logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator niskich częstotliwości (0,5-10Hz) na Ne555

michi_master 11 Kwi 2007 09:49 14166 15
REKLAMA
  • #1 3775704
    michi_master
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam problem, gdyz musze zaprojektowac generator na ukł. Ne 555. Generator powinien być regulowany i mieć zakres częstotliwości 0,5-10Hz. Jak to najprościej to zrobić? Przebieg powinien być symetryczny. Myślałem o regulowanym kondensatorze, ale zakres tychże kondensatorów jest niewielki i przyjmuje wartości tylko w pF. Przy takich wartościach rezystancje powinny być rzędu GΩ (niewykonalne?). A gdy chce regulować jedną rezystancje, to przebieg traci symetryczność. Jest na to jakiś patent?? Plz pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 3775738
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Witam
    Już kilka razy umieściłem schemat generatora na 555, ale prostokąt nie jest idealnie symetryczny, gdzieś około 45%/55%. Poszukaj na forum schematu generatora gdzie rezystor regulowany jest podłączony do wyjścia 555.

Znalazłem za Ciebie, pewnie nie umiesz szukać.

Generator niskich częstotliwości (0,5-10Hz) na Ne555
  • #3 3775777
    michi_master
    Poziom 11  
    Dzięki. On ma taki zakres jaki chce, tak? Pomogłeś mi, bo siedze na lekcji i nie miałem czasu szukac. Mamy nauczyciela który wymaga zrobienia generatora bez żadnego wstepu. Jeszcze raz dzięki.
  • Pomocny post
    #4 3776989
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Witam
    Zakres przestrajania musisz dobrać sam, teraz jest bardzo duży. Na początek zmień R1 na 4,7kΩ i kondensatorem C2 dobierz częstotliwość.
  • REKLAMA
  • #5 3778498
    michi_master
    Poziom 11  
    1. podałeś mi, że C2 jest 10u, to jak mam sobie nim dobrac częstotliwość?:?: :D
    Wytłumacz mi całą procedurę dobierania zakresu. Są na to jakies zwory, czy mam to dobierać metodą prób i błędów? (najlepiej prosiłbym gotowe wartości:D)
    2. Czy moge mieć pewność, że odstąpienie od symetri będzie 5%?
    3. gdzie jest wyjście? jak sądze w gałęzi wyjścia, ale mogę się mylić... no i nie wiem czy przed czy za potencjometrem:D
    4. chyba nie będzie zbyt dużej różnicy, jeśli użyje do tego Ne555 a nie LM555?
    5. Nie każ mi szukać bo szukałem i nie znalałem. Jak bym znalazł to bym nie prosił o pomoc:D
  • Pomocny post
    #6 3779158
    janek_66
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Aby uzyskać wymagany zakres przestrajania częstotliwości, należy zmienić wartości 3 elementów. R1 = 4.7kΩ, P1 =100kΩ, C2 = 13,15 µF. Pojemność C2 należałoby złożyć z kilku kondensatorów. Praktycznie należałoby najpierw zmierzyć rezystancję potencjometru, gdyż może mieć znaczną różnicę od wartości napisanej ( tolerancja 20%). Wartość ta decyduje o częstotliwości na równi z pojemnością kondensatorów.
    Ad.2 - symetria powinna być lepsza niż 5%. Podejrzewam że około 1% - nie licząc pierwszego impulsu po włączeniu zasilania. Będzie on około 2 razy dłuższy niż pozostały ciąg impulsów.
    Ad.3 - wyjście to końcówka 3
    Ad.4 - nie powinno być żadnej różnicy który układ się zastosuje
  • REKLAMA
  • #7 3784349
    michi_master
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak napisał janek_66 i działa świetnie, choc mam jeden problem , otóż, nei miałem pod ręką rezystora 4,7k i włożyłem w to miejsce 5,1k. Wystąpiła duża asymetria, czyżby przez ten rezystor? Po chwili działana przestał generaować przebieg, tylko na wyjściu pojawiło sie jakieś znikome napięcie, równiez przez rezystor? Mam zamiar jechać do elektronika i kupić rezystor taki jak ma być, ale wolałbym wiedzieć czy może mam kupić coś jeszcze:D
  • #8 3784430
    janek_66
    Poziom 20  
    Jaką wartością napięcia zasilany jest NE555, oraz z jakiego źródła (chodzi o wydajność prądową)? Czym obciążone jest oprócz rezystora R1 wyjście 555? W jaki sposób mierzona jest symetria (oscyloskop czy może jakaś inna metoda)? Wartość 5,1k zamiast 4,7k nie ma istotnego znaczenia dla symetrii przebiegu.
  • REKLAMA
  • #9 3784999
    michi_master
    Poziom 11  
    Otóż napięcie dałem 5V (przynajmniej tyle ustawiłem na zasilaczu, który nie jest zbyt dobrej jakości:cry: i nie wiem na co go stać), wydajność 1A, na wyjściu dałem diodę LED którą to też sprawdzałem symetrię... asymetria była tak duża, że dało się to zauważyć na zwykłej diodzie. Sądzisz, że w tym jest problem? Wymienie rezystor na 4,7k poza tym wymienie też kondensatory elektrolityczne, bo te są ze szkoły i są nie pierwszej świerzości (choć nie wiem co może być w nich nie tak, ale na wszelki wypadek), i uruchomie układ na porządnym zasilaczu, który ma na pewno 5V. Jaka musi być wydajność zasilacza?
    PS. generowane napięcie było ok, a na pewno było i sie zniemiało, tylko poprostu prąd zanikł - a to napewno nie wina zasilacza.
  • #10 3785760
    janek_66
    Poziom 20  
    Aby uzyskać symetrię przebiegu układ powinien być obciążony pośredniczącym stopniem jak na schemacie.
    Załączniki:
    • Generator niskich częstotliwości (0,5-10Hz) na Ne555 NE555.jpg (19.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3787282
    szatan017
    Poziom 11  
    hehe. Czy Ty michi_master nie uczysz się czasem w tme? Bo widze że mamy podobny problem z tym generatorem.
  • #12 3787593
    michi_master
    Poziom 11  
    czyli poza podłączeniem dalszej częsci układu musze jeszcze wykorzystać ten stopień?
    Tak ucze się w TME:D
  • #13 3788142
    szatan017
    Poziom 11  
    Super. Widze że nie tylko ja z tej szkoły kożystam z dobrodziejstw tego forum;p
  • Pomocny post
    #14 3789640
    janek_66
    Poziom 20  
    Zasadniczo NE555 może pracować przy napięciu 5V, ale jest to jego dolny margines. Najlepiej pracuje w pobliżu 15V zasilania. Mam nadzieję że dioda LED nie była włączana bezpośrednio do wyjścia (noga 3), bez jakiegoś szeregowego rezystora. Takie podłączenie grozi przeciążeniem układu. Jeśli dioda LED była włączana bez szeregowego rezystora ≥150Ω, to można się spodziewać uszkodzenia NE555. Dlatego podane rozwiązanie ze stopniem pośredniczącym wyklucza przeciążenie wyjścia układu.
  • #15 3791094
    michi_master
    Poziom 11  
    Oczywiście dałem rezystor ale obawiam się, ze za mały, bo 100, albo 120Ω - teraz już nie wiem. Teraz już wszystko czaje z rym stopniem. Dzięki. Jak będzie wszystko działać to się odezwę:D:D:D
  • #16 3799967
    michi_master
    Poziom 11  
    Zrobiłem generator i... jest jeden błąd, ale w kontekście mojego projektu to nie jest on az taki straszny, otóż asymetria przy dolnej częstotliwości jest 66%/33% :?:
    nie wiem czemu...
    Ale i tak wielkie dzięki za pomoc i cierpliwość:D Gdyby nie Ty to bym leżał. Nauczyciel chce, abym zrobił dla niego drugi taki generator:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu generatora niskich częstotliwości (0,5-10 Hz) o przebiegu symetrycznym, opartego na układzie NE555. Problemem było uzyskanie regulacji częstotliwości w podanym zakresie przy zachowaniu symetrii przebiegu prostokątnego. Zaproponowano modyfikację wartości elementów: rezystora R1 na 4,7 kΩ, potencjometru P1 100 kΩ oraz kondensatora C2 około 13-15 µF, który można złożyć z kilku kondensatorów elektrolitycznych. Zalecane jest stosowanie dokładnych wartości elementów i pomiar rzeczywistej rezystancji potencjometru ze względu na tolerancję. Symetria przebiegu powinna być lepsza niż 5%, nawet około 1%, z wyjątkiem pierwszego impulsu po włączeniu zasilania. Wyjście generatora to nóżka 3 układu NE555. Wskazano, że NE555 najlepiej pracuje przy napięciu zasilania około 15 V, choć 5 V jest dolnym marginesem. Podkreślono konieczność stosowania stopnia pośredniczącego (bufora) na wyjściu, aby uniknąć przeciążenia układu, zwłaszcza przy podłączaniu diody LED z rezystorem szeregowym (zalecany rezystor ≥150 Ω). Problemy z asymetrią i zanikiem sygnału mogą wynikać z niewłaściwego zasilania, zużytych kondensatorów lub braku stopnia pośredniczącego. Wskazano, że niewielka różnica rezystancji (np. 5,1 kΩ zamiast 4,7 kΩ) nie powinna znacząco wpływać na symetrię. Ostatecznie autor potwierdził działanie generatora, choć przy najniższej częstotliwości występuje większa asymetria (66%/33%), co jest akceptowalne w kontekście projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA