logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTX 750 1GB czy GTX 650 TI OC 2GB, co lepsze do GTA V?

KAPI35 23 Lip 2015 23:44 4209 36
Najlepsze odpowiedzi

Czy lepiej zostawić GeForce GTX 750 1 GB czy wymienić go na GTX 650 Ti OC 2 GB do GTA V?

Lepiej zostać przy GTX 750 1 GB, bo jest minimalnie wydajniejszy od GTX 650 Ti, a w tej klasie 2 GB VRAM nie da zauważalnego zysku w GTA V [#14871069][#14871354] Na takich kartach i tak będziesz grać głównie na niskich lub średnich detalach, więc dodatkowa pamięć nie przełoży się na realnie wyższe ustawienia jakości [#14872681][#14874751] Jeśli spróbujesz podnieść tekstury dzięki większemu VRAM, klatki spadną i zamiast poprawy możesz dostać pokaz slajdów [#14874723][#14874751]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 14870999
    KAPI35
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Witam, mam pewien dylemat, ponieważ ostatnio zakupiłem nowy komputer do gier, i miałem dostać kartę GeForce GTX 650 TI OC 2 GB DDR 5, ale im zabrakło i dostałem nowszą, ale ma mniej pamięci, mianowicie: GeForce GTX 750 1 GB DDR 5, ta druga nie jest żadna ti czy coś, GTA V chodzi na niej na najniższych ustawieniach, czyli średnich i co się da, to wyłączone, i teraz moje pytanie, czy lepiej zostać z tą kartą(nowsza, trochę szybsza, ale mniej pamięci, co mnie bardzo irytuje) czy tamta(starsza, ale za to ma te upragnione 2 GB pamięci :) ) Czy jeśli zamienię jednak na 650 to czy będzie jakaś duża różnica oprócz tej pamięci?
  • REKLAMA
  • #2 14871069
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Witaj, te karty mają zbliżoną wydajność, chociaż najczęściej GTX750 jest minimalnie wydajniejszy. W przypadku kart tego kalibru 1GB najczęściej wystarczy.
  • #3 14871310
    KAPI35
    Poziom 11  
    Czyli jeżeli wymienie kartę na 650 ti to w wydajności za dużo się nie zmieni? bo wolałbym jednak tą 650 ti ponieważ ma 2 gb a grać na minimalnych i to nawet nie w full hd to trochę lipa :/
  • #4 14871354
    olutas
    Poziom 26  
    Ocena: 190
    I tak będziesz grać tylko na minimalnych, bo jak Kolega Ci wyżej napisał Gtx 650 ti jest minimalnie słabszy od Gtx 750 i 2 GB nic Ci za bardzo nie dadzą.
    Pozdrawiam
  • #5 14872175
    KAPI35
    Poziom 11  
    skoro jest minimalnie słabszy, to dadzą, bo będę mógł ustawić lepsze tekstury itp, skoro będę miał 2 GB
  • #6 14872681
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przy tej karcie raczej nie ustawisz detali na tyle wysokich, żeby Ci 1GB cokolwiek ograniczyło.
  • #7 14873866
    KAPI35
    Poziom 11  
    No właśnie te 1GB mi wszystko ogranicza, i raczej mam już postanowione, że będę wymieniał, tylko chodziło mi o to, czy różnica w szybkości obliczeń karty itp będzie jakaś duża i czy będzie to zauważalne.
  • REKLAMA
  • #8 14873925
    olutas
    Poziom 26  
    Ocena: 190
    Ale chyba nas nie rozumiesz. Zmiana karty nic Ci nie da. Nawet jakby ten GTX 650 Ti miał 4 GB VRAMu to i tak nic by Ci to nie dało. Pytasz czy różnica będzie zauważalna. Nie, ponieważ jest to trochę słabsza karta od GTX 750 i zmiana nic Ci nie da.
    Pozdrawiam
  • #9 14874670
    KAPI35
    Poziom 11  
    No ale skoro będę miał więcej VRAMu, to będę mógł ustawić wszystko czyli tekstury itp na wyższe, nie chodzi mi o to, czy GTX 650 będzie wydajniejszy, bo nie będzie, to wiem, chyba się nie rozumiemy, co chciałem wiedzieć, to wiem.
  • #10 14874723
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sens tego jest taki, że owszem, będziesz mógł ustawić wyższą jakość tekstu przy wyższej rozdzielczości i pooglądać sobie pokaz slajdów 5 klatek na sekundę - tyle z tego skorzystasz. W tej chwili masz nieco nowszą, minimalnie wydajniejszą i pobierającą znacznie mniej prądu kartę, więc powinieneś się cieszyć. Ale skoro wiesz już wszystko - to pewnie i tak zrobisz swoje ;)
  • #11 14874751
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 839
    KAPI35 napisał:
    ale skoro będę miał więcej vramu, to będę mógł ustawić wszystko czyli tekstury itp na wyższe

Ustawisz ale klatki polecą w dół. Wg mnie to nic się nie zmieni po takiej zmianie w myśl zasady "zamienił stryjek siekierke na kijek".
    Tu masz wybitnie pokazane: GTX 750 1GB czy GTX 650 TI OC 2GB, co lepsze do GTA V?
    Zobacz jak wypadł GTX 750 a 650Ti mimo 1GB vram. Karty z niskiej półki czy to 650ti czy 750 nie są detali wyższych jak średnie niezależnie od ich ilości vram czy będą miały 1 czy 10GB będzie to samo.
    Podaj najlepiej resztę konfiguracji komputera bo może nie w karcie leży problem.
  • REKLAMA
  • #12 14875760
    KAPI35
    Poziom 11  
    Aha, no teraz już coś zrozumiałem, a komp to: Procesor: AMD FX8300 8x3.3 GHz (podkręcany do 4.2 GHz)
    Płyta Główna: Asus Rock
    Pamięć RAM: 8 GB DDR3 1600 MHz Dual Chanel
    Dysk twardy: 1 TERABAJT
    Napęd: Nagrywarka DVD
    Karta graficzna: MSI GeForce 750 1GB
    Zasilacz: 600W
  • #14 14875999
    KAPI35
    Poziom 11  
    No możliwe, ale nie należę do bogaczy, miałem 2k na kompa, i w sumie ten z tych wszystkich, które widziałem, był najlepszy

Dodano po 3 [minuty]:

Ale tam nigdzie nie ma mojego FX 8300
  • #15 14876180
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jest FX8350 OC kręcony na 4.7GHz, możesz go porównywać ze swoim procesorem (Twój będzie tylko minimalnie wolniejszy).
    Płyta firmy Asus Rock to musi być jakaś nowość. Na chwilę obecną stosowałem płyty firmy Asus lub Asrock. Do tego model się liczy. Jeśli składałeś gotowca to stawiam, że dostałeś coś na AMD760G, bardzo prawdopodobnie z tej listy: http://tiny.pl/gxwhv
    Również ten zasilacz 600W brzmi podejrzanie. Do takiej konfiguracji nadałby się porządny zasilacz 450W, ale pewnie jest to 600W, które kwalifikuje się od razu do wymiany. Na Twoim miejscu bym zerknął na niego (sprawdził dokładny model na etykiecie), bo może się okazać, że jest to mała bomba zegarowa.

KAPI35 napisał:
    nie należę do bogaczy, miałem 2k na kompa,

Kupując gotowca od razu można założyć, że przepłaciłeś.
  • #16 14876392
    KAPI35
    Poziom 11  
    Z tego co liczyłem, to właśnie nie przepłaciłem, każdą część sprawdzałem ile kosztuje, i mi wyszło, że jak kupie gotowy, to będzie taniej, a zasilacz to Akyga...

Dodano po 41 [sekundy]:

ASrock to przecież skrót od Asus rock
  • #17 14876416
    dt1
    Admin grupy komputery
    Asrock to oddzielna firma (a właściwie oddział firmy Pegatron w tej chwili), kiedyś rzeczywiście (w 2002 roku) był to odłam firmy Asus z nastawieniem na rynek marketów i OEMów, ale z Asusem w tej chwili nie ma wiele wspólnego (poza początkiem nazwy).

Dlaczego dopytywałem o model płyty? Dlatego, że firmy składające "zestawy" na Allegro często pakują dość ciężkie procesory na płyty z bardzo słabą sekcją zasilania (gdyż te są tanie), a do tego pakują to do najtańszych obudów bez odpowiedniej wentylacji, co w rezultacie prowadzi do znacznego nagrzewania się sekcji zasilania procesora przy jego pełnym obciążeniu i jest źródłem potencjalnych awarii. Procesor Twój po podkręceniu może pociągnąć nieco ponad 100W, co dla sekcji płyty głównej za 200zł jest niezłym ciężarem.

A zasilacza Twojego to bałbym się używać w swoim komputerze. Na szczęście dla Ciebie masz kartę graficzną, która nie potrzebuje za wiele prądu, więc cały komputer ciągnie raptem z 200W przy pełnym obciążeniu, ale zasilacz i tak jest raczej produktem niebezpiecznym.
  • #18 14876553
    KAPI35
    Poziom 11  
    Co do zasilacza-wiem, gdybym samodzielnie składał, byłby to jakiś chieftec, czy inna, dobra firma, ale na komp gwarancję 3 lata, to nie będę teraz zasilacza wymieniał, tylko wymienie go sobie po upływie gwarancji, z tą płytą, to właśnie sugerowałem się AS w nazwie, bo posiadam właśnie ASrock, jak sprawdzić model tej płyty bez odkręcania obudowy? Jak to zrobić w windowsie, to podam, jaki model.

Dodano po 2 [minuty]:

Moja obudowa ma świetną wentylację (duużo wolnej przestrzeni w środku, wentylator z przodu i z boku obudowy wciągające zimne powietrze i z tyłu, wypuszczający ciepłe) komputer nawet podczas grania w GTA V ani na chwile nie chodził głośniej( chodzi zawsze tak samo cicho, nawet, jak go nie używam i wyświetla tylko pulpit) i nie kupiłem go na allegro :)
  • #20 14876595
    KAPI35
    Poziom 11  
    ASRock 960GM-VGS3 FX
  • #21 14876679
    dt1
    Admin grupy komputery
    Czyli zgodnie z przewidywaniem - tańszej płyty nie było, więc taka została zastosowana. Okrutnie odchudzona 3 fazowa sekcja zasilania procesora bez chłodzenia, wytrzymuje ona maksymalnie 95W. W przypadku Twojego procesora na tej płycie nawet nie próbowałbym robić OC, przy długotrwałym obciążeniu możesz uszkodzić płytę główną.

Zestaw nie jest kupiony z Allegro, ale niestety zdaje się ma większość jego cech.
  • REKLAMA
  • #22 14876736
    wariato
    Poziom 43  
    KAPI35 napisał:
    ASRock 960GM-VGS3 FX

Bieda z nędzą na starym chipsecie, o OC procesora można zapomnieć a FXy już trzeba podkręcać żeby nawiązywały walkę z i5, obecnie już 2 rdzeniowe i3 je doganiają. Brak SATA3 i USB 3.0 więc nawet SSD by się tu troche marnował. Mogłeś się postarać o lepszą płyte, teraz AM3 już są tanie.
    Zasilacz kolejna porażka tego zestawu 330W na 12V to już zasilacze 400W mają więcej :lol: jeżeli za to zapłaciłeś 2000pln to przepłaciłeś i to solidnie.
  • #23 14876802
    KAPI35
    Poziom 11  
    Tak, tylko w zestawieniu tego komputera nie pisało było napisane nic o zasilaczu ani płycie głównej, więc nie mogłem się o nic postarać.

Przepłaciłem, tak? No to trudno, bo ja nie zamierzam go sprzedawać, więc co z tego, co poradzę.
  • #24 14876825
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli kupiłeś go niedawno możesz zrobić zwrot, jako konsument masz do tego prawo bez podania przyczyny.
  • #25 14876849
    KAPI35
    Poziom 11  
    Przysłali mi go w piątek tamten (nie przed tym weekendem, tylko jeszcze tydzień wcześniej) czyli 9 dni temu, to nie wiem, czy jeszcze bym mógł.

W tym kompie, jak gaśnie, to słychać takie jakby kłucie szpilkami czy coś takiego, to z dysku dochodzi chyba, jakby go szpilkami rysał czy pukał, z tym mi się ten dźwięk kojarzy.
  • #26 14877048
    wariato
    Poziom 43  
    14 dni masz na zwrot. Jak piszczy to może przez ten "zasilacz" który udaje zasilacz. W takich warunkach ten HDD za rok będzie do wywalenia od ilości nienaprawialnych błędów a dyski są bardzo wrażliwe na skoki napięć. Już ostatnio był tu taki jeden i założył temat że komputer się sypie, wymieniał 2x HDD na nowe, raz grafikę ale nie zasilacz a miał coś podobnego do twojej "bomby" trzymanej w obudowie.
  • #27 14877330
    dt1
    Admin grupy komputery
    KAPI35 napisał:
    przysłali mi go w piątek tamten( nie przed tym weekendem, tylko jeszcze tydzień wcześniej) czyli 9 dni temu, to nwm, czy jeszcze bym mógł.

Na Twoim miejscu bym to zwrócił wysyłając jeszcze dzisiaj do 24 mailem stosowne oświadczenie sprzedawcy. Teraz jest na to co prawda 14 dni od otrzymania przesyłki, ale czym szybciej tym lepiej.
  • #28 14878250
    KAPI35
    Poziom 11  
    Jakie jest to oświadczenie, a nie mogę po prostu zadzwonić? muszę wysyłać maila?

Dodano po 2 [minuty]:

Komp jest z olx.pl, a tam nie ma podanego maila, moge napisać na olx? Czy moge zadzwonić i powiedzieć, zamiast pisać?
  • #29 14878385
    wariato
    Poziom 43  
    Lepiej zadzwoń, co innego rozmowa telefoniczna a mailowa. Nie każdy ma czas odpisywać a i nie zawsze mają ochotę odpisywać.
    Wklej link do tej oferty co kupiłeś.
  • #30 14878668
    KAPI35
    Poziom 11  
    http://olx.pl/oferta/komputer-dyktator-do-gie...gwarancja-plock-CID99-ID9AIAh.html#d6fada3046
    Spoiler:
    Firma INFKOMP prezentuje:

Fabrycznie nowy komputer DYKTATOR - komputer pod OC

Procesor: AMD FX8300 8x3.3 GHz (8x4.2 GHz w TURBO)
    Pamięć RAM: 8 GB DDR3 1600 MHz Dual Chanel
    Dysk twardy: 1 TERABAJT
    Napęd: Nagrywarka DVD
    Karta graficzna: MSI GeForce 650 Ti OC Edition 2 GB
    Zasilacz: 500W

Bardzo mocny procesor AMD EIGHT CORE posiada 8 rdzeni, każdy taktowany zegarem 3.3 GHz - czyli razem ma 26.4 GHz !!! W trybie turbo rdzenie mogą pracować w maksymalnym taktowaniu o wartości 4.2 GHz!

Komputer posiada oprogramowanie OC Tuner, które pozwala go podkręcać z poziomu aplikacji bez ingerencji w BIOS - podkręcanie jest nawet dla tych, którzy nie mają doświadczenie - ten program wszystko sprawdzi za ciebie. Procesor ma odblokowany mnożnik, dzięki czemu kręci się do wysokich wartości.

8 GIGABAJTÓW GAMINGOWYCH, szybkich i markowych pamięci RAM pozwala na w pełni komfortową pracę. W tym komputerze montujemy pamięci o szybkim czasie dostępu CL9 taktowane zegarem 1600 Mhz, nie 1333, jak konkurencja. Pamięci posiadają radiatory, pozwalają się podkręcać!!!

Komputer posiada mocną kartę graficzną MSI GeForce 650 Ti DDR5 2048MB wersja OC na aluminiowych kondensatorach - producent chwali się bezproblemową pracą przez minimum 10 LAT!!!

Na tej karcie można grać w najbardziej wymagające gry na rynku, takie jak ASSASIN'S CREED UNITY, BATTLEFIELD HARDLINE, SUBNAUTICA, STRANDED DEEP, WATCH DOGS. Jest to wersja Titanium, szybsza od zwykłej 650, dlatego będą na niej działały też GTA V i WIEDŹMIN 3 !!!

GeForce 650 Ti jest prawie 5 razy szybsza od znakomitej jeszcze parę lat temu GeForce 9600GT.

Komputer posiada okablowanie, oryginalne pudełko, sterowniki na płytach oraz instrukcje.

Komputer JEST NOWY, zdjęcia przedstawiają sprzedawany model.

3 LATA GWARANCJI (2 lata na napędy)

Możliwość ZAKUPU NA RATY!!!
    Komputer można odebrać osobiście w naszym sklepie w Płocku. Istnieje też możliwość wysyłki kurierem.

UWAGA - PROMOCJA !!!
    Do końca czerwca wraz z komputerem gamingowa podświetlana mysz GHOST gratis.

Nie przegap promocji!!!

Proszę.

Jak zadzwonię tam, to co mam powiedzieć, że coś stuka i że zasilacz i pł. główna do bani, czy po prostu chce oddać, bo mi się odwidziało? Chyba powiem, że radziłem się w necie i wyszło, że podzespoły do niczego i że dysk stuka coś (stuka tak jak go wyłączam, od kiedy go przywieźli, jak pierwszy raz go wyłączałem).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wybór między kartami graficznymi GeForce GTX 750 1GB a GTX 650 Ti OC 2GB do gry GTA V. GTX 750, nowsza i minimalnie wydajniejsza, ma mniej pamięci, co budzi wątpliwości użytkownika, który doświadcza problemów z wydajnością gry na minimalnych ustawieniach. Uczestnicy dyskusji wskazują, że mimo większej pamięci GTX 650 Ti, różnice w wydajności między tymi kartami są niewielkie, a ograniczenia w ustawieniach graficznych mogą być spowodowane innymi komponentami systemu. Użytkownik decyduje się na wymianę karty na GTX 650 Ti, mimo że niektórzy doradzają, aby pozostał przy GTX 750 ze względu na jej lepszą efektywność energetyczną i nowszą architekturę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA