logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KDL50W829 - jak podłączyć soundbar LG, by sterować jednym pilotem?

malone32 10 Sie 2015 04:08 4950 13
REKLAMA
  • #1 14910316
    malone32
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam.
    Czy komuś udało się podłączyć soundbar z tym tv w taki sposób że do podgłaszania używa tylko pilota od tv. Chodzi o podgłaszanie soundbaru pilotem od tv.
    Moj kolega ma ten soundbar co ja (lg) podłączony kablem optic i od razu mu tak zesparowało ze nie musi używać pilota od soundbara do podgłaszania.
    Trochę to denerwuje że trzeba używać 2 pilotów.
    Dodam ze tv kumpla to tez lg tak jak soundbar ale nie wiem czy to powinno mieć jakieś znaczenie.
  • REKLAMA
  • #3 14912635
    Czarekboss
    Poziom 11  
    Mam podobny problem tylko że soudbar Sona a TV Sharp. A po podłączeniu soudbara opricalem musisz ściszać tv do 0 ??
  • REKLAMA
  • #4 14912665
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Może jakieś dane tego sound-bar? Model/producent?
  • #5 14912932
    malone32
    Poziom 11  
    Witam.
    Dzięki za odpowiedź.
    Tak Czarek, tv mam zciszone do 0 bo jak podgłaszam tv to wtedy dźwięk idzie z 2 urządzeń.
    Model soundbara to lg 2530a
    Wysłałem to samo pytanie do sony community.
  • REKLAMA
  • #6 14912955
    Polon_us
    Poziom 42  
    malone32 napisał:
    Dodam ze tv kumpla to tez lg tak jak soundbar ale nie wiem czy to powinno mieć jakieś znaczenie.

Akurat to ma znaczenie. Wg instrukcji tego sound-bar - regulacja poziomu pilotem telewizora jest możliwa przy zastosowaniu systemu "LG Sound Sync".
    W przypadku wspomnianego kolegi ma on dwa urządzenia LG wspierające ten standard.

Tu, w tym przypadku to nie występuje.

Moim zdaniem, kolega mógłby spróbować uaktywnić czy to Bravia Sync lub Sync Menu w TV i sprawdzić, czy ten sound-bar zareaguje na to. Pewności nie ma, ale spróbować można. Nic się nie uszkodzi.

Po uaktywnieniu w/w opcji pewne zmiany w ich ustawieniach są konieczne np. przy SynC Menu trzeba odpowiednio ustawić opcje:
    -> cytat z instrukcji telewizora

[Wybór urządzenia]
    Umożliwia wybór urządzenia zgodnego z BRAVIA Sync, przeznaczonego do sterowania za pomocą pilota telewizora.
    [Sterowanie urządzeniem]
    Wyświetla menu, opcje i listę tytułów podłączonego urządzenia albo wyłącza urządzenie.
    [Dźwięk przez głośniki telewizora]/[Dźwięk przez system audio]
    Przełącza wyjście dźwięku pomiędzy telewizorem i podłączonym urządzeniem audio.

Powodzenia :_)
  • #7 14913713
    Czarekboss
    Poziom 11  
    malone32 napisał:
    Witam.
    Dzięki za odpowiedź.
    Tak Czarek, tv mam zciszone do 0 bo jak podgłaszam tv to wtedy dźwięk idzie z 2 urządzeń.
    Model soundbara to lg 2530a
    Wysłałem to samo pytanie do sony community.

I jak sony coś odpowiedziało ?
  • REKLAMA
  • #8 14913721
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Czarekboss napisał:
    I jak sony coś odpowiedziało ?

Dot.: sony kdl50w829b parowanie z soundbar'e​m

Aby sterować soundbarem telewizor musi być z nim połączony kablem HDMI. Przewód optyczny przekazuje jedynie dźwięk, a nie sygnał sterujący głośnikiem.

Pozdrawiamy,

Sony Polska
  • #9 14913773
    Czarekboss
    Poziom 11  
    Aha czyli wiadomo optycznym leci stał sygnał i nie można go kontrolować
  • #10 14913807
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Czarekboss napisał:
    optycznym leci stał sygnał i nie można go kontrolować

Przewód optyczny przekazuje jedynie dźwięk, a nie sygnał sterujący głośnikiem.
  • #11 14914665
    malone32
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    "Aby sterować soundbarem telewizor musi być z nim połączony kablem HDMI. Przewód optyczny przekazuje jedynie dźwięk, a nie sygnał sterujący głośnikiem.

Pozdrawiamy,

Sony Polska"
    Taka była odpowiedz Sony.

Tak jak mówi Polon_us pewnie chodzi o LG sync i dlatego u kumpla to działa. Chociaż Sony o tym nie wspomniało że gdyby soundbar był Sony to byłoby ok, mówi tylko że musi być podłączone przez HDMI a ten soundbar nie ma wejścia HDMI.
    U mnie próbowałem Bravia Sync ale nie znajduje mi urządzeń.
    Trzeba chyba będzie kupić soundbar Sony i sprawdzić czy pójdzie na optycznym kablu.
    Wynika z tego że można sparować przez optyczny kabel ale muszą być 2 urządzenia tej samej firmy skoro u kumpla działa albo Sony jest trochę do tyłu i jeszcze na to nie wpadli.
  • #12 14915570
    Polon_us
    Poziom 42  
    malone32 napisał:
    Trzeba chyba będzie kupić soundbar Sony i sprawdzić czy pójdzie na optycznym kablu.

Sugerowałbym nie robić tego. Już lepiej kupić sound-bar, który obsługuje HDMI ARC. Tak jak to Sony napisało w swojej odpowiedzi.
    malone32 napisał:
    Wynika z tego że można sparować przez optyczny kabel ale muszą być 2 urządzenia tej samej firmy skoro u kumpla działa ...

malone32 napisał:
    Przewód optyczny przekazuje jedynie dźwięk, a nie sygnał sterujący głośnikiem.

Starałem się znaleźć więcej informacji o tej funkcji LG Sound Sync. Niewiele można znaleźć, jak to działa. Z instrukcji wiadomo, że mozna regulować poziom dźwięku i wyciszenie sound-bara - tylko to można zrobić.
    I tak na dobrą sprawę, jeśli się dobrze zastanowić, to w zasadzie telewizor nie musi sterować bezpośrednio wzmocnieniem dźwięku w owym urządzeniu.

Ten sam efekt można osiągnąć regulując poziom głośności w sygnale cyfrowym przekazywanym z telewizora do sound-bar. A to można bez problemu zrobić - nie ma żadnych przeszkód technologicznych.

Po prostu cyfrowa odmiana tego, co w świecie analogowym jest znane jako wyjście o regulowanym poziomie sygnału.
    A wyciszenie sygnału to już jest pestka.

I jak na razie, tylko LG ma taką możliwość, nie spotkałem się jeszcze z wyrobem innego producenta z taką funkcją.
  • #13 14915919
    malone32
    Poziom 11  
    Dzięki bardzo za odpowiedzi.
    Właśnie o to wyciszanie soundbara mi chodzi, o nic wiecej.
    Ciekaw jestem czy działa tak samo Bravia Sync... (2 urządzenia Sony)
    Zostawię to chyba tak jak jest i tyle.
    Chyba nie ma co dalej drążyć tematu, chyba że ktoś ma jeszcze jakąś sugestię.
  • #14 14921778
    malone32
    Poziom 11  
    Uzyskałem odpowiedź od Sony.

.."W przypadku połączenia soundbara Sony oraz TV Sony poprzez kabel optyczny uzyskałabyś taki same efekt jak w przypadku soundbara LG oraz TV Sony. To znaczy bez regulacji głośności soundbara.

Wyjście optyczne w TV Sony ma stały poziom dźwięku na wyjściu. W przypadku TV LG może być inaczej i miec regulowane wyjście optyczne - musiałbyś podac model TV LG kolegi to można zerknąc w instrukcji.

Jedyne co mogę zaproponować to podłączyć TV Sony za pomocą wyjścia jack (słuchawki/audio) i ustawienie wyjścia audio na regulowane. Wówczas zgłaśnijąc na pilocie będzie głośniej słychać w soundbarze"

Wiec wszystko jasne. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć soundbar LG do telewizora Sony KDL50W829, aby móc regulować głośność za pomocą jednego pilota. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że regulacja głośności przez pilota telewizora jest możliwa tylko przy użyciu HDMI ARC lub systemu LG Sound Sync, co nie ma miejsca w przypadku połączenia optycznego. Sony potwierdza, że kabel optyczny nie przesyła sygnału sterującego, a jedynie dźwięk, co uniemożliwia regulację głośności soundbara. Użytkownik rozważa zakup soundbara Sony, aby sprawdzić, czy będzie to działać lepiej, ale ostatecznie decyduje się na pozostawienie obecnego rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA