logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-29C5K - opóźnione wyświetlanie obrazu, zielony cień, kod błędu 5

PepeBin 28 Paź 2007 16:39 2596 7
REKLAMA
  • #1 4423650
    PepeBin
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam problem z telewizorem Sony był ten problem pare razy na forum ale nie jest on identyczny jak mój
    Telewizor włącza sie i nie ma obrazu tylko audio obraz pojawia sie po paru minutach ale jest taki cień zielony (wczesniej byl czerowny) telewizor mozna szybciej wlaczyc w taki sposob:
    gdzy po wlaczeniu nie ma obrazu szybko wylaczyc i wlaczyc go na przycisku sieciowym wtedy zazwyczaj obraz sie pojawia i zanim sie pojawi mrugnie taki pasek bialy to chyba normalne jak sie kineskop uruchamia.
    No i 5 razy miga dioda :/
    Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4424127
    PepeBin
    Poziom 11  
    Dodam jeszcez ze te "cienie mazy" robią się na lini łączenia bieli z ciemniejszym kolorem i sa one zielone
    Pytanie czy ten układ poprostu można kupic i wymienic ?? i ile on kosztuje ??
    Dzieki za odpowiedz i pozdro

Pisownia! Regulamin p.15.
    Tytuł tematu niezgodny z Regulaminem p.11 - poprawiłem.
    Przeniosłem z TV. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #4 4424172
    awcon
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    W menu serwisowym możesz zobaczyć ile godzin ma przechodzone ten kineskop jeżeli pow. 40 tyś. to na pewno on . Wyeliminuj rezystory na PK w żarzeniu jeśli masz miernik wartości skutecznej Uż ustaw 10-15 % więcej obraz będzie wchodził od razu.
    Pozdrow.

Moderowany przez Mirek Z.:

Regulamin p.12 - porada nie zawiera wyraźnego stwierdzenia, że podany sposób jest ostatecznością, efekt z reguły krótkotrwały a kineskop nie będzie się nadawał do ewentualnej regeneracji!

• #5 4424262
    PepeBin
    Poziom 11  
    pisze ze ma 31600 cos gdzie szukac teko potencjometru nie naprawiam telewizorow i nie za bardzo wiem :/
    Dzieki za odp
  • #6 4449590
    maru1
    Poziom 2  
    Witam
    Mam podobny problem w odbiorniku SONY KV-25FX20K,
    identyczne objawy. Proszę o info czy udało się naprawić i co było uszkodzone
  • #7 4449907
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Być może uszkodzony jest CXA2060AS, choć doświadczenie podpowiada mi jednak zużyty kineskop - bardzo częsta usterka w tych TV. Zwarcie rezystorów ograniczających prąd żarzenia jest ostatecznością w przypadku zabiegu serwisowego, jednak możesz taką zworę wykonać w celu diagnostycznym, aby sprawdzić, czy praca kineskopu poprawi się. Napisz, czy usterka powstała nagle, czy narastała stopniowo. Przypominam jeszcze o wykonaniu niezbędnych pomiarów wstępnych - w przypadku sprzętu, którym dysponujesz, będą to pomiary napięć wtórnych układów zasilania. Poszukaj również na forum - na temat podobnych usterek TV Sony z tego okresu produkcji jest bardzo wiele postów (w tym moje).
  • REKLAMA
  • #8 4450433
    PepeBin
    Poziom 11  
    Witam
    To narastało coraz dłużej sie włączał wieksze te cienie były teraz nawet na wyłączonym (standby) dioda mruga 5 razy ale tez raz jest lepiej z tymi kolorkami a raz gorzej. Tak jak pisałem idzie go włączyć szybko (bez czekania az sie sam włączy) wyłączając i włączając włącznik sieciowy

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-29C5K ma problem z opóźnionym wyświetlaniem obrazu – po włączeniu słychać dźwięk, ale obraz pojawia się dopiero po kilku minutach z zielonym cieniem na linii przejścia bieli do ciemniejszych kolorów (wcześniej cień był czerwony). Po szybkim wyłączeniu i ponownym włączeniu przyciskiem sieciowym obraz pojawia się szybciej, a podczas uruchamiania kineskopu widoczny jest biały migający pasek. Dioda sygnalizuje błąd kodem 5 migających świateł. Podejrzewane usterki to uszkodzony układ CXA2060AS lub zużyty kineskop. W menu serwisowym kineskop ma naliczone około 31 600 godzin pracy, co sugeruje jego zużycie. Zalecane jest sprawdzenie rezystorów ograniczających prąd żarzenia kineskopu i ewentualne ich wyeliminowanie lub zwiększenie napięcia żarzenia o 10-15% dla poprawy szybszego startu obrazu. Podobne objawy zgłaszane są także w modelu Sony KV-25FX20K. Diagnostyka powinna obejmować pomiary napięć wtórnych zasilania oraz obserwację, czy usterka narastała stopniowo, co potwierdza zużycie kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA