logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dobry router? Do 400 pln, Vectra, mieszkanie 60 m2

Waldemar Kuna 02 Sty 2014 19:51 2100 5
REKLAMA
  • #1 13128255
    Waldemar Kuna
    Poziom 2  
    Witam,
    chcę nabyć nowy router , zwiększam prędkość łącza z vectry na 60 Mb.
    Używam na WiFi : dwa laptopy, smartfon, tablet.
    Przewodowo -SmartTv czasem laptop/PS3.
    Potrzebuje port USB do podłączenia dysku zewn oraz możliwości ściągania na niego plików bez użycia komputera .
    Oczekuję niezawodności (podłącz-skonfiguruj-zapomnij:-) i dobrego wsparcia serwisu w czasie gwarancji.

Wstępnie wybrałem :
    Asus RT-N66U
    Asus RT-N56U
    Asus RT-AC56U
    Buffalo Router AirStation™ Nfiniti™ Dual Band Wireless-N Gigabit WZR-HP-AG300H

Który polecacie ?Jakieś sugestie?

Z góry dziękuje za pomoc w doborze urządzenia.
  • REKLAMA
  • #2 13141891
    dziobas83
    Poziom 2  
    Witam.
    sam jestem na kupnie i asus wydaje się mieć wszystko co potrzebuje.
    Asus RT-AC56U usb 3.0 oraz szybkie wi-fi ac ale jak dla mnie to jeszcze za drogi sprzęt, mało jaki laptop/tablet to wykorzystuje
    Asus RT-N65U którego nie wymieniłeś też ma USB 3.0 to ważne jeśli planujesz kopiować pliki z dysku przez router na kompa. Dyski z usb 3.0 to dziś już standard.
  • REKLAMA
  • #3 13141917
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Po co ci z portu USB3 skoro to tylko marketing bo routery ze względu na swoją niewielką wydajność CPU nawet USB2 nie wykorzystują w pełni.
  • REKLAMA
  • #4 13143917
    dziobas83
    Poziom 2  
    o tym nie wiedziałem, masz jakiś namiar na testy które to potwierdzają? Ekspertem nie jestem ale wydaje mi się że jak router uciągnie serwer dlna czy klienta bt to z usb 3.0 też sobie da rade. Oczywiście mogę się mylić. Czy tańszy router i NAS da lepsze rezultaty?
  • REKLAMA
  • #5 13143956
    bbxinad
    Poziom 2  
    Uważam że TL WDR 4300 od TP LINK-a wystarczy. Sam od ponad roku mam taki i działa bezproblemowo.
  • #6 13143991
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Wiadomo, że moc rośnie wraz ze wzrostem ceny ale nie wiele jest routerów, które mogą wyciągnąć ponad 30MB/s z portu USB - w każdym bądź razie nie w tej półce cenowej - warto się zastanowić czy nie lepiej zakupić NAS-a jeśli oczekuje się wydajności.
    - http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14360
    - http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14607
    Cytat:
    uciągnie serwer dlna czy klienta bt to z usb 3.0 też sobie da rade

RT-10NU - uciągnie BT/DLNA, a jego wydajność portowa USB to 3.5MB/s na systemie plików ext
    Poza tym im większa liczba procesów obciążających CPU tym mniejsza wydajność portu USB.
REKLAMA