logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak podłączyć domofon FERMAX 3584 do instalacji 5 żyłowej

Grzegorzwik 18 Lip 2015 12:26 2442 3
  • #1 14857137
    Grzegorzwik
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem z podłączeniem domofonu FERMAX 3584, ze ściany wystaje 5 kolorowych kabelków a w moim nowym domofonie mam 6 gniazd, próbowałem metodą prób i błędów i doszedłem do momentu działania: mogę otwierać, mikrofon działa ale nic nie słychać (czy powinienem tę zworkę co jest na schemacie przeciąć ?)
  • Pomocny post
    #2 14857393
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Jeżeli instalacja 5 żyłowa to zworki nie ruszaj. Zworka związana jest z otwieraniem i nie ma nic do reszty
    czytałeś ten temat ( wisi na samej górze w ogłoszeniach)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2132072.html

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 14857777
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2934
    Grzegorzwik napisał:
    ze ściany wystaje 5 kolorowych kabelków a w moim nowym domofonie mam 6 gniazd

Masa jest zdublowana, bo występuje na zacisku 3 jak i na zacisku 5. Patrz na schemat i zrozumiesz o co chodzi z tą zworką. W twoim przypadku jej nie przecinasz. Link
    Proponuję podłączenie najpierw kabelków pod 3 i 6. Musisz słyszeć to co dzieje się przy wejściu (oczywiście słuchawka podniesiona). Tylko dwa kabelki dadzą ci taki efekt. Pozostanie ewentualna ich zamiana miejscami, gdy nie zadziała choćby wywołanie czy mikrofon.
  • #4 14864358
    Grzegorzwik
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    dzięki za pomoc jest OK
REKLAMA