logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Welder fantasy ARC X200 nie działa, faza na sterowaniu przekaźnika

noszczyk24 06 Sie 2015 23:09 3057 4
REKLAMA
  • #1 14903635
    noszczyk24
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Witam!

Mam problem z ową spawarką. Otóż w pierwszej kolejności zacząłem od sprawdzania napięć za przewodem, za mostkiem prostowniczym jest ponad 320V DC, a więc dobrze. Znalazłem na płycie przekaźnik, który postanowiłem zasilić z zasilacza i nagle pstyk, wywaliło mi zabezpieczenie nadprądowe. Po ponownym włączeniu spawarki okazało się, iż na cewce przekaźnika jest 230V. Przykładając żarówkę 25W/230W między chassis a miejsce, gdzie dolutowałem czerwony przewód żarówka świeci prawie pełną mocą, kontrolki sterowania żarzą się, jak i wyświetlacz a środkowy wentylator kręci się około 2 obr/sek. Następnie do przewodu czerwonego i brązowego (cewka przekaźnika) podałem 24V z akumulatora. Efekt? Spawarka ruszyła bez zająknięcia - spawa, prąd reguluje się. Pytanie do znawców. W czym rzecz? gdzie należy szukać przebicia? który z elementów mógłby być uszkodzony? Proszę o podpowiedzi.

Dołączam kilka obrazków:
    Welder fantasy ARC X200 nie działa, faza na sterowaniu przekaźnika Welder fantasy ARC X200 nie działa, faza na sterowaniu przekaźnika Welder fantasy ARC X200 nie działa, faza na sterowaniu przekaźnika

Dziękuję bardzo i pozdrawiam, Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 17995132
    michalost
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam Pamięta Pan może jaka była przyczyna bo mam ten sam problem ze spawarką welder fantasy arc 200 Dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18028047
    michalost
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam Moze mi ktos podpowiedziec który to zasilacz 24v na tej płytce co podaje prąd na cewkę przekaźnika ?
REKLAMA