logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać płytę audio CD-R 700MB do odtwarzacza samochodowego – ograniczenia minut

El Pistolero 21 Lip 2015 13:04 153291 9
REKLAMA
  • #1 14864241
    El Pistolero
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam! Chciałem sobię nagrać płytę z muzyką do auta, ale niestety w aucie mam odtwarzacz tylko CD, więc na takiej płycie muszę też nagrać. Gdy skopiowałem całą muzykę do folderu na dysku pokazało mi że zajmuje on niecałe 500MB, czyli wystarczająco na płytę CD-R 700MB. Jednak w nero startsmart po dodaniu tego folderu i kliknięciu nagraj pokazuje że zajmuje to ponad 3GB. Fakt, że płyta pomieści tylko 80min zapisu, a ta muzyka zajmuje 360min. Jednak z miejscem powinna się zmieścić. Wie ktoś jak nagrać tą płytę żeby wszystko było ok?

PS: Jeśli zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 14864267
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Nagraj płytę w formacie CD-Audio. Nero sam przekonwertuje pliki mp3. Zmieścisz na płycie maksymalnie 80 minut muzyki.
  • REKLAMA
  • #3 14864287
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Jeśli odtwarzacz w samochodzie odczytuje CD-R z mp3, i pliki z muzyką to mp3, możesz spokojnie nagrać je w trybie dysku CD z danymi (CD-R). Jeśli odtwarzacz nie potrafi czytać mp3, pozostaje nagrać płytą jako CD-Audio, wtedy musisz niestety ograniczyć ilość utworów, dodawać do kompilacji audio po kolei te najbardziej pożądane (ulubione) aż dojdziesz do granicy 80 minut. Nero sam przekonwertuje mp3 do wav i pokaże czas i miejsce ile one zajmą w kompilacji.
  • REKLAMA
  • #4 14866795
    El Pistolero
    Poziom 11  
    Nagrałem płytę jako mp3 i dało radę. Jednak nie odtwarza ona się w aucie (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale nagrałem cały folder, tzn. po wejściu w płytę trzeba wejść jeszcze w folder). Więc pozostaje mi nagranie w formie plików audio.
    Mam nissana primere p12 2005r. i stąd moje jeszcze jedno pytanie, w aucie jest odtwarzacz DVD do automapy jednak gdy wkładałem tam płytę z muzyką albo czymś innym to jej nie czytało, a da się jakoś to zrobić żeby z tego odtwarzacza czytało muzykę, bo przecież odtwarzacz jest połączony z komputerem.
  • #5 14866828
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    El Pistolero napisał:
    Nagrałem płytę jako mp3 i dało radę. Jednak nie odtwarza ona się w aucie

Przecież ci pisali żeby nagrać w CD Audio a nie w mp3. Radioodtwarzacz nie obsługuje tego formatu. Jak chcesz nagrać wszystkie utwory z folderu (360min) to potrzebujesz 4-5 płyt CD. Na jedną wejdzie około 18-22 utworów zależnie od ich długości, w każdym bądź razie max 80 min. Pliki wav zajmują więcej niż mp3 stąd po przekonwertowaniu mają rozmiar ponad 3GB.
  • REKLAMA
  • #6 14866849
    El Pistolero
    Poziom 11  
    No wiem, tak właśnie robię, czyli nagrywam to w plikach wav..

A jak pisałem wyżej jest możliwość odtworzenia muzyki przez odtwarzacz DVD, który jest w sumie do automapy, jednakże jest też podłączony z komputerem?
  • #7 14866860
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Napisałeś że nagrałeś w mp3. I nie wrzucasz całego folderu tylko kilkanaście utworów? Co do automapy to raczej wątpię że da sie je zmusić od odtwarzania plików muzycznych.
  • #8 14866877
    El Pistolero
    Poziom 11  
    wariato napisał:
    Napisałeś że nagrałeś w mp3. I nie wrzucasz całego folderu tylko kilkanaście utworów?

Tak nagrałem wcześniejszą płytę, teraz nagrałem to jako pliki audio, tak jak pisaliście, jednak nie sprawdzałem czy będzie to działać, ale raczej tak skoro żadna poprzednia nie działa.

Podczas nagrywania tych płyt jako pliki audio wrzucam od razu utwory, bez folderu. A jeśli wrzuciłbym całe utwory bez folderu jako normalne mp3 to by działało? Bo w aucie odtwarza tylko jedną ścieżkę ale bez dźwięku i nie da się zmienić na kolejną, więc może to po prostu wina tego.
  • #9 14867079
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Jeśli po nagraniu plików mp3 na płytę, jako CD-R a nie CD-Audio odtwarzacz pokazuje tylko 1 ścieżkę to znaczy, że nie potrafi on odczytywać płyt z danymi (plikami), tylko zwykłe CD-Audio ze ścieżkami muzycznymi. Klasyczny odtwarzacz od wieży, taki bez mp3 / wma, też po włożeniu "komputerowej" płyty pokaże 1 "utwór" o odpowiedniej do ilości danych długości, np 75 minut... Czyli, żeby zmieścić wszystkie utwory pozostaje, jak kol. wariato napisał, przygotowanie kilku płyt CD-Audio.
  • #10 14870220
    El Pistolero
    Poziom 11  
    Ok wszystko działa, nagrałem to w formacie CD Audio i gra muzyka. :)

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał nagrać płytę CD z muzyką do samochodu, jednak napotkał problem z formatem plików. Odtwarzacz w samochodzie nie obsługiwał płyt z danymi (mp3), co skutkowało brakiem możliwości odtwarzania nagranej muzyki. Użytkownicy doradzili nagranie płyty w formacie CD-Audio, co pozwala na zmieszczenie maksymalnie 80 minut muzyki. Po kilku próbach, użytkownik ostatecznie nagrał płytę w formacie CD-Audio, co umożliwiło odtwarzanie muzyki w samochodzie. Dodatkowo, poruszono temat odtwarzacza DVD w samochodzie, który nie odczytywał płyt z muzyką, co może być związane z jego funkcjonalnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA