logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie rozmiary korytek do skrętki FTP, kabla TV i elektrycznego?

Karpik 01 Cze 2005 23:34 2088 3
  • #1 1543243
    Karpik
    Poziom 10  
    Miałem niewielką styczność z praktyczną instalacją sieci i mam pewnie dla niektórych banalne pytanie. Chcę puścić w jednym korytkukable:skrętka FTP, kabel telewizyjny i kabel elektryczny(do gniazdek elektrycznych). Jakie korytka(rozmiar) będą odpowiednie do takiego okablowania?Dzieki za wszelkie sugestie.Pozdrawiam
  • #2 1543474
    francyk
    Poziom 12  
    Generalnie byle się zmieściły choć zaleca siępozostawienie około 30% wolnego.
  • Pomocny post
    #3 1546681
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam

Nie dobieraj korytek na "styk" - tak jak kolega wyżej pisał zostaw sobie zapas nawet do 50% - podczas układania i zamykania przewodów w korytku zaoszczędzisz dużo czasu i nerwów. Proponuje Tobie także kupić korytko z przegrodą - w jednej częsci połozysz elektryczne, w drugiej resztę przewodów - zapewnisz sobie pewność i poprawność instalacji (telewizyjne możesz dołozyć do elektrycznych)
    Pzdr
  • Pomocny post
    #4 1548566
    usararti
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Wejdz sobie chociazby na strone http://grulat.pl/cennik.html i masz tam podane dostepne wymiary koryt. 25x25 moim zdaniem w zupelnosci by Ci wystarczylo. Nie wiem czy bedziesz kladl korytko w pionie i w poziomie, oraz na jakiej wysokosci (z drabiny czy nie), ale w korytkach z przegroda znacznie gorzej sie uklada kable z tego wzgledu ze mieszaja sie one i czasem jest przy tym duzo zabawy, ktora nie jest ciekawa 3m nad ziemia. O zaklocenia nie masz sie co martwic, poniewaz zakladam ze bedzie to polozony nowy kabel max. 3x2,5mm2 500V/750V, a skretka jest bardzo dobrze chroniona przed zakloceniami, tak wiec nie powinno byc strat na sygnale. Ja np. widzialem skretke ulozona z elektrykiem w 30m peszli i nie bylo z nia zadnych klopotow.
REKLAMA