logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ATmega16 w wersji 4,5V-5,5V moze działać na 3,3V?

projektavr 01 Cze 2005 09:42 1005 7
REKLAMA
  • #1 1540971
    projektavr
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Mam ATmega16 w obudowie DIP na wyższe napięcie ale jak narazie działa mi na 3,3V nawet sie programuje . Mam pytanie czy raczej powinienem zdobyc ATmega16L (niskonapięciowy) czy moge bez obaw działać na tym normalnym przy niższym napieciu? Miał ktoś juz z Was jakieś problemy z działaniem przy obniżonym napięciu?
  • REKLAMA
  • #2 1541022
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 55
    Zależy od zastosowania, jeżeli pojedyńczy egzemplarz i Ci działa to chyba odpowiedź jest jasna, natomiast nie liczyłbym na seryjne dobre działanie. Nawet jeżeli rdzeń ruszy i będzie OK, to możesz mieć problemy z EEPROMem wewnętrznym.
  • REKLAMA
  • #3 1541246
    Kazjo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie chcę sklamać i napisac nieprawdy, dlatego proponuje sprawdzić samemu dokładnie. Ja programuję MEGA 8535 i wydaje mi się że jest w fusebit jeden odpowiedzialny za napięcie zasilania procesora. Także proponowałbym spróbować zorientować się w tym kierunku.
  • #4 1541287
    projektavr
    Poziom 16  
    Narazie od roku nie zauwazylem ze cos jest nie tak. Ale czy po dluzszym czsie uzywania eepromu nie okaze sie ze nie da rady zapisac do niego ?
  • #5 1541296
    Tdv
    Poziom 34  
    projektavr napisał:
    Narazie od roku nie zauwazylem ze cos jest nie tak. Ale czy po dluzszym czsie uzywania eepromu nie okaze się ze nie da rady zapisac do niego ?

EEPROM w AVR tak ma, że czasami się sam z siebie zapisuje i to właśnie w przypadku obniżania napięcia (przeszukaj forum, było o tym pisane kilka razy i dosyc dokładnie).
    Pomimo tego, że ten, który masz Ci działa do kolejnych układów radziłbym jedak wkładać ATmega16L.
  • REKLAMA
  • #6 1541744
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Tdv napisał:
    EEPROM w AVR tak ma,

Może stare AVR tak miały ale w ATMEGA-ch tego jeszcze nie zauważyłem a nie stosuję kontrolera RESET-u
  • REKLAMA
  • #7 1541777
    Tdv
    Poziom 34  
    Oj, niestety dalej tak mają choć faktycznie jest już nieco lepiej. Usunięty jest już błąd nadpisywania komórki zerowej, ale bez BOD'a dalej czasami EEPROM się krzaczy.
  • #8 1647587
    projektavr
    Poziom 16  
    Od czasu jak daje BOD-a to nic sie nie dzieje a wczesniej zdazaly sie dziwne zapisy do eeproma głównie gdy filtr pojemnościowy zasilacza był za duży. Zastanawiam sie tylko czy nie lepiej dawac zewnetrzny reset/watchdog np MAX690, a jezeli jeszcze mamy baterie do podtrzymania zegarka to chyba warto zalatwic wszystkie 3 funkcje jednym ukladem. Co o tym sadzicie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
ATmega16 w wersji standardowej (4,5V-5,5V) może działać na napięciu 3,3V, jednak nie jest to zalecane do zastosowań seryjnych ze względu na potencjalne problemy z poprawnym działaniem, zwłaszcza pamięci EEPROM. Obniżone napięcie może powodować samoczynne zapisy do EEPROM, co jest znanym problemem w mikrokontrolerach AVR bez aktywnego monitorowania napięcia zasilania (BOD). Wprowadzenie funkcji Brown-Out Detection (BOD) znacząco poprawia stabilność i zapobiega błędnym zapisom. Zaleca się stosowanie wersji niskonapięciowej ATmega16L do pracy przy 3,3V. Dodatkowo, rozważane jest użycie zewnętrznych układów resetu i watchdog, takich jak MAX690, szczególnie gdy system posiada baterię podtrzymującą zegar, co pozwala na kompleksową ochronę i stabilizację pracy mikrokontrolera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA