logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer BIOS - komputer uruchamia się na sek po czym gaśnie i ponownie startuje

Szwajcarr 21 Lip 2015 16:12 1530 8
REKLAMA
  • #1 14864641
    Szwajcarr
    Poziom 8  
    Witam

Zacznę od tego, że ostatnio chciałem przeinstalować system w komputerze oraz wymieniłem 2 kości ram.
    zrobiłem następujące czynności :
    1. Wymieniłem kości ram
    2.zmieniłem w Biosie kolejność bottowania na 1.USB 2.CD DVD
    3.Przeinstalowałem system
    tutaj właśnie zaczął się mój problem otóż gdy uruchamiam komputer zaczyna chodzić ale po 1 sek wszytko gaśnie a po 3-5 sek PC normalnie się uruchamia i wszystko normalnie działa.
    Komputer tak się zachowuję dopiero kiedy odłączę zasilanie od niego.
    PC jeszcze 2 dni temu działał normalnie bez żadnych problemów.

Sprawdzałem następujące rzeczy:
    -wymieniałem zasilacz
    -sprawdzałem kości ram
    -wyjmowałem kartę graficzną
    -odłączałem dysk twardy
    niestety to nie pomogło

PC:
    płyta główna: Gigabyte GA-z68AP-D3 Z68
    zasilacz: Tances 650W
    karta graficzna GeForce GTX 560 Ti 1GB
    ram GoodRam 8 gb PC1333 Dual
    procesor: intel Core i5 3570k 3.4Ghz
    dysk: Blue 3.5 500GB SATA
  • REKLAMA
  • #2 14864861
    t-naw
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Wygląda na bios. Sprawdź bateryjkę, jeżeli to nie będzie przyczyną to ja bym zaczął od update biosu
  • REKLAMA
  • #3 14864899
    Szwajcarr
    Poziom 8  
    Sprawdzałem baterię też to nic nie dało.
    Ciężko jest wykonać update biosu?
  • REKLAMA
  • #4 14865082
    t-naw
    Poziom 14  
    Prosta sprawa.
    Wszystko powinno być na stronie producenta płyty głównej
  • REKLAMA
  • #5 14865303
    Szwajcarr
    Poziom 8  
    Dziękuję :)
    Jutro postaram się to zrobić.
  • #6 14867174
    Szwajcarr
    Poziom 8  
    Updata biosu nie dał.
  • #7 14867214
    dawox99
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Cytat:

Wnioskuje że po zrobieniu tych wszystkich opisanych przez ciebie czynności komputer chodził normalnie skoro działał normalnie przez 2 dni. Może coś zostało przez ciebie/kogoś kto korzysta z komputera zainstalowane co powoduje jakieś błędy skoro to nie BIOS i nie bateria a także inne części komputera?
  • #8 14867236
    t-naw
    Poziom 14  
    Jaki system instalowałeś? Jaki miałeś wcześniej? Opisz dokładniej "wszystko gaśnie" wentylatory też przestają działać, czy tylko ekran gaśnie? Przywracałeś standardowe ustawienia BIOSu?
  • #9 14867306
    Szwajcarr
    Poziom 8  
    Instalowałem taki sam system jak miałem wcześniej( Windows 7 64 bit)
    Wszystko gaśnie- wentylatory przestają działać, ekran nawet nie dostał sygnału bo pamieć (bodajże) ROM się nie załadowała.
    Przywracałem ustawienia standardowe i nic nie pomogły.

Dodano po 5 [minuty]:

dawox99 napisał:
    Cytat:

Wnioskuje że po zrobieniu tych wszystkich opisanych przez ciebie czynności komputer chodził normalnie skoro działał normalnie przez 2 dni. Może coś zostało przez ciebie/kogoś kto korzysta z komputera zainstalowane co powoduje jakieś błędy skoro to nie BIOS i nie bateria a także inne części komputera?

Działał dobrze przed tym co robiłem z nim czyli przed zmianą bootowania oraz instalacją systemu. Niestety ciężko mi powiedzieć w którym momencie się to stało, ale przed zmianą bootowania wszytko działało dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po wymianie pamięci RAM i zmianie ustawień bootowania w BIOSie uruchamia się na sekundę, a następnie gaśnie, by po kilku sekundach ponownie się uruchomić. Komputer działał normalnie przez dwa dni przed wystąpieniem problemu. Użytkownik sprawdził zasilacz, pamięć RAM, kartę graficzną oraz dysk twardy, ale to nie pomogło. Wskazówki od innych użytkowników sugerują sprawdzenie baterii BIOSu oraz wykonanie aktualizacji BIOSu, co użytkownik próbował, ale nie przyniosło rezultatu. Dodatkowo, pojawiły się pytania o szczegóły dotyczące instalowanego systemu oraz o to, czy przywracano standardowe ustawienia BIOSu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA