logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z pracą komputera P4 2,66 GHZ na Asrock P4VT8+

serfman 01 Cze 2005 18:43 1434 7
REKLAMA
  • #1 1542317
    serfman
    Poziom 11  
    Problem polega na tym komputer sie włacza chodzi i wszystko jest oki gdy zaczne go zaczne cos na nim robic czyli musi sie troche pomeczyc testowanie np 3d mark 2003 koputer sie restartuje. Jedno mnie nie pokoi temperatura procka to 69 stopni i skacze do góry czy czujnik temperatury na płycie zwariował czy procek do wymiany. Chodz sprubowałem inny procek 2.0 ghz i jego temperatura jest podobna co mam robic????
  • REKLAMA
  • #2 1542318
    blade80
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    a dałeś paste pod radiator??? sprawdz czy radiator dobrze dolega do procka!!!!
  • REKLAMA
  • #3 1542380
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Albo radiator źle odprowadza ciepło z procesora (brak pasty, farfocle na powierzchniach, źle pracujący wentylator), co jest prawdopodobne, albo masz uszkodzony czujnik temperatury (w co niespecjalnie wierzę), albo masz złe napięcia zasilające, co również jest prawdopodobne. Możesz mieć jeszcze podkręcony procesor, co chyba nie ma miejsca.
  • REKLAMA
  • #4 1542443
    serfman
    Poziom 11  
    Niestety procek nie jest podkrecony paste zmieniłem ze zwykłej orginalnej na srebrzanke a co do zasilania nie sprawdzałem ale postanowiłem wymienic procka nawet zmieniłem na wiekszy wentylatror i spadła temperatura o 3 stopnie i radiator ale bedzie jeszcze wiekszy bo ten co miałem był za mały
  • REKLAMA
  • #5 1542448
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Dobra pasta i dobry wentylator rozwiążą twoje problemy. Temp. zbyt wysoka więc komp się resetuje. Na początek oczyść radiator z kurzu i sprawdź obroty wentylatora na procku.
  • #6 1542661
    coralgol
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    jezeli uzywasz procesora w wersju box i uzyles pasty, wydaje mi sie,ze wymiana wentylatora niczego nie zmieni (chyba ze jest martwy :P ). sprawdz, czy kable nie przeszkadzaja prawidlowemu obiegowi powietrza. a moze cos blokuje wydmuchiwane powietrze z zasilacza lub wciagane do obudowy (np komp. zamkniety w szafce).jezeli wszystko wydaje sie ok, zamontuj wetnylator/y z przodu(wdmuchujacy) i/lub z tylu obudowy(wydmuchujacy).
    btw. czy testujesz go tylko 3dmarkiem, czy moze tez jakims programem typu prime95? jezeli to pierwsze, to winny moze byc zasilacz.
  • #7 1542662
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Czy wentylator wdmuchuje Ci powietrze na radiator, czy je z niego wyciąga?
  • #8 1542699
    GruX
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Dobra, najpierw zasadnicze pytanie panowie!! Czy to jest rzeczywista temperatura proca, czy tak ci program odczytał, nałatwiej dotknij radiatora po restarcie kompa, wtedy powinien mięc koło 50c więc powinien pażyć, jeżeli nie to znaczy, że czujnik, interpretator termometru padł!!

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Pentium 4 2,66 GHz na płycie Asrock P4VT8+ uruchamia się poprawnie, jednak podczas obciążenia (np. test 3DMark 2003) następuje restart. Temperatura procesora osiąga około 69°C i rośnie, co budzi podejrzenia o przegrzewanie lub uszkodzony czujnik temperatury. Wymiana procesora na model 2,0 GHz nie zmieniła temperatury. Zalecane jest sprawdzenie poprawności montażu radiatora, zastosowanie odpowiedniej pasty termoprzewodzącej (np. pasta srebrna), oraz kontrola wentylatora i jego obrotów. Możliwe przyczyny problemu to niewłaściwy kontakt radiatora z procesorem, brak lub niewłaściwa pasta termiczna, zanieczyszczenia na radiatorze, niewłaściwy przepływ powietrza w obudowie, uszkodzony czujnik temperatury lub problemy z zasilaniem. Sugeruje się także fizyczne sprawdzenie temperatury radiatora po restarcie (powinien być gorący, około 50°C) w celu weryfikacji odczytów czujnika. Dodatkowo warto rozważyć testy stabilności procesora programem Prime95 oraz kontrolę wentylacji obudowy (wentylatory wdmuchujące i wyciągające powietrze).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA