logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Prof. SP3 - Nie wczytuje się do końca system.

Steve4 25 Lip 2015 14:05 1629 11
REKLAMA
  • #1 14874050
    Steve4
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Win. XP SP3 profesional w moim starym stacjonarnym PC uległ dzisiaj awarii. Uruchamia się prawidłowo do momentu wyboru konta użytkownika. Po zalogowaniu na dowolnego użytkownika pojawia się ekran "zapraszamy - trwa wczytywanie ustawień" i zawiesza się. Tylko myszka działa. Czasem uda się, że wczyta tapetę pulpitu - ale tylko samą tapetę, bez ikon itp i tylko myszka chodzi. Nie reaguje na klawiaturę - wisi. Tryb awaryjny działa naszczęście poprawnie. Próbowałem więc w trybie awaryjnym przywrócić system z zapamiętanych punktów przywracnia, jednak po zakończeniu przywracania i resecie dalej jest to samo. Nawet nie wyświetla komunikatu o rezultacie przywracania (czy powiodło się czy nie) nadal w tym samym momencie zawiesza sie. Czy można z tym coś zrobić oprócz formatu i ponownej instalacji? Mam tam wiele potrzebnych programów i danych i ponowna czysta instalacja byłaby bardzo kłopotliwa. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14874077
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Steve4 napisał:
    Czy można z tym coś zrobić oprócz formatu i ponownej instalacji?

Tak.
    Podać SMART dysku, bo na uszkodzonym wszystkie zabiegi skończą się niepowodzeniem.
    SMART dysku odczytasz z Crystal disk info, w Twoim przypadku tylko w trybie awaryjnym, albo podłączając ten dysk do innego sprzętu (jako drugi dysk).
    Jest tez możliwość odczytu w MHDD.
  • #3 14874078
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1603
    Logowałeś się na administratora?
  • #4 14874401
    Steve4
    Poziom 11  
    Administrator też się nie uruchamia. Mam MHDD na płycie butującej i odczytałem SMART dysku, tylko to jest cała strona parametrów i nie bardzo wiem jak to interpretować.
  • REKLAMA
  • #5 14874405
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Steve4 napisał:
    Mam MHDD na płycie butującej i odczytałem SMART dysku, tylko to jest cała strona parametrów i nie bardzo wiem jak to interpretować.

Zrobić zdjęcie ekranu (uwaga, aby były widoczne wszystkie parametry) i umieścić na naszym forum.
  • #6 14874480
    Steve4
    Poziom 11  
    Załączam zdjęcie ekranu z MHDD:

Windows XP Prof. SP3 - Nie wczytuje się do końca system.
  • REKLAMA
  • #7 14874527
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Dysk nie wygląda źle, parametr 199 budzi zastrzeżenia, do sprawdzenia (wymiany) taśma sygnałowa dysku.
  • #8 14875015
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Jak długo czekałeś na uruchomienie do końca? Wyłącz dostęp do sieci i sprawdź, oraz odłącz wszelkie urządzenia podpięte pod gniazda usb.
  • #9 14875391
    Steve4
    Poziom 11  
    Taśmy podstawiałem inne i generalnie nic się nie zmieniło. Komputer jest jednak bardzo brudny - zakurzony i może to też powoduje gorszą pracę. Teraz czasami nawet pulpit z ikonami się wczyta i część ikonek w tray-u też, jednak nic nie można uruchomić bo na końcu nadal wisi - nie reaguje na myszkę itp. Może poza czyszczeniem z kurzu wymaga także gruntownych zabiegów konserwacyjnych systemu? Już wcześniej wydawał się trochę zmulony, wolniej się uruchamiał system, był trochę spowolniony itp. aż w końcu już całkiem zaniemógł.

Dodano po 9 [minuty]:

Z siecią i USB sprawdzę jutro.
  • #10 14875672
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Steve4 napisał:
    Może poza czyszczeniem z kurzu wymaga także gruntownych zabiegów konserwacyjnych systemu? Już wcześniej wydawał się trochę zmulony

Wpierw napisałeś "PC uległ dzisiaj awarii".
    Kolego o sprzęt trzeba dbać, jest oczywiste że trzeba go dokładnie oczyścić, dodatkowo wymienić pastę termo-przewodzącą.
    Po tych zabiegach pobrać i uruchomić Malwarebytes, usuń wszystko co zostanie wykryte.
    Dobrze powtórzyć to z Adwcleaner.
    Następnie za pomocą Ccleaner zrobić porządki w systemie.
  • REKLAMA
  • #11 14876258
    Steve4
    Poziom 11  
    Malwarebytes Anti-Malware oraz Eset Smart Security mam zainstalowane na stałe - automatyczne aktualne definicje, podwójna ochrona w czasie rzeczywistym plus okresowe skanowania. Używam także okresowo - doraźnie adwcleanera. Pod tym względem jestem skrupulatny i raczej żadnych zanieczyszczeń typu wirusowego nie mam. Fakt, że zaniedbałem troche czyszczenie z kurzu. Planowałem gruntowne czyszczenie, ale ostatnio nie mam czasu (napięte sprawy rodzinne i zawodowe). Ccleaner'a akurat nie używam, ale spróbuję. Zacznę oczywiście od czyszczenia sprężonym powietrzem. O dalszych postępach będę informował w miarę możliwości czasowych.
  • #12 15001186
    Steve4
    Poziom 11  
    Trochę już o tym temacie zapomniałem, dlatego pisze z opóźnieniem. Oczywiście problem udało mi się rozwiązać. Główną przyczyną niedomagań był sterownik od karty graficznej. Po przeinstalowaniu sterownika (w rezultacie wymianie na inną wersję) i zastosowaniu zabiegów czyszcząco-konserwacyjnych zarówno sprzętowych jak i softowych (CCleaner, Defraggler itp.) komputer uruchamia się normalnie i wszystko wróciło do normy. Dziekuję za wszelką pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z systemem Windows XP SP3, który zawieszał się po zalogowaniu na konto użytkownika, zatrzymując się na ekranie "zapraszamy - trwa wczytywanie ustawień". Tryb awaryjny działał poprawnie, jednak przywracanie systemu z punktów przywracania nie przyniosło rezultatów. Użytkownik zdiagnozował dysk twardy za pomocą MHDD, gdzie parametry SMART wskazywały na potencjalne problemy, w tym z taśmą sygnałową. Po wymianie taśm i czyszczeniu sprzętu, problem nie ustąpił. Ostatecznie, po przeinstalowaniu sterownika karty graficznej oraz zastosowaniu narzędzi do konserwacji systemu (CCleaner, Defraggler), komputer zaczął działać normalnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA