Witam wszystkich forumowiczów. Mam mały problem ze tunerem jak w temacie, od jakiegoś czasu tuner nie łapie żadnej stacji w stereo a w dodatku aby złapał jakaś stacje przykładowo 93.6 MHZ musze ustawić na 93.7. Nie jestem znawca w takich sprawach. Jeżeli ktoś desponuje schematem do tego modelu lub jest z okolic wroclawia i podjął by się naprawy to chętnie się zgłosze.
Prosze sprobowac minimalnie pokrecic filtrem T1 z czarnym rdzeniem .O kolo 1/8 obrotu w lewo lub w prawo .I wtedy poprawi sie wlasciwa czestotliwosc .Byc moze trzeba bedzie troszke wiecej pokrecic .A najlepiej sobie najpierw obecnie zaznaczyc polozenie obecne rdzenia .
Filtr dyskryminatora składa się z dwóch cewek T1 i T2.Zapnij się miliwoltomierzem do TP1 i TP2.Zobacz,czy strojenie "zera" FM powoduje zmianę napięcia-najlepiej do np.10mV.Jeden filtr jest zgrubny,drugi precyzyjny w pewnym uproszczeniu.
Mam tuner DENON TU-580RD, który na pokładzie też ma filtry jak wyżej (T1 i T2) i chciałbym go dobrze zestroić.
W które dokładnie miejsca powinienem zapiąć multimetr i czy w czasie pomiaru powinienem coś ustawić/zmieniać w tunerze?
Kręcić tylko T1 czy T1 i T2?
Tuner ogólnie działa i stroi raczej poprawnie ale po 30 latach chyba warto go dopieścić i skalibrować.
Ok, Już się chyba odnalazłem.
Obok układu LA1235 mam 2 filtry (T1 i T2) i 2 piny oznaczone wspólnie jako T.P.1.
Rozumiem, że mam wybrać częstotliwość jakiejś silnej stacji radiowej, zapiąć multimetr do tych pinów i kręcić filtrami aż uzyskam jak najniższe napięcie (poniżej 10mV), tak?
Czy ważne jest, którym filtrem pokręcę? Mam kręcić jednym i drugim? Mam od któregoś zacząć, czy jest to bez znaczenia? Pytam o to bo Rubens na YT stroił miesiąc temu Technicsa GT650 i mówił, że rozregulowanie obu filtrów powoduje zniekształcenia nieliniowe i słaby SNR, nawet pomimo uzyskania później 0V w punktach pomiarowych.
Gotowy link do właściwego miejsca filmu: Link Czy powinienem się tego obawiać w przypadku mojego Denona?
Czy przy okazji wymienić w ciemno wszystkie elektrolity w sekcji zasilacza? Wszystkie kondensatory na PCB to czarne NIPPONy SME na 85 stopni C (tylko jeden żółty SB 8,2mF/5,5V). Żaden z nich nie jest spuchnięty czy wylany ale Denon ma już ok. 30 lat.
Jeden filtr (schemat) jest "zgrubny" tj.regulujący ostro.Nim ustawiasz na zero mierzone na TP1.Drugi(precyzyjny) jest od liniowej charakterystyki dyskryminatora.Wobuloskop się kłania.Wymiana markowych kondensatorów na ryżowe bez pomiaru ESR dyskusyjna.
W ciągu tygodnia powinienem dostać tester pojemności z pomiarem ESR. Kondensatory, jeśli miałbym wymieniać to na pewno nie na "ryżowe".
Chcąc uniknąć wylutowywania (do pomiarów) wszystkich 40-tu kondensatorów, miałem nadzieję bardziej na info w stylu "wymień te 2 czy 8 szt. przy wejściu zasilania od trafo, bo one zawsze padają/są najbardziej obciążone/mają największy wpływ na... " ale jak rozumiem nie wszystko jest takie oczywiste no chyba, że ktoś zna od strony serwisowej te tunery na wylot.
Wobuloskopu nie mam. Muszę zrobić bez niego.
FM stereo alış , tuner ayarlamaları normalde manual yapmak çok zahmetli ve kör uçuşu olur.
Fm tuner ve IF ayarlamaları AM IF devrelerinin ayarlamaları gibi basit değildir.
FM tuning , (alignment) için Sweep Generator (Wobbulator) ve Osiloskop yada markerli Spectrum Analyzer gereklidir ama çok kişide yok.
FM radyo oynuyor ama stereo bulamıyorsa ilk bakacağınız suçlu parçalar,10.7MHz seramik filtrelerdir.
Çıkış milivolt değerleri 10mV altında kalacak şekilde mümkün mertebe sıfıra yakın ayarlanmalıdırlar.
Elektrolitik kondansatörlerin ömrü normal şartlarda 5000 saattir. (Üretici bilgileridir). Alçak frekans ve besleme katlarında ESR o kadar önemli olmamakla beraber,yüksek frekans kademelerinde ESR değerleri önemli olup , tüm ölçümlerin başına geçer. Şerefe.
Dodam coś od siebie tuner przekłamywał o 15 (zamiast 92,30 było 92,45) pokręciłem tym filtrem T2 drugim z prawej od procka w lewo międzyczasie wyszukując na funkcji AUTO i eureka wskazuje prawidłowo
Odświeżam temat , kupiłem drugi tuner i tu inna sytuacja strojenie stacji jest w porządku lecz sygnał dźwięku na wzmacniacz idzie o połową mniejszy niż wcześniejszy tuner czy nawet TU15000ae.
Jakieś podpowiedzi
✨ Dyskusja dotyczy tunera FM Denon TU-560, który przestał odbierać stacje w stereo i wymaga przesunięcia częstotliwości strojenia, aby złapać sygnał. Zaproponowano ponowne zestrojenie dyskryminatora UKF, w szczególności delikatną korektę filtrów T1 i T2 oraz kontrolę napięcia na punktach TP1/TP2 przy strojeniu „zera” FM, najlepiej do poziomu około 10 mV. Podkreślono, że T1 jest filtrem zgrubnym, a T2 precyzyjnym, a do poprawnej kalibracji najlepiej użyć wobuloskopu, generatora sweep lub oscyloskopu. Wskazano też, że przy braku stereo pierwszym podejrzanym mogą być filtry ceramiczne 10,7 MHz oraz że wymiana kondensatorów bez pomiarów ESR nie jest jednoznacznie uzasadniona. W późniejszych wpisach pojawiły się pytania o strojenie podobnego tunera Denon TU-580RD, korektę przekłamania częstotliwości przez regulację T2 oraz o możliwą wymianę układu operacyjnego LA6358 na Muses 8820. Wygenerowane przez model językowy.