logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HC-SR04 - Sensor na serwie zwraca błędne odległości po stuknięciu działa poprawnie

mondo90 30 Lip 2015 13:45 804 4
REKLAMA
  • #1 14886646
    mondo90
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,

mam zamocowane na servie dwa sensory HC-SR04 problem polega na tym iż jeden z nich okresowo *wpada* w dziwne zachowanie i zwraca odległości w zakresie 2-5 cm i nic więcej. Po jakim czasie, lub stuknięciu go palcem znowu działa poprawnie. Dodam, że jest to już 2 sensor, który tak się zachowuje i na tej samej trasie PCB. Mówiąc ściślej już miałem taką sytuację, z tą różnicą, że tam sensor już nie wracał do poprawnego działania. Więc go wylutowałem, sprawdziłem jeszcze raz na płytce stykowej i to samo co na PCB - uznałem zepsuty. Wlutowałem nowy i teraz znowusz bardzo podobnie ;(

Co jest nie tak ? Czy te sensory są takie liche i drgania serva je wykańczają ? Czy u mnie coś jest nie tak ?

Dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14887969
    mondo90
    Poziom 13  
    Dzięki dondu za odp.,

dondu napisał:
    ale może to po prostu zimny lut gdzieś na PCB?

Sprawdziłem wszystkie luty i część poprawiłem, dalej to samo. Sensor działa poprawnie po czym zaczyna pokazywać odległości w zakresie 0-5 cm, o dziwo pokazuje w tym zakresie wszytko poprawnie natomiast żadna odległość poza tym zakresem nie jest wykrywana. Lekki pstyczek palcem w sensor pomaga, i wszytko wraca do normy (na jakiś czas).

Zaraz wlutuje 3 już sensor w to miejsce, spróbuje także usztywnić nieco bardziej servo.

PS: Dziwni mnie jednak że googlując problem nie znajduje nic podobnego ;(
  • REKLAMA
  • #4 14889384
    mondo90
    Poziom 13  
    Wymieniłem sensor i odpukać na razie działa prawidłowo, tak więc wychodzi na to, że trafiły mi się dwa wadliwe ;(
REKLAMA