logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentagram Hornet - Adres IP z modemu czy karty SIM?

takbir27 31 Lip 2015 19:12 957 5
REKLAMA
  • #1 14889783
    takbir27
    Poziom 9  
    Niezbyt wiedziałem gdzie wsadzić ten wątek, więc piszę tu. Chodzi mi o router (czy raczej modem 3g). Korzystałem na laptopie i miałem włożoną tam kartę sim z sieci play. Czy w takim przypadku adres IP jest z modemu, czy z karty sim? I automatycznie czy po zmianie karty sim na inną, w sieci będę nadal 'wykrywalny' jeśli będę używać starego modemu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14890494
    CoRReK
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    w internecie jesteś widoczny jako klient sieci PLAY czyli adres IP masz przydzielany domyślnie z serwera DHCP play , zmieniając kartę SIM lub restartując router może ci się zmienić numer IP

adres ip twojego komputera będzie przydzielany automatycznie przez router i prawdopodobnie będzie się zaczynał od 192.168.xxx.xxx lub 10.1.1.xxx

lecz należy pamiętać że w internecie jesteś widziany poprzez adres nadany na porcie WAN ( port do którego przychodzi sygnał od twojego operatora ) w twoim przepadku jest to kara SIM
  • REKLAMA
  • #3 14890722
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    takbir27 napisał:
    I automatycznie czy po zmianie karty sim na inną, w sieci będę nadal 'wykrywalny' jeśli będę używać starego modemu?

Adres IP nie jest jedynym śladem jaki pozostawiasz w sieci. Pewnie coś "nabroiłeś" a teraz chcesz być anonimowy.
  • REKLAMA
  • #4 14899928
    takbir27
    Poziom 9  
    Nic nie nabroiłem. Kupiłem używany modem i chcę wiedzieć czy będę widoczny jako inna osoba, czy też możliwe jest wyśledzenie przez modem.;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14899938
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    ...
    Jest jak najbardziej np. po IMEI modemu i historii wcześniej obsługiwanych kart SIM
  • #6 14905405
    takbir27
    Poziom 9  
    Ok dzięki. Wszystko wyjaśnione i temat do zamknięcia. ;)
REKLAMA