logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 taśma - jak i czym przylutować? (HOTem czy punktówką?)

kwaku85 02 Cze 2005 14:01 1598 11
REKLAMA
  • #1 1544442
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    Mam takie pytanko- jak i czym przylutować nową tasmę do Nokii 7650?? HOTem czy punktówką?? Nie chcę jej uszkodzić a jeszcze tego nie robiłem :/
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • REKLAMA
  • #2 1545043
    dyziek@
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 14
    tylko kolba, HA nie masz nawet co probowac :)

A lutujesz tak, ze przykladasz nowa tasme do pinow, ale nie ustawiasz ja idealnie na pinach, tylko troszke cofasz zeby bylo widac zacynowane piny. Wted tylko dotykasz kolbowka kazdy pin i ladnie sie trzyma ;) zrozumiales troszke?
  • REKLAMA
  • #3 1545197
    Janusz gsm
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Ja lutuje Hotem tasmy w 7650 i ida bez problemu,nie mialem przypadku zeby tasma sie spalila czy cos....pozdr
  • REKLAMA
  • #4 1545351
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    jaka ustawiasz temperaturę dla takiej taśmy. Ja lutuje grotem . Może by sie przestawił :-)))

Andrzej.
  • #5 1545665
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    No właśnie myślałem żeby zrobić to kolbą w ten sposób, ale chciałem jednak żeby wszystko było idealnie na styk. HOTem jak próbowałem odlutować jakąś starą to mi piny zostały na płytce :/ nie wiem dlaczego bo odchodziła ładnie. Opiszcie jak to zrobić HOTem
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • #6 1545805
    Janusz gsm
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Nie mam w Hocie termometra czyli dokladnej temperatury ale on ma na full 560 stopni czyli tasme lutuje mniejwiecej w polowie skali 230 -260 stopni.Po odlutowaniu pozostalosci tasmy smaruje topnikiem RAF 11 tasma sie lekko przykleja do pinow na plycie glownejwtedy hotem szybko grzeje i rownoczesnie dociskam druga strona pincety i to wszystko.
  • #7 2197454
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam własnie interesowała mnie ta kwestia - Jak w takim przypadku radzą sobie inni ? I już wiem choć jeszcze się do tego nie zabrałem ale widzę że chyba bedę lutował. Orginał który się zerwał chyba jakoś klejony ? Tylko że ja się zastanawiałem jak klej rozprowadzić by dobrze było? Ale skoro inni lutują wiec i ja spróbuję . Trochę jest czyszczenia tych pinów by można było je polutować. Jutro nad tym popracuję. Pozdrawiam Piko.
  • #8 2198272
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    na kazdej tasmie masz pasek ktory odrywasz i przyklejasz tasme do płytki i tak jak pisał dyziek zostawiasz troszke miejsca zeby było widac piny na płycie ,podlewasz topnikiem i cyne kładziesz na te widoczne piny a cyna sama sie rozchodzi i wchodzi pod tasme
    powodzenia ...
  • REKLAMA
  • #9 2199985
    Piko
    Poziom 22  
    Dzięki BONO. Tak właśnie zrobiłem choć nie myśląc sam sobie stworzyłem inny problem. Otóż próbowałem zetrzeć pozostałość po starej taśmie i lipka tak się źle sciągała ..koszmar .. Dopiero jak ten pomysłowy Dobromil przyszło mi do głowy że mogę to sciągnąc lutownicą ..Ufffffffff.Udało się .Dziękuję. Była jeszcze zagwózdka tego rodzaju że dziwnym trafem mój wtyk na taśmie nie do końca pasował do gniazda , i po którymś z kolei wysunięciu klawiatury wyskakiwał z gniazda. W końcu podkleiłem "glutem" na ciepło i chyba jest Ok. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam Piko.
  • #10 2200010
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Piko napisał:
    W końcu podkleiłem "glutem" na ciepło i chyba jest Ok. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam Piko.

A inni którzy naprawiają takie "zaglutowane" telefony zastanawiają sie co za .... wpadł na taki pomysł :|
    Nie dość że trzeba pół telefonu wymienić to grzejąc coś takiego naraża się na uszczerbki zdrowia.

Bez urazy :D
  • #11 2200258
    Piko
    Poziom 22  
    Chciałeś - napisałeś. Bez urazy . Ciekawe czy kolega znalazłby inne wyjście ? Może wymiana tasmy na inną bardziej pasującą . Nie wiem ja już nie eksperymentuję . Klejenie a klejenie to duża różnica . Specjalnie wziąłem w klamerki glut bo "klamoty" już ze 20 lat robie i różne sytuacje widziałem moze nie w branży GSM ... ale ? Dziękuję i Pozdrawiam Piko.
  • #12 2200526
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    to weź glutka podgrzej hotem i się zaciągnij mądralo. tylko jak przez łzy nie zobaczysz gdzie jest wyjście to nie nasza wina.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metody lutowania nowej taśmy do telefonu Nokia 7650. Zalecane jest użycie lutownicy kolbowej (grota) zamiast HOT-a, aby uniknąć uszkodzenia taśmy i pinów. Przy lutowaniu kolbą należy lekko cofnąć taśmę względem pinów, aby widoczne były cynowane piny, a następnie delikatnie dotykać każdy pin grotem, co zapewnia trwałe połączenie. Inni użytkownicy stosują HOT z temperaturą około 230-260°C (połowa skali przy 560°C maksymalnej), używając topnika RAF 11 i dociskając taśmę pincetą podczas podgrzewania, co również daje dobre efekty bez uszkodzeń. Przed lutowaniem konieczne jest dokładne oczyszczenie pinów z pozostałości starej taśmy, co można wykonać za pomocą lutownicy. Niektórzy stosują dodatkowo klejenie taśmy dla stabilizacji, jednak jest to kontrowersyjne ze względu na ryzyko uszkodzeń i trudności przy naprawach. Podsumowując, lutowanie kolbą z odpowiednim przygotowaniem i użyciem topnika jest rekomendowaną metodą montażu taśmy w Nokii 7650.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA