logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS-6025MFP - Connection failed przy skanowaniu na Windows 7

antii7 07 Sie 2015 15:17 2730 6
REKLAMA
  • #1 14904823
    antii7
    Poziom 10  
    Witam,
    mamy w firmie kserokopiarkę z funkcją skanowania sieciowego. Mam problem ze skanowaniem, dotyczy to dwóch komputerów. Nie można zeskanować dokumentów. Do skanowanie używamy programu "skanowanie i faksowanie windows (system to Windows 7). Co ciekawe wcześniej to skanowanie działało na tych dwóch komputerach. Przy probie skanowanie pojawia się komunikat "connection failed"
    Próbowałem już kilku rzeczy żeby to naprawić ale nic nie pomogło do tej pory:
    - zmiana sterownika na taki sam,
    - zmiana sterownik na nowszy
    - wyłączenie zapory sieciowej
    - scf /scannow
    - naprawa błędów na dysku
    Nie mam już pomysłów co mogę jeszcze zrobić. Co ciekawe drukowanie sieciowe działa na tej maszynie, problem dotyczy tylko skanowania. Inne komputery mogą skanować na tej maszynie. Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14905164
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Da się z tych komputerów przez sieć zalogować do urządzenia?
  • REKLAMA
  • #3 14910444
    antii7
    Poziom 10  
    11111olo napisał:
    Da się z tych komputerów przez sieć zalogować do urządzenia?

Tak, można się zalogować.
  • Pomocny post
    #4 14910664
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Może antywirus albo zapora nie przepuszcza pakietów z sieci lokalnej? Wyłącz i sprawdź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14911672
    pecet7
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    używasz sterownika TWAIN sieciowego? Ustaw uwierzytelnianie przy pomocy id 2500 hasło 2500. Powinno zadziałać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14911939
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    proponuje z palca doinstalować sterowniki via, sam TWAIN sobie nie radzi
  • #7 14928864
    antii7
    Poziom 10  
    Okazało się że przyczyną był firewall antywirusa eset. Ja wcześniej próbowałem wyłączyć ten firewall ale to nie pomogło (wyłączałem prawo klikiem na ikonie w systray). Trzeba było wyłączyć firewalla w inny sposób, w ustawieniach zaawansowanych całkowicie wyłączyć firewalla i zrestartować komputer. Później wyłączyłem adres IP skanera ze skanowanie firewalla i pomogło mi to na stałe.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z funkcją skanowania w kserokopiarce Kyocera FS-6025MFP na dwóch komputerach z systemem Windows 7, gdzie pojawiał się komunikat "connection failed". Mimo że drukowanie działało, skanowanie nie było możliwe. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak zmiana sterowników, wyłączenie zapory sieciowej oraz naprawa błędów na dysku, jednak bez skutku. Ostatecznie problem został rozwiązany przez całkowite wyłączenie firewalla w ustawieniach zaawansowanych oprogramowania antywirusowego ESET oraz dodanie adresu IP skanera do wyjątków, co umożliwiło skanowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA