logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tesla ARO 4659 - Dane techniczne głośników do monitorów laptopa

aftys6 05 Sie 2015 20:37 2085 7
REKLAMA
  • #1 14900719
    aftys6
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    Witam. Dostałem 4 sztuki w/w głośników. 2 chyba nie używane. Pomyślałem o zrobieniu 2 malutkich monitorów do laptopa.
    Poszukuję danych w/w głośników.
    W internecie pustka.
    Znalazłem tylko że "reálná rezonance bývá kolem 80Hz. Údajný rozsah do 15kHz je potřeba brát s rezervou"
    Informacja z powyższej strony:
    Link
    Czy mógłby ktoś zerknąć na 5 post. Mam problemy ze zrozumieniem języka czeskiego. Czy te dane mogą dotyczyć powyższego głośnika tesli??

Z góry dziękuję za informacje ;)
  • REKLAMA
  • #2 14900771
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1049
    Z podanych parametrów TS wynika, że nie zrobisz z tego BR, możesz skołować wkładkę elektretową i przy pomocy Speaker Workshop ściągnąć charakterystykę, TS też możesz pomierzyć, ale to już niestety będzie wymagało zrobienie JIGa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14900917
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    Gość pisze że pasmo maja 80-15000 Hz ale górna granica chyba nieco przesadzona i trzeba ja przyjmować z rezerwą (na moje ucho max 10kHz). Były stosowane w radiomagnetofonie CONDOR ale we współpracy z wysokotonowymi GDW Tonsila. Myślę że w BR poszłyby słabo bo jak pamietam w Condorze z uwagi na niehermetyczna obudowę dość szybko ulegały "roztrzepaniu", dlatego dłuższą żywotność wróże im w obudowie zamkniętej.
  • #5 14900967
    aftys6
    Poziom 19  
    Foxtrott napisał:
    http://forum.unitra-fan.pl/zgc30-8-51-vt51.htm

Czyli mam rozumieć że parametrami były zbliżone do GDN 12/30 ??

Elektryku5 - znam te głośniki i wiem że BR z tego nie będzie.
    Jeżeli już to popróbuję to podgonić z dołui na jakimś mini subie.

Mam założenie takie że mam sporo gratów i chce zrobić tanio coś co zagra lepiej niż sprzęt w swojej cenie.

A jaki GDWT siedział w oryginale w Condorze??
    Przyznam się że nie chce mi się rozkręcać mojego Condora bo dopiero co poskładałem go po zainstalowaniu aku w środku ;)
  • REKLAMA
  • #6 14901198
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    W Condorze siedziały GDW 8,5/1,5 - to głośniki o papierowej membranie stożkowej.
  • #7 14907031
    aftys6
    Poziom 19  
    Witam
    Dostałrem odpowiedź z czeskiego forum i to będą chyba parametry co posali w jednym z postów.
    Dostałem podpowiedź by stosować obudowę zamknięta 5L.

Teraz pytanie.
    Czy stosować Tonsilowskie GDWT 8,5/1,5 jak w oryginale czy coś innego.
    Czy próbował ktoś robić bardziej rozbudowane zwrotnice do Condora??
    U mnie siedzi tylko kondensator wpięty w GDWT.
    Czy zrobienie zwrotnicy 12dB/okt polepszy coś z wysokimi tonami czy celować w inny GDWT od razu ??
  • #8 14907045
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1049
    Najlepiej byłoby głośnik po prostu zmierzyć, po tym można ogólnie stwierdzić czy się do czegoś nada.

Bez pomiarów nawet nie startuj ze zwrotnicą, bo szkoda kasy na elementy, które i tak będą tworzyć filtry o nieznanych charakterystykach.

Lepiej byłoby zainwestować w lepsze wysokotonowe, tylko że jak je dokupisz, części na zwrotnicę i obudowę, to może wyjść co używane mogące lepiej zagrać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje danych technicznych głośników Tesla ARO 4659, które zamierza wykorzystać do budowy małych monitorów do laptopa. W odpowiedziach podano, że głośniki mają pasmo przenoszenia w zakresie 80-15000 Hz, jednak górna granica może być zawyżona. Sugerowano zastosowanie obudowy zamkniętej o pojemności 5L oraz pomiar parametrów TS głośników przed podjęciem decyzji o budowie zwrotnicy. Wspomniano również o głośnikach GDW 8,5/1,5, które były używane w radiomagnetofonie Condor, oraz o możliwości zastosowania lepszych głośników wysokotonowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA