Witam zwracam się do was o poradę dotyczącą paneli fotowoltaicznych .W tym roku założyłem instalacje 5 kW .Instalacja została założona na dachu od strony wschodniej i zachodniej na dachu dwuspadowym pod kątem 45 stopni.Śledząc na bieżąco prace instalacji Pv na stronie PV Monitor osiągi mojej instalacji wypadły marnie.Postanowiłem że panele zostaną przeniesione na Grunt od strony południa.Problem mam taki że stelaż wraz z panelami zostanie umieszczony na działce gdzie nie jest ogrodzona .W związku z wydatkiem na instalację pv w tym roku nie dam radę aby instalację ogrodzić .Chciałem zapytać czy będzie dobrym rozwiązaniem abym falownik pozostawił w obecnym miejscu (obawiam się że mogło by dojść do kradzieży)następnie od falownika ziemią puścił KABEL ZIEMNY YKY 4x2,5mm około 16 metrów.Przy panelach zastosował bym puszkę łączeniową i połączył przewód ziemny z przewodem od paneli.Ewentualnie połączenie za pomocą złączy MC4.Docelowa po wykonaniu ogrodzenia Falownik znajdzie się w pobliżu paneli.Myślałem aby zastosować oryginalne przewody PV włożone w peszla i zakopane w ziemie ale chyba nie będzie to dobrym rozwiązaniem.W związku z tym proszę o poradę jakie będzie na chwile obecną najlepszym rozwiązaniem
.Za co z góry dziękuje.
P.s.
Czy złączkę MC4 da się zarobić na przewód ziemny o przekroju 2,5mm ?
P.s.
Czy złączkę MC4 da się zarobić na przewód ziemny o przekroju 2,5mm ?