logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic FZ5 - Obiektyw chowa się po upadku z 40 cm, co robić?

grabki91 01 Paź 2006 19:59 2165 8
REKLAMA
  • #1 3075906
    grabki91
    Poziom 10  
    Ocena: 55
    Wiatm!!!Mój tata jest posiadaczem panasonica Fz5! wszystko było ok dopuki mój brat nie upusci aparatu który gdzies z wysokosci 40cm upadł mu na ziemię!! od tego momentu wszystko da sie robic tylko gdzy przełaczam na robienie zdjec obiektyw sie wysówa i po 3-4 sekundach spowrotem sie chowa i pisze REMOVE LENS CAP AND PRESS-BUTTON.
    Na aparat oczywiscie jest gwarancja tylko co z tego jezeli to my zrobilismy a nie samo sie zrobiło i chciałbym sie dowedziec co mogło sie stac ile by kosztowała gdzies naprawa aparatu!!
  • REKLAMA
  • #2 3080130
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Uszkodzenie obiektywu. Najlepszym wyjściem z sytuacji dla osoby -laik- oddać aparat do serwisu Panasonica.
  • REKLAMA
  • #3 3088397
    bogusdr
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Oddac do serwisu panasonika to lepiej wyrzucic taniej wyjdzie
    Napewno koszty naprawy beda mniej wiecej rowne wartosci tego aparatu
    Jesli chcesz to podam Ci namiary na tani , dobry serwis w ktorym naprawa tej usterki nie przekroczy Ci prawdopodobnie kwoty okolo 60-80 zl
    pozdrawiam
  • #4 3091030
    grabki91
    Poziom 10  
    Jezeli mozesz tp podaj

Dodano po 29 [sekundy]:

bogusdr napisał:
    Oddac do serwisu panasonika to lepiej wyrzucic taniej wyjdzie
    Napewno koszty naprawy beda mniej wiecej rowne wartosci tego aparatu
    Jesli chcesz to podam Ci namiary na tani , dobry serwis w ktorym naprawa tej usterki nie przekroczy Ci prawdopodobnie kwoty okolo 60-80 zl
    pozdrawiam

jezeli mozesz to podaj
  • REKLAMA
  • #5 3095792
    i2o
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Z niecierpliwością czekam na efekty tej naprawy za 60-80zł.Pzd
  • REKLAMA
  • #6 3101921
    bogusdr
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    podaje namiary na priva

ps dla kolegi :io2
    mozesz nie wierzyc ale naprawde takie naprawy tyle wychodza no moze plus koszty wysylki jesli z innego regionu
    pozdarwiam

Dodano po 4 [minuty]:

do : grabki91
    prosze podaj adres swoj email to Ci wysle namiary bo mi cos nie bardzo z elektrody na priva wysyla wiadomosci
    pozdrawiam
  • #7 3112530
    grabki91
    Poziom 10  
    sory ze nie odpisywałem ale nie wchodziłem na elektrode grabki91(_at_)vp.pl
  • #8 3112581
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Tani serwis kolegi może byc rzeczywiście tani jeśli okaże się, że obiektyw da się naprawić (bardzo prawdopodobne), ale jeśli okaże się, że w grę wchodzi tylko wymiana to autoryzowani mogą być pomocni. Ostatnio miałem aparat sony z rozwalonym dużym wyświetlaczem. Za naprawę życzyli sobie 80 zł + wyświetlacz za 400. Bez rzadnego problemu udało mi się u Nich kupić wyświetlacz z 10% rabatem, a wymiana była banalna...
    W niektórych przypadkach autoryzowani mogą być jedynym źródłem podzespołów i często naprawa jest jednak opłacalna.
  • #9 3114893
    kuflik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    jak ktos ma problem z panasoniciem albo z sonym to niech pisze:)
    naprawie tanio, a i czesci sie znajda:)

Podsumowanie tematu

✨ Panasonic FZ5 po upadku z około 40 cm wykazuje problem z obiektywem, który po wysunięciu na 3-4 sekundy samoczynnie się chowa, a aparat wyświetla komunikat "REMOVE LENS CAP AND PRESS-BUTTON". Uszkodzenie mechanizmu obiektywu jest prawdopodobne. Zalecane jest oddanie aparatu do serwisu, jednak autoryzowany serwis Panasonica może być kosztowny, często porównywalny z wartością aparatu. Istnieją jednak tańsze, nieautoryzowane serwisy oferujące naprawę za około 60-80 zł plus ewentualne koszty wysyłki. W przypadku poważniejszych uszkodzeń, takich jak konieczność wymiany podzespołów, autoryzowane serwisy mogą być jedynym źródłem oryginalnych części i oferować opłacalne rozwiązania. Naprawa mechanizmu obiektywu jest możliwa, ale wymaga specjalistycznej diagnostyki i serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA