logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w działaniu MJE13003 i MJE13007 w balastach do świetlówek - co sprawdzić?

touchthis 10 Sie 2015 18:26 2424 7
REKLAMA
  • #1 14911864
    touchthis
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam,
    Używam balastu do świetlówek jako układu napędzającego drabinę jakubową (balast z wyjściem 450V, trafo od telewizora, dwa prenty), niestety na jednym tranzystorze śrubka postanowiła się poluzować i radiator minimalnie odstawał, tranzystor się spalił. Postanowiłem wymienić ale na allegro nie było układu w tej obudowie w której chciałem więc pomyślałem, że kupie coś z tej serii tylko o "lepszych" parametrach, więc zamiast MJE13003:
    http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/WINGS/MJE13003.pdf
    zakupiłem
    MJE13007:
    http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MJE13007-D.PDF

Wydawało mi się, że skoro mają takie same napięcia kolektor-emiter, kolektor-baza, emiter-baza a jedynie więcej amperów udźwigną to będą się nadawały w miejsce spalonego układu, niestety układ zamiast dawać pełno iteracji impulsów (50kHz?) daje jeden impuls i przestaje cokolwiek robić, tak jak tranzystor po jednym przepuszczeniu by się zapychał aż do wyłączenia napięcia zamiast oscylować.

Który parametr tranzystora mnie pokonał?

Edit: narysowałem też sam balast:
    Różnice w działaniu MJE13003 i MJE13007 w balastach do świetlówek - co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 14911933
    leonsocio
    Poziom 28  
    Ocena: 125
    Moim zdaniem, nawet tranzystor dużo mocniejszy powinien sprawdzić się w tej aplikacji, ale skoro tak nie jest to są wg mnie dwa wyjścia - albo coś źle połączyłeś (ubiłeś tranzystor?) albo ten który jest mocniejszy potrzebuje większego prądu na bazę aby go wysterować (tu też niestety pewności nie mam). MJE13007 przy Ic = 2A ma wzmocnienie Hfe zaledwie 8, a oryginalny tranzystor miał maksymalne Ic - 1,5A, więc 13007 musiał dostać w szczycie 1,5A a projekt tego urządzenia na pewno nie zakładał pracy na górnej granicy, czyli Ic musiał być poniżej 1,5A, wniosek - wzmocnienie musiałoby wynieść grubo poniżej 8, co za tym niesie - nieprawidłowa praca tranzystora.
  • REKLAMA
  • #3 14912306
    touchthis
    Poziom 13  
    leonsocio napisał:
    Moim zdaniem, nawet tranzystor dużo mocniejszy powinien sprawdzić się w tej aplikacji, ale skoro tak nie jest to są wg mnie dwa wyjścia - albo coś źle połączyłeś (ubiłeś tranzystor?) albo ten który jest mocniejszy potrzebuje większego prądu na bazę aby go wysterować (tu też niestety pewności nie mam). MJE13007 przy Ic = 2A ma wzmocnienie Hfe zaledwie 8, a oryginalny tranzystor miał maksymalne Ic - 1,5A, więc 13007 musiał dostać w szczycie 1,5A a projekt tego urządzenia na pewno nie zakładał pracy na górnej granicy, czyli Ic musiał być poniżej 1,5A, wniosek - wzmocnienie musiałoby wynieść grubo poniżej 8, co za tym niesie - nieprawidłowa praca tranzystora.

Dla pewności wstawiłem w układ dwa takie same tranzystory MJE13007, nadal efektem jest pojedyncze przeskoczenie iskry w momencie załączenia układu i nic poza tym, więc wnioskuję, że musi faktycznie coś być z tym wzmocnieniem, zauważyłem też w moim testerze od żółtych, że tranzystory mają różne symbole, ten MJE13003 ma w środku diodę a ten drugi nie ma. Czy to ma jakieś znaczenie czy jest to tylko swoiste zabezpieczenie przed ewentualnym wracaniem się prądu?

• REKLAMA
  • #4 14912443
    leonsocio
    Poziom 28  
    Ocena: 125
    W tym zastosowaniu dioda raczej nie ma znaczenia. I jak to jest, że na jednym zdjęcie emiter masz oznaczony cyfrą '2' a na drugim '3'?
  • #5 14912738
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Do żółtych testerów też warto podchodzić z przymrużeniem oka.
    Skoro podłączyłeś obydwa tranzystory tak samo to czemu środkowy kolektor wypadł na końcówce nr 3?

Gdzie jest schemat?
  • #6 14912973
    touchthis
    Poziom 13  
    Cholercia, w notach katalogowych miały identyczne oznaczenia nóżek, nawet nie zwróciłem uwagi, że tester pokazuje odwrotnie jeden :| sprawdzę po pracy czy to faktycznie tak jest czy tester źle pokazuje. Schematu nie rysowałem, przerysowałem graficznie to co widziałem na płytce balastu, nawet części nie dobierałem po dokładnych modelach tylko wymiarami mniej więcej żeby pokazać jak to wygląda.

Nie wiem czemu ale wszędzie MJE13003 są w obudowach TO-126 zamiast TO-220, to był jedyny powód dla którego kupiłem wyższy model bo oryginalne MJE13003 były właśnie w TO-220 i ładnie wymieniały ciepło z radiatorem. Nawet na TME.eu są tylko w TO-126 :?:
  • REKLAMA
  • #7 14914174
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Hint: zasilacz komputerowy 300W - tam MJE13007 powinieneś wyrwać.

Tester pokazuje bzdury bo masz uszkodzony tranzystor.
  • #8 14923696
    touchthis
    Poziom 13  
    Ok dzięki wszystkim za porady, znalazłem takie same tranzystory i wszystko działa, nie wiem dalej czemu mocniejsze nie chciały no ale olać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice w działaniu tranzystorów MJE13003 i MJE13007 w kontekście ich zastosowania w balastach do świetlówek. Użytkownik wymienił uszkodzony tranzystor MJE13003 na MJE13007, zakładając, że wyższe parametry prądowe będą wystarczające. Okazało się jednak, że MJE13007 nie działał poprawnie, co przypisano niskiemu wzmocnieniu Hfe (8 przy Ic = 2A) w porównaniu do MJE13003. Użytkownik zauważył również różnice w konstrukcji tranzystorów, w tym obecność diody w MJE13003, co mogło wpływać na ich działanie. Po dalszych próbach z dwoma tranzystorami MJE13007 i sprawdzeniu połączeń, użytkownik ostatecznie znalazł odpowiednie tranzystory, które działały poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA