logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zacinający się obraz na Telewizji Cyfrowego Polsatu przy używaniu Wi-Fi - co robić?

Kamil532 05 Sie 2015 19:26 1749 9
REKLAMA
  • #1 14900510
    Kamil532
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam problem dotyczący mojego telewizora, mianowicie podczas używania wi-fi obraz z telewizora zaczyna strasznie zacinać. Dodam, że niektóre kanały chodzą normalnie , podczas gdy inne tną jak oszalałe. Używam dekodera cyfrowego polsatu, a problem pojawił się już kilka miesięcy temu - wymieniłem w związku z tym elementy anteny telewizyjnej(konwerter, łącze, a nawet kabel) mimo to problem występuje nadal. W związku z tym podejrzewam, że wina leży prawdopodobnie po stronie internetowego dostawcy, albo po stronie sprzętu sieciowego, jednak mogę się mylić. Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, bo nie chce wydawać po raz kolejny niepotrzebnie pieniędzy na nic niedające części.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14900680
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    Miałem ostatnio taki przypadek, że router stał na dekoderze polsatu i właśnie losowo przycinał kanały. Wystarczyło go odsunąć 1,5 m, ale co się naszukałem w instalacji to moje.
  • #3 14900824
    Kamil532
    Poziom 10  
    Router stoi dosyć daleko od dekodera( około 3-4 metry) więc niestety chyba nie w tym leży problem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14901461
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5338
    Co za problem odłączyć zasilanie od routera i sprawdzić...

Jeśli to internet radiowy - to w tym upatrywałbym winowajcy - za blisko siebie anteny - a być może ktoś z sąsiadów podłączył antenę, albo jego wifi ma taka moc, ze zagłusza sygnał.
  • REKLAMA
  • #5 14909074
    bartek1288
    Poziom 2  
    Kamil532 czy rozwiązałeś ten problem? Ja w ostatnim czasie mam identyczną sytuację. Wymieniłem już router i dekoder ale niestety nic to nie dało. Zmieniałem kanał routera i to też nic nie dało. Jeśli ktoś zna jakieś wyjście z tej sytuacji to bardzo proszę o pomoc.
  • #6 14922217
    Kamil532
    Poziom 10  
    Cytat:
    Kamil532 czy rozwiązałeś ten problem?

Niestety nie udało mi się rozwiązać tego problemu. Wydaje mi się, że Kocurek1970 ma rację w moim przypadku gdyż antena telewizyjna i internetowa są umieszczone bardzo blisko. Pogadam z moim dostawcą internetowym w sprawie tej anteny i jakby co to od razu poinformuję czy coś to dało.
  • REKLAMA
  • #7 14931253
    bartek1288
    Poziom 2  
    U mnie problem rozwiązany :) Przyczyną było umiejscowienie anteny internetowej i satelitarnej za blisko siebie. Tylko nie wiem dlaczego przez 6 lat to nie przeszkadzało i wszystko działało prawidłowo. Wielkie dzięki za pomoc :)
  • #8 14931260
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5338
    bartek1288 napisał:
    Tylko nie wiem dlaczego przez 6 lat to nie przeszkadzało i wszystko działało prawidłowo.

Może operator zwiększył moc wiązki, moc swoich nadajników, może przez taki okres antena straciła już swoją skuteczność (to wszystko jest na Mikrotikach - a one po pewnym czasie "siadają")... - ale to tylko dywagacje...
  • #9 14932024
    marzin
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Wyłącz router i sprawdź czy wówczas też przycina. Jeżeli nie to problem rozwiązany.
  • #10 14937181
    Kamil532
    Poziom 10  
    U mnie problem także rozwiązany:D - winna była antena internetowa, wystarczyło wymienić. Dzięki wszystkim za pomoc, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zacinającym się obrazem na telewizorze podczas korzystania z Wi-Fi, używając dekodera Cyfrowego Polsatu. Po wymianie elementów anteny telewizyjnej problem nadal występował. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie odległości między routerem a dekoderem, a także potencjalne zakłócenia od sąsiednich sieci Wi-Fi. Ostatecznie, po wymianie anteny internetowej, problem został rozwiązany. Wskazano również, że bliskość anten telewizyjnej i internetowej mogła być przyczyną zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA