logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa układ na LM555? Pomiar oscyloskopem i analiza kondensatorów

jarecky82 01 Cze 2005 14:44 6244 6
REKLAMA
  • #1 1541704
    jarecky82
    Poziom 12  
    Witam!
    Na laboratorium mam zaprojektować taki układzik. Najpierw zasymulowałem układ w spice. Nastepnie wykonałem plytke drukowana, wlutowalem wszystkie elementy, ukladzik ladnie dziala. Tylko ze musze zrobic sprawozdanie z tego jak ten uklad dziala, czyli ze np. pierwszy/drugi LM555 moduluje amplitude. Stała czasowa ble ble ble. W zwiazku z tym moja prosba: moglby mi ktorys z Szanownych Forumowiczow wyłożyć na jakiej zasadzie ten układ działa? Do tego mam wykonac pomiar oscyloskopem. Wyjscie, czyli glosnik, juz zmierzylem, ale prowadzacy mowil zeby dokonac pomiaru na kondensatorach, a na pytanie 'ktorych?' odpowiedzial ze na tych na ktorych mi sie wydaje. A mi sie nic nie wydaje Takze kolejne pytanie: ktore kondensatory i ew. czy cos jeszcze pomierzyc zeby w sprawozdaniu przy zasadzie dzialania podeprzec sie odpowiednimi screenami z oscyloskopu. Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1541847
    djvu
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    No tak - nie zauważyłem ... :-(

Oscyloskopem zrób pomiary przebiebu napięc na kondensatorach połączonych z pin. 2 pierwszego i drugiego "555".
    Opisz działanie 1 (generator astabilny)
    i drugiego (monostabilny = wyzwalany).
    Podpowiem Ci, że ten drugi działą na zasadzie skracania impilsu wyjścioweho.
    Układ i pierwszego i drugiego generatora jest książkowy ...
  • REKLAMA
  • #5 1541872
    jarecky82
    Poziom 12  
    no pewnie jest ksiazkowy :) ale chodzi mi o caly, dokladny opis tego schemtu. co np stala czasowa robi, co konkretnie kondensatory. Cos tam wiem ze jeden sie laduje i przelacza, alduje i przelcza, ale co przelacza? :) sorry za moj debilizm, ale nie mam zielonego pojecia o tym co zrobilem :)
    bylbym bardzo wdzieczny za pomoc
  • Pomocny post
    #6 1542805
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Opis:

Układ 555A stanowi generator wolnozmienny, o częstotliwości ok. 0.71Hz i wypełnieniu w przybliżeniu 50%.
    Czas trwania sygnału wysokiego wynosi:

Th=(R1+R2)*C*ln(2) gdzie

R1=10kΩ
    R2=1MΩ
    C=1uF

czas trwania stanu niskiego (na nóżce 3)

Tl=R2*C*ln(2)

Z wyjścia Układu A sygnał jest podawany na układ RC (2.2k i 330uF), który powoduje zamianę przebiegu prostokątnego na przebieg narastający i opadający wykładniczo.

Dla stanu 0 na wyjściu układu A kondensator jest rozładowywany do poziomu ok. 0.31 Ucc (zakładając, że rezystory dzielnika wewnątrz 555 są po 5k)

Dla stanu 1 kondensator ładuje się do napięcia 2/3 Ucc z wewnętrznego dzielnika napięć odniesienia dla komparatorów, bo dioda jest zatkana (napięcie na katodzie wynosi Vcc-1.7V).

Drugi 555 pracuje jako generator akustyczny przestrajany napięciem na końcówce 5, które wpływa na czas ładowania kondensatora 0.1uF:

Tład=(2.2k+10k)*0.1uF*ln(Vcc-U5/(2*(Vcc-U5)))

Troz=10k*0.1uF*ln(2)

fwy=1/(Tład+Troz).

I tyle !
  • #7 1543393
    jarecky82
    Poziom 12  
    serdeczne dzieki! wlasnie o to mi chodzilo :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania układu opartego na dwóch układach scalonych LM555, gdzie pierwszy LM555 pracuje jako generator astabilny, a drugi jako generator monostabilny wyzwalany sygnałem z pierwszego. Układ generuje sygnał o częstotliwości około 0,71 Hz i wypełnieniu około 50%. Czas trwania stanów wysokiego i niskiego sygnału wyjściowego jest określony wzorami zależnymi od wartości rezystorów i kondensatorów (Th = (R1+R2)*C*ln(2), Tl = R2*C*ln(2)). Kondensatory w układzie ładują się i rozładowują, co wpływa na przełączanie stanów wyjściowych. Drugi LM555 działa jako generator akustyczny, którego częstotliwość jest modulowana napięciem sterującym na nóżce 5, wpływającym na czas ładowania kondensatora 0,1 µF. Pomiar oscyloskopowy powinien obejmować napięcia na kondensatorach połączonych z pinami 2 obu układów LM555, co pozwala na wizualizację przebiegów ładowania i rozładowania kondensatorów oraz potwierdzenie działania układu. W sprawozdaniu warto uwzględnić wykresy z oscyloskopu obrazujące te przebiegi oraz opisać rolę stałych czasowych i kondensatorów w modulacji sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA