logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TZ60 - mechanizm obiektywu zanieczyszczony i zakleszczony przez piasek

internecik 20 Lip 2015 16:17 1719 3
REKLAMA
  • #1 14862238
    internecik
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam,

Mam aparat Panasonic TZ60, który podczas robienia zdjęć upadł z niewielkiej wysokości (około 15 cm) na piasek. Teraz po włączeniu obiektyw nie wysuwa się a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "błąd systemu (zoom). Odesłałem aparat do autoryzowanego serwisu, dzisiaj dostałem wycenę naprawy: 450 zł za wymianę obiektywu. Poniżej wklejam zdjęcia. Czy można ten aparat jakoś taniej naprawić np. bez wymiany obiektywu? Z góry bardzo dziękuję za opinie.
    Załączniki:
    • Panasonic TZ60 - mechanizm obiektywu zanieczyszczony i zakleszczony przez piasek TZ60_WP4GB002708_A.jpg (140.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Panasonic TZ60 - mechanizm obiektywu zanieczyszczony i zakleszczony przez piasek TZ60_WP4GB002708_B.jpg (140.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14862350
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Wymiana obiektywu w tym modelu to jakieś pół godziny roboty, a rozłożenie, wyczyszczenie tego wszystkiego i powtórne złożenie to pół dnia wyjęte z pracy serwisanta. Tak czy inaczej na pewno dużo taniej da się naprawę wykonać.
  • REKLAMA
  • #3 14869645
    howard32
    Poziom 2  
    a czy jest potrzeba wymiany obiektywu czy tylko wystarczy wyczyscic z piasku?
    Mam taki sam problem w tym samym modelu.
    pozdrawiam
  • #4 14870037
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    howard32 napisał:
    a czy jest potrzeba wymiany obiektywu czy tylko wystarczy wyczyscic z piasku?
    Mam taki sam problem w tym samym modelu.
    pozdrawiam

Jeśli obiektyw da się rozebrać to tak, samo dokładne wyczyszczenie załatwia sprawę. Tylko że z reguły po takim zapiaszczeniu aparat jest wielokrotnie włączany co nie dość że powoduje wciąganie piasku jeszcze głębiej to i uszkadza wewnętrzne mechanizmy obiektywu. Poza tym zdarza się że że pierścienie wewnętrzne są tak zakleszczone że pozostaje tylko rozbiórka siłowa co łączy się z koniecznością wymiany jednego albo i dwóch. No i żaluzje chroniące przednią soczewkę; jak się dostanie tam parę drobin pasku to już po paru przejściach potrafią nieźle soczewkę porysować i to z reguły na środku czyli w osi optycznej obiektywu co powoduje że staje się on nieostry
REKLAMA