam - procki albo odpalały albo nie...

Uszkodzony procesor może się tak zachowywać, osobiście mam zestaw takich procesorów (min Celeron 2,0, kilka Duronów i Athlonów), ktore w wyniku różnych sytuacji losowych nie są w 100% sprawne, za to nadają się idealnie do diagnoz płyt głównych. W praktyce kazdy z nich "wysypuje się" w innym miejscu.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • #11 3720000
    J_ros
    Poziom 20  
    Procesor ten wyciągnięty został z płyty gł. w której wywaliły kondensatory. Znajomy nie miał później na czym tego sprawdzić - ta wersja powinna być prawdziwa zwłaszcza, że za to nie płaciłem...

Rdzeń ma nadkruszenia, ale w świetle tego co mówił znajomy nie powinny mieć znaczenia.
    Nawet podstawka jest lekko ukruszona - było to przykryte ceną więc pewnie sprzedawca próbował to zakryć - no ale procesor musiał działać

Co do chłodzenia to założyłem je poprawnie na sylikonowej paście. Sprawdziłem też, że procek się nagrzewa.
  • Pomocny post
    #12 3720244
    2852

Poziom 17  
    Witam
    Stawiam na ukruszenie rdzenia jako powód, bo oczywiście sprawy błednej konfiguracji płyta-procesor wykluczam. Dobrze byłoby sprawdzić jak ten procesor zachowuje sie na innej płycie.
    Co do nagrzewania to oczywiste że musi się robić ciepły, kwestia tylko jaką osiąga temperature ?
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
  • #13 3723261
    J_ros
    Poziom 20  
    Sprawdziłem go na płycie na której miał się spalić, ale już z wymienionymi kondensatorami. Płyta rusza ale nic dalej. Temperatury sprawdzić nie mam jak. Jak dopadnę jeszcze jakąś płytę gł. to go jeszcze sprawdzę.
    Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości naprawy procesora Intel Pentium 4 3GHz pod socket 775, który ma uszkodzone piny oraz uszkodzoną ścieżkę na płycie głównej. Próby naprawy obejmują wyprostowanie nóżek procesora i stabilne przytwierdzenie uszkodzonej ścieżki, jednak skuteczność takich działań jest niepewna. Procesor jako układ scalony o dużej integracji ma wyprowadzenia sygnałów i zasilania, które trudno naprawić, zwłaszcza gdy nie posiada tradycyjnych nóżek. Wymiana lub lutowanie pojedynczych nóżek jest możliwa tylko w procesorach z nóżkami. Uszkodzenia rdzenia procesora, takie jak nadkruszenia, mogą powodować problemy z uruchomieniem, a uszkodzone procesory często nie działają nawet na sprawnych płytach głównych. Wskazano, że uszkodzone procesory bywają sprzedawane na rynku, czasem jako elementy do testowania płyt głównych lub w celach kolekcjonerskich, a także mogą być wykorzystywane w nieuczciwych praktykach serwisowych. W przypadku problemów z uruchomieniem komputera po włożeniu procesora, należy sprawdzić stan rdzenia, poprawność chłodzenia oraz temperaturę pracy. Testowanie procesora na różnych płytach głównych jest zalecane dla diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA