logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI B85-G43 - Brak sygnału ze złącz wideo (brak post screenu, BIOSU)

Qreczek 18 Lip 2015 17:58 1215 2
REKLAMA
  • #1 14857805
    Qreczek
    Poziom 2  
    Wczoraj kupiłem większość części do złożenia komputera, ze starych pozostała tylko karta dźwiękowa i obudowa.
    Tak więc to jest specyfikacja:
    Płyta główna: MSI B85-G43
    CPU: Intel I5 4570 3.2 GHz
    GPU: Radeon R9 280x
    Dysk HDD: Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache
    Dysk SSD: Samsung 850 EVO 120GB SATA3 2,5
    Zasilacz: XFX Pro Series TS550W 120mm 80+
    RAM: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V
    Obudowa: cooler master elite rc 330
    Karta dźwiękowa: ASUS Xonar DX 7.1

W każdym razie gdy tylko dostałem przesyłkę zacząłem składać to wszystko w całość, przy pierwszym uruchomieniu po złożeniu nic się nie dzieje, żadnego sygnału do monitora, wiatraczki pracują. Odłączam kartę dźwiękową, jest ona dość stara więc może robi jakieś zwarcie, dalej bez efektu. Zauważyłem że led przycisku O/I nie działa (było na pewno podłączone dobrze) więc odłączam ledy w ogóle i nic. Dalej odłączam porty usb front panelu, dalej nic, w końcu wymontowywuję GPU i podłączam kabel pod wyjście VGA płyty głównej, dalej nic. Odłączam wszystkie dyski poza jednym (stację dysków też odłączyłem) i nic. Odłączam jedną z kości RAM, również nic, odłączam również speaker z front panelu oraz przycisk O/I i podłączam przycisk Reset zamiast niego, dalej to samo. Odłączam wszystkie wiatraki obudowy, bez efektu, przełączam tą jedną kość ramu po wszystkich portach, dalej nic. Poprawiam i sprawdzam zasilanie płyty głównej i dalej nic. Odłączam ostatni podpięty dysk (BIOS powinien bez niego dalej się uruchamiać) i nic. Resetuję BIOS wyciągając baterię i czekając minutę, też nic. Dla próby wyciągam też ostatnią kość ramu i dalej nic, żadnych sygnałów głosowych, żadnego leda na płycie głównej (przynajmniej ja nie widzę) i tylko odgłos tych dwóch ostatnich podłączonych wiatraczków (CPU i zasilacza)

W tym momencie skończyły mi się pomysły. Próbowałem wysłać coś na help desk MSI ale formulaż po prostu się refreshuje po naciśnięciu accept więc tak właściwie nie mam co robić, pomóżcie. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 14857846
    xoree
    Poziom 30  
    Ocena: 174
    Zasadniczo zrobiłeś wszystko co się da w domu zrobić, teraz trzeba by podmieniać komponenty : płytę główna, procesor, pamięć zasilacz na inne pewne.
    Zrób reset biosu: usuń baterie na 10 min. Przed włączeniem (baterii) naciski przycisk power (10 sekund trzymaj).
    Sprawdź przycisk power najlepiej uruchom przy pomocy śrubokręta (zewrzyj szpilki na płycie głównej od powera).
  • #3 14857943
    Qreczek
    Poziom 2  
    xoree napisał:
    Sprawdź przycisk power najlepiej uruchom przy pomocy śrubokręta (zewrzyj szpilki na płycie głównej od powera).
    Już to robiłem, pisałem że podłączyłem przycisk reset a gdy to nie zadziałało użyłem śrubokęta ale niestety bez efektu
REKLAMA