logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia picanto - NIe działa centralny zamek. Nie mogę znaleźć bezpiecznika

wiktorrio 12 Sie 2015 21:41 11262 7
REKLAMA
  • #1 14917390
    wiktorrio
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Centralny zamek nie reaguje na pilota. Rozkręciłem i przy siłowniku na brązowym przewodzie pojawia się 12V. Nie wiem czy to coś oznacza ale widocznie bezpiecznik w porządku. Siłownik zupełnie nie reaguje. Ktoś może spotkał się z podobnym przypadkiem
  • REKLAMA
  • #2 14921362
    Debel_007
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    A przyciskiem w środku samochodu próbowałeś czy zamyka i otwiera??
  • REKLAMA
  • #3 14922951
    wiktorrio
    Poziom 10  
    Próbowałem. Coś tam tylko cyka przy kierownicy, ale żaden zamek nie reaguje. Dodatkowo każde drzwi z osobna muszę zamykać kluczykiem
  • #4 14923208
    Debel_007
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Kolego podaj jaki to rocznik silnik coś więcej napisz o samochodzie to może jakiś schemacik się znajdzie.
  • REKLAMA
  • #5 15239523
    Jurek0404
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam
    Bezpiecznik od fabrycznego zamka powinien być w skrzynce pod maską na lewym nadkolu. Ale skoro słychać cykanie to może być włącznik krańcowy w lewych przednich drzwiach. Może nie dawać sygnału na pozostałe siłowniki.
  • REKLAMA
  • #6 15529080
    wiktorrio
    Poziom 10  
    Rozwiązanie przyszło samo. Spadł deszcz, schłodził samochód i centralny zamek zaczął działać. Przy następnym rozgrzaniu sytuacja powtórzyła się. Rano znów działał normalnie
  • #7 16007374
    wiktorrio
    Poziom 10  
    Pod płytą z bezpiecznikami jest układzik sterujący centralnym zamkiem i drugi układzik przychodzący z dekodera pilota tak mi się wydaje. Jeden z przewodów nie kontaktował prawidłowo i po poprawieniu wtyczek problem ustąpił
  • #8 16465157
    wiktorrio
    Poziom 10  
    W moim kia picanto 1,0 z 2006r. centralny zamek nie reaguje na kluczyk. Po wciśnięciu pilota coś cyknie przy płytce z dwoma przekaźnikami, ale zasuwy nie reagują. Z kluczyka zamykają się poprawnie. Po poruszeniu płytką i wtyczką przy płytce zaczyna działać. Po kilku dniach problem wraca. Sprawdziłem. Brak zimnych lutów. Ktoś ma jakiś pomysł?

Podsumowanie tematu

✨ Centralny zamek w Kia Picanto nie reaguje na pilota, mimo że na siłowniku pojawia się napięcie 12V. Użytkownik próbował zamykać zamek przyciskiem wewnętrznym, jednak nie przyniosło to rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie bezpiecznika, który powinien znajdować się w skrzynce pod maską, oraz włącznika krańcowego w lewych przednich drzwiach. Po pewnym czasie problem ustąpił samoczynnie po schłodzeniu samochodu, co sugeruje, że może być to problem związany z temperaturą lub połączeniami elektrycznymi. W innym przypadku, po poruszeniu płytki z przekaźnikami, centralny zamek zaczął działać, co wskazuje na możliwe problemy z połączeniami lub zimnymi lutami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA