logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-29FX20K - Brak obrazu, dioda miga 5 razy, kod błędu 05 [AKB]

eprom 23 Mar 2003 11:09 13367 14
REKLAMA
  • #1 144538
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Jest to dwuletni odbiornik i posiada takie uszkodzenie.Po uruchomieniu go z pilota słychać głos lecz brak obrazu oraz miga dioda ze stanby 5 razy i tak za każdym razem czyli po tym mignięciu diody te 5 razy jest przerwa i znów miga 5 razy.OSD też nie wyświetla.Niestety nie posiadam schematu.Proszę o jakieś sugestie
  • REKLAMA
  • #2 144649
    Rychozol
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    To pewnie kod usterki. Jakie to chassis?
  • REKLAMA
  • #3 144771
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    To jest chassis FE-1A.
  • #4 144805
    andrews
    Poziom 12  
    mam właśnie na warzstacie taki model sprawdź czy nie ma przerw na trafku sterującym generatora często się z tym spotykałemlub wstaw czystą 24c08
  • #5 145005
    egon-tv
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    mam taki Tv po delikatnym upadku - bylo 5 trafuinch sciezek kolo trafa . ale mam inny problem ... otoz maska troszke dostala - nie jest zle udalo mi sie ja wyprowadzic za pomoca magnesów ( takich zwyklych ze szafki) ale gdy zadziala petla rozmagnesowujaca to nagnesy zmieniaja swoje parametry i z powrotem jest "tecza na ekranie" . Powiedzcie mi jakie magnesy zastosowac i skad je wziac.... Che ten tv zrobic dla siebie i nie wiem jak sobie poradzic a kinol to cena nie do przeskoczenia!
    egon-tv
  • #6 145192
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    Wedlug listy bledow 05 jest to blad AKB ale nie wiem co oznacza ten skrot, moze ktorys z kolegow bedzie w stanie to rozszyfrowac.

SONY KV-29FX20K - Brak obrazu, dioda miga 5 razy, kod błędu 05 [AKB]
  • REKLAMA
  • #7 145805
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Podejrzewam trafopowielacz.
  • #8 145809
    Zibi2k
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ewentualnie przywiera kineskop, proponuje zrobic separacje zarzenia przy kineskopie i trafie WN , tak aby nie mialo kontaktu z pozostala elektronika
  • #9 145924
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    :arrow: Richi
    Już kiedyś szukałem informacji na temat AKB i nie znalazłem. Też jestem tym zainteresowany, może ktoś wie?

Sprawa wyjaśniona.
    Automatic Kinescope Bias.
  • #10 145997
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Uszkodzeniem okazała się przerwa na działe z zielonego koloru.A podobno kineskopy Trinitron się nie psują.
  • REKLAMA
  • #11 146069
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    ciekawostka - że przerwa.
    AKB najczęściej pokazuje jak jest przekroczony prąd katod np. przywarcie katody do S1 albo przesadny kontrast i świecenie nadmierne kineskopu :?
    PS.
    Drobna wzmianka o AKB z projektora SONY(akurat miałem pod ręka)
    If the AKB, or "automatic cathode balance" circuit is working, or was not disabled, those other pots (they are called "screen" or "G2" adjusts) shouldn't be super critical. For instance, if you nudge the green one up a little, you should see the projector "try" to turn it back down. Similarly if you turn it down, the projector tries to correct this. If changing them made a huge difference, it's possible that the AKB was disabled by a previous user. The reason someone might have done this is to get rid of the AKB line at the very top of the screen (usually off the screen and on the wall) which some people find annoying. Do you have a voltmeter? If so, there are voltages you can measure on the small CFB board under the fold down (fold up if it's on the floor) boards to set the G2's. Set the unit into Service mode, press the Page key and make sure the unit is set to 6500 color temp, press the Bias key, press the left and right arrow keys simnultaneously until the message "Factoryu Preset Data?" is displayed, and press the up key for yes. Then measure the voltage between chassis and pin 2 of CFB, and adjust the blue G2 for 4 volts. Do the same with green and red at pin 3 and pin 4."
  • #12 146211
    Zibi2k
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kiedys to byly porzadne kinole , ale te teraz robione w europie , szkoda gadac, wysypuja sie nagminnie na gwarancjach, gdzie te stare dobre sony :)
  • #13 146332
    egon-tv
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    panowie mam taki tv z niemiec ale fabrycznie nie ma on poslkiej fonii. ma scalak MSP3400 ale nie ma wyboru fonii DK, wiem jak wiejsc w tryb ale nie wiem co zmienic aby miec polka fonie bez przestrajania. prosze o pomoc acha druga sprawa mam lekko oberwana maske jakie zastosowac magnesy aby to wykorygowac? Zwykle magnesy bardzo dobrze sobie radza ale gdy zalacza sie petla rozmagnesowujaca to one zmoieniaja swoje parametry i kineskop znowu jest namagnesowany... prosze o pomoc...
  • #14 426262
    Limi
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Postanowiłem odświeżyć temat bo właśnie załamałem właściciela TV SONY KV-25FX20K że ma uwalony kineskop.Objawy i uszkodzenie kineskopu identyczne jak w TV opisanym przez :arrow: eprom czyli przerwa zielonej katody.Kineskop poległ młodo-4 lata.
    Jak tak dalej pójdzie to bańki będą się sypać prędzej niż elektrolity w przetwornicy i zimne luty i człowiek zostanie bez roboty bo klient pójdzie do sklepu po nowy TV. :(
  • #15 426547
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 85
    Limi wyjales mi to z ust!!!Jestem coraz b. zalamany jakoscia baniek Sony i tych w Philipsach i Grundisiach.........Nie wiem czy na co s przydadza sie elektrolity,scalaki od pionu ,"BU".....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dwuletni telewizor SONY KV-29FX20K z chassis FE-1A po włączeniu z pilota ma dźwięk, ale brak obrazu, a dioda standby miga pięć razy w cyklu, co wskazuje na kod błędu 05 związany z układem AKB (Automatic Kinescope Bias). Problemem okazała się przerwa w obwodzie katody zielonego koloru kineskopu, co jest nietypowe, gdyż kineskopy Trinitron są uważane za trwałe. Sugerowano sprawdzenie transformatora sterującego generatora oraz wymianę pamięci 24c08. Wskazano również na możliwość uszkodzenia trafopowielacza lub przywarcia katody kineskopu, co może powodować przekroczenie prądu katodowego i aktywację zabezpieczenia AKB. Zalecano separację zasilania żarzenia kineskopu i transformatora wysokiego napięcia od reszty elektroniki. Dyskutowano także o problemach z trwałością kineskopów Sony i innych marek oraz o metodach korekcji namagnesowania maski kineskopu za pomocą magnesów i pętli rozmagnesowującej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA