logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW1067F błąd E54 - pralka staje, napięcie na obudowie silnika 13V

Robert17 22 Lip 2015 17:03 6459 6
REKLAMA
  • #1 14867399
    Robert17
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Pralka rozpoczyna cykl prania normalnie ale po pewnym czasie staje. W trybie serwisowym wskazuje błąd E54.Wygląda to na upływ prądu silnika.Przy odpiętej masie od silnika wykonuje poprawnie cały cykl prania. Szczotki wymieniłem, silnik wyczyściłem, wygrzałem suszarką - wciąż wyświetla ten sam błąd. Przy masie odpiętej od silnika po dotknięciu próbnikiem 230V do obudowy silnika żarnik próbnika świeci się. Na obudowie silnika jest napięcie 13V. Poproszę o podpowiedź czy wymienić grzałkę o potem (jeśli to nie pomoże) ew. triak czy zacząć od triaka.
  • REKLAMA
  • #2 14867593
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14870090
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14870540
    Robert17
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za wsparcie. Pralka wykonała prawidłowo cztery cykle prania z podpiętą masą. Niestety w trybie serwisowym wyświetla nadal E54. Wykonam porządne suszenie i będę dalej prowadził obserwację. Dam znać jak mi idzie:). Fajnie, że są życzliwi ludzie którzy chcą pomagać nie biorąc nic za to. Jeszcze raz dziękuję:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14870574
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15941023
    Robert17
    Poziom 11  
    Wymiana szczotek i kolejne dokładne wygrzanie i pomogły. Pralka działa do dziś i błędy się nie pojawiają. Z pomoc bardzo dziękuję:)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EW1067F zgłasza błąd E54, co sugeruje problem z silnikiem. Użytkownik zauważył, że pralka przestaje działać w trakcie cyklu prania, a po odłączeniu masy od silnika urządzenie działa poprawnie. Po wymianie szczotek i czyszczeniu silnika, błąd nadal się pojawia. Użytkownicy forum sugerują, że błąd E54 dotyczy silnika, a nie grzałki, oraz zalecają dokładne wysuszenie silnika. Po dalszym suszeniu i podłączeniu masy, pralka wykonała kilka cykli prania, ale błąd E54 pozostał. Użytkownik został poinformowany o możliwości resetu błędu w trybie serwisowym. Ostatecznie, po kolejnej wymianie szczotek i dokładnym wygrzaniu, pralka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA