logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuteczne metody ochrony komputera przed wirusami i hakerami - jakie programy?

kajtekph 31 Maj 2005 14:06 5870 48
Najlepsze odpowiedzi

Jakie programy i praktyki najlepiej chronią domowy komputer przed wirusami, spyware i atakami z sieci?

Najlepsza ochrona domowego komputera to zestaw: aktualny antywirus, firewall, narzędzie antyspyware, regularne aktualizacje systemu oraz ostrożne korzystanie z przeglądarki i poczty [#1538678][#1543829][#1625810] Najczęściej polecano Avast, AntiVir, Kaspersky lub NOD32 jako antywirus, a jako firewall Kerio, Sygate, Outpost, ZoneAlarm albo wbudowany firewall z Windows XP SP2 [#1538676][#1539559][#1543829][#1856162] Do okresowych skanów przewijały się Ad-Aware SE, Spybot, Microsoft Antispyware oraz doraźnie HijackThis lub RootkitRevealer [#1538676][#1543829][#1624222] Warto też używać Firefoxa lub Opery zamiast IE oraz The Bat! lub Thunderbirda zamiast Outlook Express [#1540747][#1540868][#1625810] Kilku użytkowników podkreślało, że ważne są też automatyczne aktualizacje Windows, Service Pack 2, kopie zapasowe danych i zwykła rozwaga przy instalacji programów oraz klikaniu w podejrzane treści [#1539559][#1538676][#1627173]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1538663
    kajtekph
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Chciałbym się zapytać użytkoników ELEKTRODY o sposoby zabezpieczeń swoich komputerów domowych:

- przed wirusami
    - atakami hakerów
    - spayware itd.

Skuteczne i konkretne metody. Jakich używacie programów?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1538676
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    avast , zone alarm , bitdefender online , nod32dos .
    Oczywiście backup danych na cd.

adaware , spybot .
  • #3 1538678
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Całkowicie się nigdy nie zabezpieczysz. Ale podstawa to antywirus (np. Avast), firewall (Kerio) i antyspyware (Microsoft Antispyware) z ciągłymi ualktualnianiem baz danych.
  • #4 1538704
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Symantec AntiVirus 10 lub darmowy Avast
    Firewalla brak, ponieważ jestem za natem, więc wydaje mi się zbędny :P
    Co jakiś czas mały backup dokumentów, oraz co najważniejsze nie używam IE tylko FF :)
  • #5 1538773
    air_szyna
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Na codzień:
    Antywir - Free-av
    Firewall - Sygate (niby za NAT ale ostrożności nigdy za wiele, pozatym lubie wiedzieć jakie programy wysyłają coś do netu)
    Firefox zamiast IE

Okresowo:
    skaner.mks.com.pl
    Ad-aware
    HijackThis
  • #6 1539559
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Na codzień:
    - Kaspersky AVP Pro + aktualizacje
    - Sygate Personal Firewall
    - ServisPack 2 + windowsupdate raz na dwa tygodnie
    - odrobina uwagi przy instalacji softu z netu

Od czasu do czasu
    - HiJackThis

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • REKLAMA
  • #7 1540505
    Suchy_Adam
    Poziom 11  
    Anti Vir: Avast
    Firewall: Sygate PF 5.5
    Netscape 7.1 & Mozilla FF 1.0.4
    na mój sprzęt mi wystarczy.
    btw. niepamiętam kiedy ostatnio vir'a miałem :)
  • #8 1540537
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    antywir avast 4.6!home edition
    firewall sygate 5.5
    czasowo ad-aware i pest terminator
  • #9 1540563
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Kaspersky
    Black ICE
    AdAware
    Spybot - Search & Destroy
    FF

no i oczywiście wszystkie upgrade Lyndolsów ;)
  • #10 1540747
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam :D
    WinXP SP2
    AntiVir (www.free-av.com)
    Firewall XP :P
    Wlaczone aktualizacje automatyczne (a co mi tam ;) )
    Wystarcza mi to, bo jestem za NAT-em :P
    Dodatkowo co ok. tydzien skanuje mks-em online i hijack this, ale jak dotad system czysciutki, mimo ze nawet w naszym LANie roi sie od trojanow i innego syfu :? Moze to dzieki temu, ze do www i poczty uzywam Opery a IE sluzy mi tylko do kontroli stron tworzonych przeze mnie i do uruchamiania skanera mks 8-)
    Pozdrawiam :D
  • #11 1540868
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm WinXP+SP2
    antywir - AntyVir Guard PE
    firewall - ten w SP2, plus dodatkowy na routerze (freesco).
    Przegladarka + Poczta => Opera8
    IE - tylko do stron ze zlosliwa optymalizacja IE-only.
    Generalnie w takiej konfiguracji (dzieki Operze) nie ma szans zeby cokolwiek sie przedostalo. Raz na pol roku odpalam jakiegos spybota, ad-aware, ale max 5 sztuk "zlosliwych" ciasteczek od IE.
  • #12 1540930
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    nie ma dobrego sposobu na zabespiecznie przed hackerami .... wszyskie firewalle antywirusy zdadza sie na nic jak w lanie znajdzie sie jaki koles komu sie nudzi :O prosty sniffer i bedzie wstanie ogladac twoje rozmowy gg, przegldane strony wysylane smsy itd ... ostatnio pojawily sie nawet takie kombajny hackerskie wlaczasz program wybierasz cel i ogladasz te www jakei w danym momecie oglada ofiara
  • #13 1541310
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    avatar piszesz o Script Kiddies, a nie o hakerach, a to bardzo wielka róznica. Gwarantuje wszystkim że haker nie znajdzie w Waszych komputerach nic co mu do szczęścia potrzebne, ani wyzwania, ani interesujących informacji, a gówniaż z odpowiednim narzędziem jest nadal tylko gównieżem.

Zabezpieczenia na codzień:

Surfowanie wyłącznie przy użyciu konta Gościa.
    Firewall Kerio.
    Rozmowy szyfrowane.
    Raz na tydzień MKS on-line lecz od 5 miesięcy nic nie wykrył.

Gdy pracuje:

Transmisja szyfrowana przy pomocy klucza generowanego dynamicznie dla sesji na podstawie krzywych eliptycznych 128 bit w środowisku Windows i 136 bit w środowisku BSD.
    Blokda portów za wyjątkiem niezbędnych do pracy.
    Firewall Kerio

Okresowo:
    Ad-Aware
    MKS On-Line
    Spybot
    Hijackthis

W obu przypadkach update systemów na bierząco.

Pozdrawiam Lt.
  • REKLAMA
  • #15 1542251
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    System: Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack. 1

Wirusy:
    =====
    Avast 4.6 (rezydent)

Internet:
    ======
    Agnitum Outpost Firewall Pro ver. 2.6.452.5123 (rezydent)
    Steganos Disk eToken Encryption 1.59 (dorywczo - bankowość)
    Steganos Internet Trace Destructor 6 (dorywczo - bankowość)
    Steganos Online Shield 1.52 (dorywczo HTTPS i SSL)
    AI RoboForm 5.0.1 (rezydent - hasła)
    Jetico BestCrypt 7.0.3 (rezydent - szyfrowanie danych i zamazywalne kasowanie danych)
    Avant Browser (zamiast Internet Explorer)
    The Bat 3.0 (klient pocztowy)

Spyware & Adware:
    =============
    Lavasoft Ad Watch Build391 (rezydent)
    Browser Hijack Recover(BHR) (dorywczo)
    SysInternals RootkitRevealer (dorywczo)

Modyfikacje w rejestrze systemowym:
    =========================
    1. Ukryte konto Administrator (niedostępne z poziomu sieciowego z silnym 255 znakowym hasłem)
    2. Zmieniona nazwa i lokalizacja Grupy Administratorzy.
    3. Wprowadzająca w zamierzony "błąd" nazwa Grupy Użytkowników Zaawansowanych.
    4. Brak konta Gość i Uzytkownik Zdalny.
    5. Niedostępna podczas skanowania nazwa i konto użytkownika obecnie użytkującego komputer.
    6. Wyłączone wszystkie automatyczne aktualizacje.
    7. i inne...

Wyjaśnienie: Agnitum firewall "odwala" gross brudnej roboty za Hijacka, Ad-Aware, Avant Browser'a, The Bat - dlatego mam tak mało do obrony przeciw "śmieciom" ;-) Reszta jest tak dla pewności ;-)

Dodano po 16 [minuty]:

ostatnio pojawily się nawet takie kombajny hackerskie wlaczasz program wybierasz cel i ogladasz te www jakei w danym momecie oglada ofiara

Wcale nie ostatnio. Pierwszy taki program widziałem w akcji w 2001 roku. Są stosunkowo łatwe do wytropienia ;-)
  • REKLAMA
  • #16 1542590
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    avatar klucz 128 bitowy oparty o krzywe eliptyczne to odpowiednik 712 bitowego klucza generowanego algorytmem RSA.

Pozdrawiam Lt.
  • #17 1543829
    dw2sm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeśli chopdzi o mnie to używam:
    Antywirus: AntiVir PE
    Firewall: Kerio Personal Firewall 2.1.5 (calkowicie wystarcza)
    AntySpyware: Ad-Aware SE

Nie używam IE tylko FF, poza tym IE usunąłem fizycznie z dysku.
    Do tego jeszcze TheBat zamiast OE.

Moim zdaniem jednak najważniejsza jest świadomość zagrożeń...

Pozdrawiam :)
  • #18 1624032
    thmk
    Poziom 15  
    A ja nie stosuje nic ;-). Mam po prostu FreeBSD z wyłączonym sshd i telnetd, nie korzystam z konta root-a jak nie muszę i mam bezpieczne hasła. Nie sądze żeby więcej było potrzebne na stacji roboczej.
  • #19 1624081
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Witam!
    A tos chojrak :D Ja tam zawsze wlaczam portsentry. Root podobnie -tylko jak trzeba, przegladarka - firefox. Spyware za bardzo nie ma sie czego uczepic a z wirusami to ciekawa sprawa bo jeszcze ani jednego nie znalazlem u siebie przez 3 lata intensywnego korzystania z sieci ( mimo ze przeciez bardzo prosto podczepic kod wirusa do programu - ilu ludzi czyta zrodla przed kompilacja?)...ale pewnie baz ywirusow mam za stare...:lol:
    Pozdrawiam
  • #20 1624178
    thmk
    Poziom 15  
    A tam chojrak, możliwości włamania do takiego komputera są i tak niewielkie. Z portsentry w domu nie korzystam - a niech mnie sobie skanują do woli, wiele sobie zobaczą jak żadnych usług nie mam ;-). Co do wirusów to teoretycznie było by to możliwe ale wypuszczenie takiego wirusa wymagało by albo roota na moim komputerze (zmiana adresu w portach) albo na serwerze paczek i źródeł - a ten jest bezpieczny ;). Root na moim komputerze nie może logować się zdalnie (zresztą nikt nie może) a do domu byle kogo nie wpuszczam ;).

Pomyśleć że wystarczyło by wprowadzić w Windows unixowy system użytkowników i uprawnień + ustawić tak, żeby przeglądarka działała na setuidzie i nie mogła namieszać i już życie wielu użytkowników tego systemu stało by się o wiele lżejsze. (nota bene chyba są takie plany)
    Z miejsca by wszystkie trojany i spyware odpadły.
  • #21 1624222
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    hmm więc:

- Win aktualizowany na bierząco
    - Proxy
    - Norton personal firewall 2005
    - Winowsowy Firewall
    - Kaspersky 5.0.277
    - PeerGuardian
    - Lavasoft Ad-aware SE Pro z aktywnym monitorem
    - Microsoft AntiSpyware
    - dorywczo HijackThis
    - Firefox 1.0.4
    - The bat

Myślę jak zaszyfrować transmisję do proxy, może ktoś pomoże ?? Byłbym wdzięczny :D, No i myślę nad operą, to dobre rozwiązanie ??
  • #22 1624267
    thmk
    Poziom 15  
    Jeśli to jest SOCKS proxy to transmisja jest szyfrowana SSL-em. Mam rację? W końcu SOCKS = "SOCKet Secure". Na dzieciaki od snifferów powinno to starczyć ;)
  • #23 1624270
    321Kami
    Poziom 23  
    A znacie gdziesz jakiś szybki pożądny proxy z SOCKS, bo narazie mam szybki, pożądny o całkowitej anonimowości, ale chyba bez socks, jak to sprawdzić ??

Nio bo nie chcę żeby mi ktoś z sieci patrzył jakie pliki ściągam albo o czym rozmawiam na GG także szyfrowanie by się zdało :D

Aha no i jeszcze jedno jakiś plugin, albo program który by nie pozwalał przeglądarkom na przesyłanie informacji o języku, wersji przeglądarki itd.
  • #24 1624307
    thmk
    Poziom 15  
    Socks to nazwa protokołu. Podaj jaki masz ten serwer proxy - może właśnie łączysz się przez socks, to chyba najpopularniejszy protokół dla proxy.
  • #25 1624351
    321Kami
    Poziom 23  
    A proszę bardzo 207.248.240.119, swoją drogą świetne proxy nawet HTTP_X_FORWARDED_FOR: nie wysyła :) i bardzo szybkie (na moją kablówkę 128k/s wystarcza spokojnie :D)
  • #26 1624441
    thmk
    Poziom 15  
    To wygląda na proxy HTTP. Ono służy tylko do przeglądania www. Ale obsługuje SSL. W firefoxie można ustawić to tak: Edycja->Preferencje->Ogólne->Ustawienia Połączenia->Własna konf. połączenia->Server proxy ssl: 207.248.240.119; port: 443.
    Anonimowe serwery socks proxy można znaleźć m.inn. tutaj

Tak w ogóle to cały czas myślałem że korzystasz z proxy w lanie (zamiast NAT) i chodziło mi o oprogramowanie - korzystanie z publicznych anonimowych proxy chyba jednak trochę za bardzo zwalnia połączenie. Zamiast tego lepiej chyba korzystać z szyfrowania w gg do utajninia rozmów (chyba powerGG ma taką funkcję, ekg na pewno).
  • #27 1624473
    321Kami
    Poziom 23  
    ale qrcze na emulu i tak nie działa :/ może zna ktoś jakiś anonimowy dobry proxy działający na emulu ?? Byłbym wdzięczny

thmk Tobie i tak bardzo dziękuje szkoda że nie mogę dać pomógł, ale to nie mój post :(
  • #28 1625107
    Borys85
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Polecam:

Panda Antywirus Internet Security 2005
    SpySubtract
    HiJackThis
  • #29 1625810
    velhecz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Więc tak:
    - Automatyczne aktualizacje systemu operacujnego (Windows XP Pro SP2)
    - klient poczty: The Bat! v3.5.30 PL + wtyczka antyspamowa Bayes Filter Plugin v2.0.2
    - antywirus: Kaspersky Anti-Virus Personal v5.0.372 PL (bazy rozszerzone, automatycznie aktualizowane co 3 godziny)
    - firewall: ZoneAlarm Pro v 5.5.094.000 (firewall ustawiony na max)
    - przeglądarka internetowa: Opera v8.01 PL
    - antyspyware: Ad-Aware SE v1.06 (automatyczne aktualizacje)

Zawsze sprawdzam antywirusem pliki spakowane i pliki pochodzące z niepewnego źródła. Skanuję całą partycję C co miesiąc. Monitor antywirusowy włanczam tylko przeglądając "niepewne strony". Program Ad-Aware odpalam raz na 2 tygodnie.
  • #30 1626019
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Witam!
    Kurcze, mase pieniedzy kosztuje zabezpieczenie kompa jak widze chociaz w sumie jak juz sie w system zainwestuje to reszta to grosze chyba (nieznam przyznaje dokladnych cenników)..Chyba ze na trialach jedziecie ale to z kolei czasochłonne i denerwujace...szacunek Forumowicze
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Skuteczne zabezpieczenie komputera domowego przed wirusami, atakami hakerów i spyware wymaga stosowania wielowarstwowej ochrony, obejmującej antywirusy, firewalle, programy antyspyware oraz świadome korzystanie z systemu i sieci. Popularne antywirusy to Avast (w tym wersje darmowe i serwerowe), Kaspersky (różne wersje, m.in. AVP Pro, Personal, PRO), AntiVir (Free-AV), NOD32 oraz Panda Internet Security. Firewalle często wymieniane to Kerio Personal Firewall (różne wersje), Sygate Personal Firewall, ZoneAlarm, Outpost Firewall oraz wbudowany firewall Windows XP SP2. Do ochrony przed spyware rekomendowane są Ad-Aware SE, Spybot Search & Destroy, Microsoft Antispyware oraz SpySubtract. Użytkownicy podkreślają znaczenie regularnych aktualizacji systemu operacyjnego (głównie Windows XP z SP2), baz programów antywirusowych i antyspyware oraz wykonywania kopii zapasowych danych. Zalecane jest unikanie Internet Explorera na rzecz przeglądarek Firefox, Opera lub Avant Browser, co zmniejsza ryzyko infekcji. Dodatkowo stosuje się narzędzia takie jak HijackThis do okresowej diagnostyki systemu. W środowiskach Linux i FreeBSD wystarczające są firewalle (iptables, Firestarter) oraz antywirusy jak ClamAV lub aegis-virus-scanner. Wskazano także na konieczność ostrożności przy instalacji oprogramowania i świadomego korzystania z sieci, gdyż całkowita ochrona przed hakerami jest trudna do osiągnięcia. Niektórzy użytkownicy stosują szyfrowanie transmisji danych i ograniczają dostęp do konta administratora. W dyskusji pojawiły się także zagadnienia dotyczące korzystania z proxy SOCKS i anonimowości w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA