logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router WiFi do modemu Cisco EPC3008 do 200zł, 40Mbps, 60m², Full HD?

misiek_89 11 Sie 2015 10:27 2262 8
REKLAMA
  • #1 14913265
    misiek_89
    Poziom 15  
    Ocena: 118
    Witam,
    Potrzebuje kupić dobrej jakości router który nie będzie stwarzał problemów w codziennym użytkowaniu. Do czego router będzie służył:
    1. podłączenie przez wifi: laptopa, 3xTV, tablety, telefony
    2. chciałbym aby była możliwość przesłania przez wifi filmu z laptopa do telewizora, czy przez sieć da radę bez problemu przesłać film jakości Full HD?

Źródło internetu to kablówka 40Mbps/2Mbps Powierzchnia do pokrycia do około 60m^2, router ma stać w salonie a do najdalszego telewizora będzie miał do pokonania 2 ściany.

Budżet załóżmy na poziomie około 150-200zł. Możecie polecić coś sprawdzonego?
  • REKLAMA
  • #2 14913311
    misiekt
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Zasięgu nie da sie jednoznacznie przewidzieć, bo zależy od wielu czynników.

Natomiast co do użyteczności, jeżeli potrafisz załadować alternatywny firmware do access pointa/routera to na pewno nie zawiedziesz się wybierając taki do którego można wgrac openwrt/gargoyle. Ale w tej cenie to ciężko cos rozsądnego. Za 240 może TL-WDR4300 8mb flash i 128mb ram. Pewnie będziesz mógł DLNA na tym zrobic i podłączyć dysk do USB.

zdr
  • #3 14913636
    misiek_89
    Poziom 15  
    Czyli rozumiem, że do tego routera mogę podpiąć dysk zewnętrzny albo pendrive i do plików które znajdują się na tych nośnikach będę miał dostęp zarówno z laptopa jak i np. TV?
  • REKLAMA
  • #4 14913674
    misiekt
    Poziom 15  
    Z laptopa na pewno np. przez FTP, a z TV to zależy jakie standardy obsługuje.
    http://www.tp-link.com/lb/products/details/cat-9_TL-WDR4300.html

A jeżeli użyjesz alternatywnego softu to możesz zrobić praktycznie wszystko co można zrobic na dowolnym linuxie. Czyli np. DLNA albo Samba (Windowsowe udostepnianie plików).

WRT4300 ma dwa porty USB, więc nawet możesz podpiąć na jednym extroota a na drugim używać dysku z plikami. Rozwiązuje to problem gdy czasem jest za mało flash-a żeby cos zainstalować.

Poza tym ma 5GHz jeżeli miałbyś problem z zasięgiem na 2.4.
  • #5 14914480
    misiek_89
    Poziom 15  
    Poczytałem trochę opinii o zaproponowanym routerze i ludzie piszą o słabym zasięgu. Myślisz, że warto dołożyć i kupiś np. Asus RT-N18U ? Jego minus to obsługa jedynie 2,4Ghz... Muszę mieć pewność, że sprzęt pokryje mi całe mieszkanie i że będzie możliwość przesyłania obrazu z laptopa do TV... nie chciałbym wydać pieniędzy na marne...
  • REKLAMA
  • #6 14914556
    misiekt
    Poziom 15  
    Jeżeli odpowiadaja Ci standardowe możliwości tego Asusa to pewnie będzie ok. Ale z alternatywnym softem może byc różnie, bo jest na wifi Broadcoma i ze sterownikiem może być problem. AdvancedTomato niby obsługuje.

Co do zasięgu to niestety pewność będziesz miał tylko wtedy jak podepniesz i sprawdzisz. Bez tego nie ma szans. Ale jak kupisz wysyłkowo to zawsze możesz zwrócić...

A to co piszą marketingowcy na stronie o dużej mocy routera, to wiesz gdzie można wsadzić.... Nie może być mocniejszy niż dopuszczalne nadajniki w Polsce. A jak się trafi że każdy sąsiad dookoła nadaje na tym samym paśmie to i tak nie będzie dobrze działać.

Ale to gdybanie, tak jak mówiłem zasięg zależy od wielu czynników, i pewności nie będzie.

Dodano po 1 [minuty]:

Acha, ja w WDR 4300 na zasięg nie narzekam, ale to nic nie wnosi.
  • #7 14914783
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5469
    misiek_89 napisał:
    Muszę mieć pewność, że sprzęt pokryje mi całe mieszkanie

To kupić i sprawdzić - inaczej to bajki.
    misiek_89 napisał:
    będzie możliwość przesyłania obrazu z laptopa do TV...

Po wifi zapomnij - tylko kabel.
  • REKLAMA
  • #8 14914787
    misiek_89
    Poziom 15  
    W takim razie wybór: WDR4300 czy RT-N18U ?
  • #9 14914805
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5469
    Jeśli potrzebujesz pasma 5 GHz, to TP Link (ten Asus go nie posiada), w każdym innym przypadku tylko ten Asus (mam go i baaardzo sobie chwalę - modem kablowy Cisco 3212, UPC 250 Mb i ten router - POCISK)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera WiFi do modemu Cisco EPC3008, który obsłuży połączenia dla laptopa, trzech telewizorów, tabletów i telefonów w mieszkaniu o powierzchni 60 m², z prędkością internetu 40 Mbps. W budżecie 150-200 zł, rozważane modele to TP-Link TL-WDR4300 oraz Asus RT-N18U. Użytkownicy podkreślają, że TL-WDR4300 oferuje możliwość podłączenia dysku USB i wsparcie dla alternatywnego oprogramowania, co umożliwia korzystanie z DLNA i Samba. Asus RT-N18U, choć obsługuje tylko pasmo 2,4 GHz, jest chwalony za stabilność i wydajność. Zasięg routera jest trudny do przewidzenia i zależy od wielu czynników, dlatego zaleca się przetestowanie urządzenia przed zakupem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA