logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie nieprzyzwoicie tanim klonem Arduino Uno

Matkor91 27 Lip 2015 17:31 5094 27
  • #1 14879294
    Matkor91
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich serdecznie;
    Jest to mój pierwszy post, więc może na początku się przedstawię. Mam na imię Mateusz, jestem studentem Politechniki Śląskiej.

Zainteresowałem się programowaniem sterowników PLC. Niestety na chwilę obecną nie jestem w stanie sam zasiąść przed nauką PLC, ponieważ moja wiedza dotycząca ogólnie elektroniki i automatyki jest po prostu niewystarczająca. Książki, które wypożyczyłem są bardzo merytorycznie, ale zdecydowanie nie są dedykowane na początek. Tak przy okazji, jeżeli ma ktoś coś godnego polecenia to byłbym zobowiązany.

Doszedłem do wniosku, że "fajnie" by było zacząć z softem, pozwalającym na zdecydowanie łatwiejsze programowanie. Tak więc wydaje się, że Arduino to najlepsza propozycja na początek.
    Docelowo zamierzam korzystać z Arduino Leonardo, a raczej jego klonem. Może tutaj obrażę wielu forumowiczów - ale będąc uczciwym powiem Wam szczerze, że nie stać mnie na oryginał. Zamierzam robić mnóstwo projektów, rozbudowywać projekty modułami, biorę pod uwagę, że nie jeden mikrokontroler spalę. Ale zapewniam, że w przyszłości kupię jeden oryginał po to, żeby wspierać twórców Arduino.

Znalazłem fantastyczny kurs, może ktoś zna - Strefa kursów - kurs Arduino.
    Tam wszystko jest realizowane na Arduino UNO.
    Natomiast Na kursach z youtube, z których będę korzystał projekty są realizowane na Arduino Leonardo.

Zasadniczą różnicą między Leonardo a UNO poza większą ilością wejść/wyjść jest to, że Leonardo nie potrzebuje Atmegi 16u2 pośredniczącej do przekazywania informacji do mikrokontrolera głównego.
    Rozumiem, że wszystkie projekty jestem w stanie realizować na Leonardo, ale nie wszystkie z leonardo na UNO? Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć dlaczego tak jest i podać jakieś realne przykłady?

Zamierzam kupić klon (najtańszy) znalezione na allego:
    Dane techniczne:
    Mikrokontroler ATmega328P
    FLASH 32kB,
    SRAM 2kB,
    EEPROM 1kB,
    Clock Speed 12 MHz,
    napięcie pracy 5V,
    napięcie wejściowe przez złącze DC 7-12V (limity: 6-20V),
    wejścia IN/OUT - 14 (z czego 6 to PWM ),
    Tylko on wygląda dziwnie. To znaczy informacja jest, że jest on kompatybilny z softwarem Arduino. Ale mikrokontroler pośredniczący jest jakiś inny niż Atmega 16u2
    Bardzo Was proszę rzućcie okiem na ten klon. Moim zdaniem wydaje się być tak, że parametrycznie jest zgodny z Uno. tylko nie wiem co robią te wejścia dodatkowe które są po prawej stronie za mikroprocesorem? Zamieszczam zdjęcie do porównania UNO z książki Simona Monka:

Reasumując wszystkie pytania:
    1.Rozumiem, że wszystkie projekty jestem w stanie realizować na Leonardo, ale nie wszystkie z leonardo na UNO? Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć dlaczego tak jest i podać jakieś realne przykłady?
    2.Czy podany klon to dobra propozycja na zakup jak na początek? Cena wydaję się być nieprzyzwoicie korzystna! Podzielcie się opinią.
    3. Czy zdarzyły się komuś jakieś niedziałające dobrze klony?

Pozdrawiam serdecznie, liczę na szybką odpowiedź! Mateusz.
  • #2 14879335
    plumbum22
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    A ja proponowałbym Ci rozpoczęcie od języka C/C++ i jakiegokolwiek AVR, płytki stykowej i Atmel Studio ewentualnie Eclipse. Im prędzej zrozumiesz język C tym lepiej dla Ciebie. Polecam Ci jakąkolwiek książkę ze standardem języka Ansi C i książkę "Język C dla mikrokontrolerów AVR" T.Francuza.
  • #3 14879382
    plumbum22
    Poziom 20  
    Poza tym aby programować mikrokontrolery AVR trzeba znać choć trochę ich budowę, bo w samym mikrokontrolerze jest kilka timerów, różne szyny danych, przetworniki, pamięci, różne systemy programowania (szeregowe, równoległe a co się z tym wiąże różne typy programatorów), układy watchdoga. Nie jest to trudne, jedynie wymaga samozaparcia i analizowania kodów źródłowych. Na YT masz wiele tutoriali, jak zacząć i nie zginąć. Zacznij od języka C i prostego algorytmu zapalającego diodę led następnie zmodyfikuj tak kod aby dioda zapalała się w inny sposób itd, jak zrobisz prosty zegar to już możesz być z siebie dumnym, ba nawet już wtedy jak zrobisz diodę, która przy wykorzystaniu timera miga dokładnie co 1 s.
  • #4 14879396
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Matkor91 napisał:
    Mam na imię Mateusz, jestem studentem Politechniki Śląskiej.

Jaki wydział i kierunek, bo od tego zależy, czy to:

Matkor91 napisał:
    Tak więc wydaje się, że Arduino to najlepsza propozycja na początek.

jest właściwym wyborem.
  • #5 14879463
    Matkor91
    Poziom 8  
    Wybrana przeze mnie specjalizacja to "elektrotechnika i automatyka w górnictwie". Z tym, że nacisk na automatykę będzie dopiero później. Specjalizację rozpocząłem w tym semestrze i właściwie nigdy wcześniej nie miałem "nic wspólnego z prądem".. Ale spodobała mnie się elektronika i im głębiej sięgam tym więcej mam pomysłów na siebie w przyszłości. Powoli plany na przyszłość się zmieniają, obecnie chciałbym programować PLC najlepiej na platformach.

Nie jestem przekonany co do użyteczności języka C w sterownikach PLC. Może jestem źle zorientowany, ale wykorzystuje się tam prosty język drabinkowy LD (ladder diagram)
    Współczesna elektronika jest rozbudowana do takiego stopnia, że nikt z nas nie będzie w stanie mięć gruntowną wiedzę z każdej jej gałęzi i nie o to w tym wszystkim chyba chodzi.
    Najlepiej jest być ekspertem tylko w jednej dziedzinie, ja docelowo tak jak napisałem chciałbym sterować PLC - Arduino ma mnie tylko utwierdzić w przekonaniu, że będzie mi to sprawiało przyjemność, dać podstawy podstaw języka C++ i ogólnie przybliżyć mi tematykę programowania. No chyba, że masz jakieś konkretne argumenty, to z przyjemnością przeczytam w czym mi to pomoże odnośnie PLC.

Pozdrawiam !
  • #6 14879511
    dondu
    W takim układzie faktycznie Arduino może być dla Ciebie dobrą platformą do nauki, ale musisz wiedzieć, że to platforma dla hobbystów a nie profesjonalistów. W przypadku tych drugich, to oczywiście język C i jako uzupełnienie assembler: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jaki-jezyk-wybrac.html

Nie musisz się obawiać, nie krytykujemy kupowania klonów, tym bardziej, że Arduino jest to inicjatywa Open Hardware, więc każdy może produkować dowolne klony. Kupuj w Chinach będzie tanio jak barszcz tym bardziej, że Ci na tym zależy: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Jak-kupowac-elektronike-w-Chinach.html

Warto zacząć od malutkich Arduino Nano lub Mini - taniocha za mniej niż 2$ z darmową dostawą, a zawsze się przyda.

Kursu Arduino nie musisz kupować, bo masz darmowych materiałów "od zatrzęsienia" w szczególności na stronie Arduino - patrz menu Learning na stronie Arduino: https://www.arduino.cc/en/Reference/HomePage

Na innych stronach także jest tego pełno.

Powinieneś także zaglądnąć do działu PLC: https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum404.html
  • #7 14879557
    Matkor91
    Poziom 8  
    No na ebay, to ja bardzo chętnie! Ale ten klon akurat kosztuje jedyne 11zł na allegro (okazja, podałbym link, ale nie da się), więc wezmę 2-3 sztuki (bo przesyłka kosztuje prawie drugie tyle) i dojdzie mi to do hotelu po 3 dniach, a nie po 25 z Chin. Dlatego pytam zadałem parę pytań, na które bardzo proszę o odpowiedź! Pozdrawiam i dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi
  • #8 14879589
    jnk0le
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Ja bym ostrożnie podchodził do kupowania klonów arduino. Bardzo często trafiają się z podrobionymi układami ft232 z którymi oryginalny sterownik nie będzie chciał działać (nie wiem czy nadal są brickowane).

Tak jak wyżej wspomniano: stykówka + atmega88/16A będzie najbezpieczniejszym rozwiązaniem.
  • #9 14879610
    dondu
    Jak są okazje to można brać, byle z pewnego źródła. Tymi nieoryginalnymi układami też nie należy się zbytnio przejmować, bo CH340 działa prawidłowo - przynajmniej w tych które posiadam, tylko sterowniki Windows są inne.

Ad. 1. Tego tak nie da się powiedzieć, bo mikrokontrolery się różnią.
    Ad. 2. Także nie można odpowiedzieć na to pytanie, bo moim zdaniem to nawet zbyt dużo :)
    Ad. 3. Kolega wyżej już odpowiedział

Pamiętaj, że kupując internetowo w Polsce zawsze możesz zwrócić w ciągu 14 dni.
  • #10 14879644
    jnk0le
    Poziom 18  
    dondu napisał:
    tylko sterowniki Windows są inne.

Ze strony producenta, czy może "specjalne" z bliżej nieokreślonego źródła ?

Z CH340 nie miałem do czynienia, ale w przypadku ft232, pl2303 bardzo często podróbki są wyposażone w kwarc 12MHz, a oryginały nie (oczywiście nie musi to być regułą).
  • #11 14879652
    dondu
    Ha, nie odpowiem Ci na to pytanie, gdyż nie pamiętam skąd je pobrałem. Ale generalnie bardzo uważam na źródła oraz bezpieczeństwo sprzętu i sieci, jeśli to miałeś na myśli.

Załączam poniżej.
    Załączniki:
    • ch341ser.zip (178.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 14879673
    Matkor91
    Poziom 8  
    Panowie na allegro wpiszcie "UNO R3 Klon ARDUINO ATMega328P-AU ATMEL" wyjdzie Wam oferta 10,70zł (bez przesyłki) Potwierdźcie informacje czy warto. Kupiło te klony ponad 100 osób. Czy może to być niebezpieczny klon, który może mi nawet komputer uszkodzić?? Trochę się zaniepokoiłem. Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.
  • #13 14879709
    jnk0le
    Poziom 18  
    Z szybkiego googlowania wynika że wszystkie 3 oryginalne układy powinny zostać bez problemu wykryte przez win 7.

Matkor91 napisał:
    Czy może to być niebezpieczny klon, który może mi nawet komputer uszkodzić?? Trochę się zaniepokoiłem. Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.

Komputera raczej nie uszkodzą, bardzo często wystarczy instalacja starego sterownika który nie wykrywa podróbek.
  • #14 14879801
    plumbum22
    Poziom 20  
    Pamiętaj tylko, że znając język C możesz się rozwijać. Nie zawsze w zawężonej branży znajdziesz pracę. Jeśli chodzi o ranking najbardziej poszukiwanych pracowników na świecie to w czołówce są właśnie programiści z językiem C/C++. Programowania PLC i tak się nauczysz. Pytanie tylko co dalej? Jak trafisz na dobrą pracę gdzie potrzebny będzie język C to ogon podkulisz i powiesz sobie "szkoda"? Język C jest jak angielski wśród języków werbalnych.
  • #16 14880021
    Matkor91
    Poziom 8  
    Jasne, ja to wszystko rozumiem.. Ale wszystko po kolei... Na razie to ja cały czas w ciągu roku akademickiego siedzę przed elektrotechniką, elektroniką, metrologią, urządzeniami i sieciami energetycznymi, a potem jeszcze przedmiotami typowo elektryczno-energetyczno-komunikacyjno-górniczymi o bardzo długich nazwach, których nawet nie chce mi się wyszczególniać.. Jednym słowem nie mam na to wszystko czasu. Widzisz, teraz jestem na wakacjach a i tak szkoda mi "marnować" czasu na sam odpoczynek i coś próbuję znaleźć odnośnie plc i arduino.. Bo mam zaległości. Bo żałuje, że tyle czasu straciłem w liceum, że nie wiedziałem jak interesująca i potrzebna jest elektronika.
    Jednym słowem - bardzo doceniam, ale język C to jak już będę inżynierem i wyczerpię temat PLC. Moim zdaniem im jest się w węższej specjalizacji, tym (może paradoksalnie dla Ciebie) łatwiej znaleźć pracę. Mam kilku znajomych inżynierów i każdy powie, że na dzień dzisiejszy być w czymś dobrym, nie wystarczy. A poważny pracodawca nie szuka elektryka Edka "złotą rączkę od wszystkiego", tylko osobę merytoryczną, zdolną rozwiązać każdy problem z danej dziedziny.

Ja oczywiście nie neguję, nie zrozum mnie źle. Bardzo się cieszę, że starasz się mi pomóc. Ja jednak chciałbym wszystko zrobić po kolei. Czyli priorytet skończyć studia, międzyczasie PLC (czyli na początek arduino, żeby utwierdzić się w przekonaniu, że to jest to co mnie się podoba i ogólnie rozeznać temat sterowania i projektowania) i wszystko co może mi pomóc w PLC. Bo niestety, ale, żeby tak od razu zacząć od PLC to nie mam podstaw do tego.. I jest mi za ciężko. Jeżeli ktoś ma jakieś fajne pomysły, pomoce naukowe, książki cokolwiek co mi pomoże w PLC to bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam, dzięki plumbum22 za cenne informacje! Nawet nie wiedziałem, że C/C++ jest tak potrzebne!

Dodano po 6 [minuty]:

Z ciekawości, zastanawiam się ile czasu musiałbym poświęcić, żeby nauczyć się tego języka? :))
  • #17 14880094
    plumbum22
    Poziom 20  
    Ja tylko chciałem utwierdzić Cię w przekonaniu, że Arudino to rzecz którą szybko porzucisz i do niewielu rzeczy Ci się przyda, zobaczysz, że stracisz tylko czas na to bo PLC i tak się nauczysz nawet bez Arudino. Arudino jest bardziej dla hobbystów. Język C ma taką zaletę że zaprogramujesz nim praktycznie wszystko wliczając w to programy na PC, AVR, PIC, ARM i wiele wiele innej przydatnej elektroniki. Na razie nie zdajesz sobie sprawy jak potężny jest ten język i moim zdaniem jeśli zaczniesz właśnie od niego to nie zmarnujesz żadnego czasu - Arudino raczej przeciwnie. Jeden język i tyle możliwości albo język który zawęża znacznie twoje możliwości zdobycia pracy. Nie mówię tu o byciu złotą rączką do wszystkiego, mówię tu o jednym języku i o znajomości jego składni - język C/C++ otwiera Ci drzwi do dobrej pracy i nie zawęża możliwości bo jest uniwersalny.

Edit:

Ile czasu? To zależy od Ciebie. Najwięcej nauczysz się analizując przykłady, ale zanim to będziesz mógł robić musisz nauczyć się składni. Dlatego podałem Ci dwie książki jedna T.Francuza a druga to dowolna o języku ANSI C.
  • #18 14880107
    jnk0le
    Poziom 18  
    Przypominam że arduino to nie język, tylko zbiór bibliotek c++ ;)

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Oczywiście biblioteki te nawet się nie otarły o optymalizację i "pomryganie" ledem zajmuje 1kB, I2C niby używa buforów ale i tak jest to pooling, a "hello world" przez uarta to ok. 2kB (tymczasem w C 442 bajty - z buforami cyklicznymi oczywiście, a nie jakiś tam pooling )
  • #19 14880115
    Matkor91
    Poziom 8  
    Wydajesz się być entuzjasta tego języka... Mógłbyś podać jakąkolwiek liczbę, która by mi mniej więcej przybliżyła rozeznanie.. :) Chodzi o to, że jeszcze nie obroniłem egzamin z metrologii - zajmie mi to 2 tygodnie, a będę pracował i zastanawiam się czy mniej więcej 2-3 godziny dziennie przez 2 miechy ogarnę podstawy tak, żeby móc coś już robić z tym językiem

Dodano po 2 [minuty]:

Arduino to nie język, ale użyłem tego terminu kolokwialnie. :))
  • #20 14880126
    plumbum22
    Poziom 20  
    Owszem jest to platforma tylko po kiego grzyba ruszać z tym skoro lepiej zacząć od razu z C/C++?
  • #21 14880138
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 728
    Hmm, nieco się wbiję w dyskusję i brutalnie zmienię temat, jednak zaproponowany klon posiada wlutowany na stałe układ w SMD, a:
    Matkor91 napisał:
    biorę pod uwagę, że nie jeden mikrokontroler spalę

Są inne wersje, niekoniecznie oryginalne, które posiadają zamiast takowego procesora podstawkę DIL. Jest to dużo praktyczniejsze od wersji z SMD, ponieważ można uszkodzony mikrokontroler łatwo wymienić (jednak uszkodzenie jest mało prawdopodobne), a także na przykład programować mikrokontroler, który później można wlutować w jakiś układ.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 14880139
    plumbum22
    Poziom 20  
    Żebyś potrafił zrozumieć prosty algorytm musisz znać podstawową składnię języka, myślę że z książkami, YouTube i przykładami zacząłbyś to rozumieć po tygodniu. Tego języka nie uczy się haustami tylko stopniowo.
  • #23 14880164
    Matkor91
    Poziom 8  
    dzięki piotrkol7 za informację! A nawet nie wiedziałem, że w elektronice coś może być nie "odlutowywalne" :) Ale ten klon to koszt tak na dobrą sprawę mikrokontrolera, bo "dychę" kosztuje :) więc się opłaca tak czy siak. Mam tylko nadzieję, że bez problemu będę nim pracował tak jak na oryginale - bez problemów. No i po co są te wejścia po prawej stronie wie ktoś?
  • #24 14880170
    jnk0le
    Poziom 18  
    Wyprowadzenie pinów które nie znalazły się na głównych listwach - spi + reset do programowania z usbasp
  • #25 14880691
    dondu
    Podsumowując dotychczasową dyskusję i argumenty wszystkich osób Ci podpowiadających jak widzisz alternatyw jest wiele, ale wyboru musisz dokonać samemu, bo tylko Ty dokładnie znasz swoje cele, możliwości i ograniczenia. Po prostu zadecyduj i już.

Droga którą wybrałeś na początku (Arduino) jest łatwiejsza niż "czyste" C, ale nie zamyka Ci drogi do języka C, tylko wręcz łagodnie w niego Ciebie wprowadzi jeśli będziesz chciał/musiał kiedyś C poznać. Od strony sprzętowej jak już zdążyłeś się zorientować także są tysiące możliwości.

Niestety decyzję musisz podjąć samodzielnie - podejmij ją i zacznij bo czas tracić będziesz ... a później już wszystko poleci dalej :)
  • #26 14880847
    Matkor91
    Poziom 8  
    Dzięki serdeczne wszystkim! To jest niesamowite, że tak szybko mi pomogliście :) Doceniam i mam nadzieję, że w przyszłości i ja będę mógł komuś z Was pomóc.

Chciałbym jeszcze zapytać o sprzęt dotyczący języka C, co potrzebuję i ile mniej więcej mnie to będzie kosztowało?
  • #27 14880874
    dondu
    Matkor91 napisał:
    Chciałbym jeszcze zapytać o sprzęt dotyczący języka C, co potrzebuję i ile mniej więcej mnie to będzie kosztowało?

- programator USBasp za kilkanaście złotych do kupienia w Polsce, taki z możliwością programowania 5V i 3,3V,
    - płytkę stykową 830 pól kilkanaście złotych,
    - mikrokontroler AVR sugeruję ATmega8, ATmega8A, ATmega8L (kilka lub kilkanaście złotych), bo najwięcej darmowych kursów i materiałów znajdziesz w sieci właśnie na ten mikrokontroler. Różnica między nimi dotyczy napięcia pracy więc jeśli będziesz miał wybór to wybierz ten z literką A: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/ATmega8-ATmega8A-ATmega8L-wersje-roznice.html
    - środowisko programistyczne jest darmowe łącznie z programami do programowania za pomocą USBasp, więc nie płać bo szkoda pieniędzy.

Do tego oczywiście jakieś diody LED, rezystory, kondensatory, przyciski ... ale to zależnie co chcesz wykonać. Dlatego też warto jest określić sobie na początek cel i do niego kupować elementy. Sugestie: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jak-najtaniej-zaczac.html

Warto także pozyskiwać je ze starych urządzeń elektronicznych.

W Chinach oczywiście jeszcze taniej :)
  • #28 14880888
    Matkor91
    Poziom 8  
    Super, dzięki wszystko wiem! Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Mateusz, student Politechniki Śląskiej, poszukuje sposobów na naukę programowania sterowników PLC, decydując się na rozpoczęcie od platformy Arduino, mimo że planuje używać klonów Arduino Leonardo ze względów finansowych. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby zaczął od nauki języka C/C++ oraz podstaw budowy mikrokontrolerów AVR, podkreślając, że Arduino jest bardziej platformą dla hobbystów. Wskazują na dostępność tanich klonów Arduino, ale ostrzegają przed potencjalnymi problemami z jakością nieoryginalnych układów. Uczestnicy podają również konkretne modele mikrokontrolerów, programatorów oraz materiały edukacyjne, które mogą być pomocne w nauce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA