logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maj – dlaczego mimo długich dni i nasłonecznienia utrzymuje się niska temperatura?

phanick 16 Maj 2025 20:54 3624 100
REKLAMA
  • #1 21551294
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2834
    Maj niedługo za pasem, słońce świeci na nas po 16 godzin na dobę, za miesiąc będzie przesilenie letnie - czemu jest więc zimno jak w p....ie?
    Słońce przeszło na tryb energooszczędny i już nie emituje na nas 1300W/m2?

Rozumiem że temperatura którą odczuwamy zależy w dużej mierze od temperatury powietrza, a nie tylko od samego promieniowania słońća, ale chyba powietrze się powinno nagrzewać, chociazby od gruntu, na który promienie słońca przecież padają?

Jak wybuchła najwięksa bomba termowodorowa (Castle Brawo), 15Mt to w odległości 20mil/30km można było doznać oparzeń trzeciego stopnia. Coś wielkości porównywalną z beczka od szambiarki nagrzało takie ogromne masy powietrza w ciągu parudziesięciu sekund, a słończe tego nie może ogrzać?
  • REKLAMA
  • #2 21551305
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2504
    phanick napisał:
    Rozumiem że temperatura którą odczuwamy zależy w dużej mierze od temperatury powietrza, a nie tylko od samego promieniowania słońća, ale chyba powietrze się powinno nagrzewać, chociazby od gruntu, na który promienie słońca przecież padają?

Jest zimno bo promienie słoneczne zjadły instalacje PV. :D
    A teraz na poważnie aktualnie jest okres tak zwanych "zimnych ogrodników" czasem jest łagodniejszy czasem zimniejszy. W tym roku będą drogie rodzime owoce bowiem dużo kwiatu zmarzło i zbiory będą bardzo małe. 2 lata temu był duży przymrozek w połowie czerwca.
    Przewidywana cena czereśni w tym roku to 1000 zł za 1 kg. :D
  • #3 21551336
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    A podobno się klimat ociepla :D
  • #4 21551356
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Gorąco - źle, idealna temperatura też źle.
  • #5 21551420
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    Michał_74 napisał:
    A podobno się klimat ociepla
    "podobno" - to słowo klucz. Ważne, że na podatki klimatyczne wszyscy dają się nabierać ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21551469
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 447
    phanick napisał:
    Jak wybuchła najwięksa bomba termowodorowa (Castle Brawo),

https://pl.wikipedia.org/wiki/Car-bomba

Dodano po 10 [minuty]:

Od czasu do czasu maj bywa w naszym kraju zimny. To pamiątka zimnego maja sprzed lat.
  • REKLAMA
  • #7 21551484
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1182
    phanick napisał:

Jak wybuchła najwięksa bomba termowodorowa (Castle Brawo), 15Mt ...

Jaka największa? :) Nie jest nawet w top 5...

A co do tematu, to w tym okresie następują zmiany we frontach atmosferycznych, związane ze zmianą pór roku.
    W efekcie, w nasz region są okresowo spychane duże masy powietrza z rejonów arktycznych. Takie przechłodzone masy powietrza nie ogrzeją się szybko od słoneczka... Pociesz się, że niedługo nastąpi "kontruderzenie" z nad Afryki, i nadpłyną tropikalne masy powietrza, niosąc z sobą pierwsze upały.
  • #8 21551505
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    Ja to może przetłumaczę na język bardziej zrozumiały - jest zimno - bo piździ zimny wiatr...
  • #9 21551515
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21551582
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6604
    E8600 napisał:
    Przewidywana cena czereśni w tym roku to 1000 zł za 1 kg.

To będę bogaty, bo moje 2 czereśnie obrodziły aż gałęzie uginają się od zielonych jeszcze owoców.
  • REKLAMA
  • #11 21551693
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1362
    "Ukochana jesieni, z tobą jest jak w raju. Lecz weź przyjdź kiedy trzeba, a nie k***a w maju." — Adam Mickiewicz

Już za Adama zdażały się okresy kiedy to w maju bywało chłodniej :)
  • #12 21551733
    Madrik
    jerzyp2015 napisał:
    Pewna pani profesor w sejmie , nazwiska nie podam ,powiedziała publicznie.

Jest zimniej ponieważ klimat się ociepla!

Paradoks polega na tym... że to zasadniczo prawda.

Ocieplanie klimatu zwiększa gradienty temperaturowe i pojawiają się anomalne odchyłki od średniej. Można więc spodziewać się lokalnych ochłodzeń i lokalnych upałów, znacznie odbiegających od typowych zmian okresowych.

Ostatecznie też, ocieplenie klimatu może doprowadzić do epoki lodowcowej, jeżeli zajdą zbyt głębokie zmiany globalne w układzie frontów atmosferycznych i prądów morskich.
    Te same zmiany, mogą jeszcze w trakcie trwania ocieplania, powodować właśnie niespodziewane anomalie temperaturowe w skali lokalnej.

Innymi słowy, może się zdarzyć, że Hiszpan się ugotuje a tobie zamarzną kulki i to wszystko w środku lipca... Może też być na odwrót. Hiszpan kupi sobie narty w sierpniu, a ty wyrzucisz kożuch na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, w listopadzie...
  • #13 21551753
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Najgorszy jest wiatr.
  • #14 21551757
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 211
    wybrakowany napisał:
    Wszystkiemu winna jest oziębła Kryśka.

Zimna Zośka, Oziębła Kryśka, Chłodna Mariola i Nieczuła Anna...

Czemu mnie te określenia nie dziwią.
  • #15 21551855
    DiZMar
    Poziom 43  
    Na dodatek obecni przepowiadacze pogody robią to z coraz bardziej nietrafnie mimo komputerów i sztucznej inteligencji. Nawet parogodzinna niekoniecznie sprawdza się nie mówiąc o wielodniowej czy długoterminowej. Jak mają dobrze przewidywać jeżeli nawet stan bieżący często odbiega diametralnie od wyświetlanego stanu na smartfonie. Wiele razy słoneczko, bez jakiejkolwiek chmurki na horyzoncie a w telefonie u mnie pada aż szumi z informacją, że to w mojej lokalizacji. Kiedyś mówiło się, że w TV prawdziwa jest tylko prognoza pogody. Obecnie to nawet prognozę pogody podadzą prawdziwą jak się pomylą.
  • #16 21551867
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    Madrik napisał:
    Ocieplanie klimatu zwiększa gradienty temperaturowe i pojawiają się anomalne odchyłki od średniej...
    Jakbym telewizor słyszał ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21551868
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Dawno temu byłam w Austrii na jabłkach.
    Czyste niebo, słonko i... szef "zbierajcie się pomału, zaraz będzie padać" i tak było.
    Miał ze sobą wydruk pogody na cały dzień z rastrem jak dobrze pamietam 30 minutowym.
    W rogu była sprawdzalność wczorajszej prognozy - 97%
  • #18 21551875
    DiZMar
    Poziom 43  
    Justyniunia napisał:
    Czyste niebo, słonko i... szef "zbierajcie się pomału, zaraz będzie padać" i tak było.

Dawno może to sprawdzalność była jakaś przyzwoita może i nawet rzędu 90%. Teraz to już niemożliwe. Jak jest sprawdzalność 50% to wielki sukces. Prognoza z różnych źródeł obecnie jest często bardzo różna. Ktoś zgadnie a nie przewidzi.
  • #19 21551879
    Justyniunia
    Poziom 36  
    W Kłodzku mamy IMIGW, są tam na łączce te ich szafki, jakiś basenik (pewnie do pomiaru opadów), ale nie pamiętam kiedy widziałam na mapie pogody Kłodzko. Juz nawet TV regionalnej pokazują tylko Wrocław, a to 90km od nas i to za górami.
    Pododa w Ząbkowicach Śląskich 20km różni się diametralnie od tej w Kłodzku.
    Co ja mam powiedzieć? :)

Widziałam jeszcze kiedyś granice opadu (pewnie ma to jakaś fachową nazwę) dosłownie 2m przede mną lało, a tu gdzie stałam nie.
  • #20 21551900
    Marcin125
    Poziom 29  
    Stacje meteo mierzą dobowe opady deszczu a nie intensywność a to duża różnica... A sam pomiar intensywności opadu nie jest taki prosty.
  • REKLAMA
  • #21 21551923
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1715
    A na Islandii 27*C. :-(
    Chłodny a nawet śnieżny maj, to w naszej części europy wcale nie takie rzadkie zjawisko.

Pozdrawiam.
  • #22 21552066
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    DiZMar napisał:
    Na dodatek obecni przepowiadacze pogody robią to z coraz bardziej nietrafnie mimo komputerów i sztucznej inteligencji. Nawet parogodzinna niekoniecznie sprawdza się nie mówiąc o wielodniowej czy długoterminowej.

Ciekawostka. Mieszkam w strefie przygranicznej z Republiką Czeską. I korzystam z ich aplikacji pogodowych. Dziwne że "nasi" tego nie małpują. Mają na 3 dni do przodu bardzo perfekcyjne prognozy a te kilku godzinne to już normalnie na 99% pewniak. I to nawet dla obszarów przygranicznych po stronie Polskiej.
    A co do pogody interii to z synem razem na 2 telefonach oglądaliśmy i były 2 zupełnie inne prognozy na dany obszar. No ale reklamy te same się ładowały - tam tylko o to chodzi.

Justyniunia napisał:

Znajomy lata temu słuchał tylko austriackie radio z pogodą nawet na południową Polskę było bardzo trafnie to prognozowane.
    Coś w tym u nich jest. Może mniejszy kraj i i więcej się do tego przykładają?

Pozdrawiam. Leje, zimny wiatr..... brr.
  • #23 21552072
    DiZMar
    Poziom 43  
    Można przypomnieć o prognozie
    Cytat:
    prognozy nie są przesadnie alarmujące

albo zapewnienie o braku zagrożenia wytrzymałości tamy.
    Cytat:
    Wciąż pobrzmiewa echo słów premiera Tuska, który 15 września w Kłodzku, na dwie godziny przed tragedią – mówiąc o trudnej sytuacji w Stroniu i Międzylesiu – przekonywał, że tama na zbiorniku „wytrzyma” napór wody
  • #24 21552077
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Tama wytrzymała, prognozy też były ok.
    To co płynęło zanim wał puścił, płynęło już nie raz tędy.
  • #25 21552101
    Madrik
    Mobali napisał:
    Jakbym telewizor słyszał ;-)

Czasem i telewizji zdarza się wspomnieć coś z sensem...
    Z pogody od lat korzystam ze strony IMiGW.
    Mają numeryczne prognozy, całkiem dobrze się sprawdzające.
    Najlepiej pytać u źródła.
  • #26 21552227
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 447
    Prognoza pogody zależy od kwoty za nią zapłaconej. Chcesz dokładną wymagającą użycia drogich systemów komputerowych to musisz zapłacić. Pamiętam aferę sprzed około 20 lat kiedy to drogie systemy przewidywały w lipcu katastrofę pogodową ale i tak przedstawiona została optymistyczna wersja przewidująca rewelacyjną pogodę więc ludność kupiła te wczasy nad Bałtykiem i oczywiście marzła i mokła a właściciele ośrodków wczasowych i tak zarobili. Oczywiście nie było winnych bo tą prognozę kupiono od jakiejś firmy widmo bo była optymistyczna.
  • #27 21552264
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 794
    Temperatury są przesunięte względem długości dnia o kilka miesięcy (najdłuższy dzień w czerwcu, a najgoręcej w sierpniu). To da się zauważyć, nawet nie czytając książek.
    Pogoda może różnić się lokalnie. U mnie pada, a 10km obok jest suchutko. Warto o tym pamiętać i szukać dobrych źródeł danych, a nie map Polski z pięcioma punktami pogodowymi.
    Gdy chcę pojeździć na rowerze, a nie wiem, jaka będzie pogoda za godzinę, to odpalam mapy MSN. Sprawdzają się perfekcyjnie.
    https://www.msn.com/pl-pl/pogoda/mapy-pogody/...type=precipitation&animation=0&zoom=8
    Na dwie doby naprzód dobrze sprawuje się prognoza ICM:
    https://www.meteo.pl/um/php/meteorogram_list....70&col=142&lang=pl&cname=Szczecin
    Za miesiąc jadę pod namiot? Sprawdzam długoterminową:
    https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugoterminowa-szczecin,cId,34668
  • #28 21552301
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    Nie wiem w ogóle o czym piszecie. Tak pięknego maja nie pamiętam odkąd mieszkam w IE. Codziennie słońce, deszcz ledwo kilka razy padał. Wreszcie normalna pogoda! Temperatury czasem przekraczają nawet 20 stopni. W zeszłym roku całe lato, to jedna wielka tragedia - deszcze non stop, chłodno. Tak myślałem, że drugi raz z rzędu nie będzie takiej zimnicy jak ostatniego "lata", ale nie przypuszczałem, że będzie tak dobrze.
  • #29 21552356
    Marcin125
    Poziom 29  
    Dzisiejsze +10st niby jest takie same jak w zimie.
    Ale w zimie wszyscy chodzą w czapkach, kurtach puchowych i walonkach a teraz pełen luz, klapki, krótkie spodenki, stringi.
    Dlatego wydaje się że jest teraz zimno.
  • #30 21552363
    wybrakowany
    Poziom 3  
    Justyniunia napisał:
    Najgorszy jest wiatr.

To prawda. Jak jest zimno, ale nie ma wiatru, to jest ciepło.
    A jak jest ciepło i jest wiatr, to jest zimno.

Dodano po 2 [minuty]:

Najgorszy jest wiatr.

Podsumowanie tematu

✨ Mimo długich dni i dużego nasłonecznienia w maju utrzymują się niskie temperatury z powodu kilku czynników meteorologicznych i klimatycznych. Przede wszystkim wpływają na to zmiany frontów atmosferycznych, które okresowo sprowadzają do Polski chłodne masy powietrza arktycznego, które nie nagrzewają się szybko nawet przy silnym nasłonecznieniu. Dodatkowo wiatr znacząco obniża odczuwalną temperaturę, co potęguje wrażenie chłodu. Temperatury powietrza są przesunięte względem długości dnia o kilka miesięcy, dlatego najcieplejsze dni przypadają na sierpień, mimo że najdłuższy dzień jest w czerwcu. W dyskusji poruszono także temat prognoz pogody, ich zmiennej dokładności i różnic lokalnych, co utrudnia przewidywanie warunków atmosferycznych. Wątki poboczne dotyczyły wpływu zmian klimatycznych, które mogą powodować anomalie temperaturowe, a także zagadnień związanych z bilansami energetycznymi Ziemi i wpływem atmosfery na docierające promieniowanie słoneczne. W kontekście środowiskowym omówiono technologie spalania odpadów i biomasy w nowoczesnych spalarniach, podkreślając różnice technologiczne i wpływ na środowisko. Wskazano na konieczność segregacji odpadów i ograniczania użycia tworzyw sztucznych jednorazowego użytku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA