logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć falownik hybrydowy Deye/Sun Synk z magazynem 50m od domu?

jarkope 19 Lut 2024 22:38 7746 12
  • #1 20969500
    jarkope
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Mam taki dylemat, Otóż chciałbym zamontować u siebie instalację fotowoltaiczną o mocy 10 kW z falownikiem hybrydowym z magazynem energii złożonym z 8 szt. akumulatorów kwasowych pochodzących z wózka elektrycznego . Aku są 6 cio woltowe 215 Ah. Aby nie trzymać akumulatorów w domu postanowiłem przy tzw. "stole" wybudować małe pomieszczenie na falownik i akumulatory . Pomieszczenie ma być ocieplone z dwoma komorami , jedna na falownik, druga na akumulatory. Instalacja będzie oddalona od domu około 50 metrów . Przewidywany falownik to : Deye hybryda , Sun Synk hybryda , Foxes itd. Rzecz w tym , że jeden z ewentualnych monterów instalacji stwierdził iż nie może być falownik w takim pomieszczeniu ze względu na odległość od domu, bo wtedy nie będzie można przełączyć magazynu energii na zasilanie domu w razie zaniku zasilania od dostawcy. Sugeruje on miejsce wpięcia tego falownika w skrzynce rozdzielczej w domu i umieszczenie magazynu energii również w domu. Moje zapytanie dotyczy właśnie tego zagadnienia, czy rzeczywiście on ma rację i muszę zweryfikować swoje plany ? Czy może jest jakieś inne rozwiązanie aby zrealizować mój zamysł? Dziękuję za porady
  • #2 20969893
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    Mokre akumulatory są bezpieczne. Wózki widłowe na tego typu aku jeżdżą i garażują w zamkniętych halach.

Natomiast oddalenie 50m od głównej rozdzielnicy to przede wszystkim straty na przewodach i koszty podciągnięcia 2 linii zasilania.
  • #3 20969935
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    jarkope napisał:
    z magazynem energii złożonym z 8 szt. akumulatorów kwasowych pochodzących z wózka elektrycznego .
    Doładuj je do pełna i sprawdź na początek, jakie mają rzeczywiste pojemności. Są używane, jak domniemam, więc może być różnie. Pojemności aku łączonych w banki powinny być w maksymalnym stopniu takie same, max pojedyncze procenty różnicy.

jarkope napisał:
    Instalacja będzie oddalona od domu około 50 metrów .
    To daleko, uwzględniając spadki napięcia dla AC, mogące się przyczyniać do szybszego wyłaczania się falownika przy granicznych napięciach sieci. Albo bardzo geube okablowanie dla AC, albo przeniesienie falownika do domu.

Spadki napięć na linii AC 50+ metrów możesz sobie szkoleniowo policzyć kalkulatorem, w zależności od mocy generowanej. Np. tym kalkulatorem --> Link

jarkope napisał:
    Rzecz w tym , że jeden z ewentualnych monterów instalacji stwierdził iż nie może być falownik w takim pomieszczeniu ze względu na odległość od domu, bo wtedy nie będzie można przełączyć magazynu energii na zasilanie domu w razie zaniku zasilania od dostawcy.
    No i ma rację, chyba że dodasz kolejne okablowanie. Weź sobie kartę i rozrysuj, jak to miałoby wg twojego pomysłu wyglądać - wtedy sam to zobaczysz.

jarkope napisał:
    Sugeruje on miejsce wpięcia tego falownika w skrzynce rozdzielczej w domu i umieszczenie magazynu energii również w domu.
    Też tak powiem.

Jeszce weź pod uwagę ciągnięcie okablowania teletechnicznego, bo przecież na pewno jakiś licznik dla falownika montowałbyś w domu. Czyli RS-485, a może i LAN.
  • #4 20970448
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20970687
    jarkope
    Poziom 11  
    napisał o ładowaniu aku w osobnych pomieszczeniach- właśnie dlatego nie chcę trzymać ich w domu , tylko w osobnym pomieszczeniu wentylowanym. Jeżeli chodzi o kabel , to musi być alu? Nie lepiej miedź? Jeśli chodzi o komunikację , to nie może być jakaś skrętka 0,9 mm?
  • #6 20970731
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20970798
    jarkope
    Poziom 11  
    Zgadzam się , że światła nie trzeba się bać , jak również wszelkich nowinek technicznych. Rzecz w tym , że nie każdy potrafi to ogarnąć . Ja nie jestem elektrykiem a znaleźć takiego , to jest problem. Chcę zrobić tą instalację , bo wiem że ludzie tak robią i im działa. Firmy które instalują fotowoltaikę idą według schematu - montujemy taki system z takim falownikiem a z innym już nie. Trudno jest znaleźć kogoś kto podejmie się takiej składanki. Jednak skoro wykładam biorąc kredyt kilkadziesiąt tysięcy złotych , to chciałbym mieć taką instalację, która będzie mi odpowiadać . Np. falownik Deye ma również możliwość podłączenia generatora zewnętrznego lub turbiny wiatrowej. Natomiast te proponowane przez instalatorów są komercyjne jak Fronius , Sofar itd. One nie mają takiej możliwości a jeżeli już takie występują , to ich cena zabija.
  • #8 20970813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20970879
    jarkope
    Poziom 11  
    Dziękuję , na pewno będę szukał. Szkoda ,że Warszawa jest tak daleko , bo najchętniej skorzystałbym z Twojej pomocy. Mógłbym wykonać całą robotę z montażem wszystkich elementów ale podłączenie tego wszystkiego raczej nie dla mnie. Poza tym nie mam uprawnień.
  • #10 20971164
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Można to zrobić ale musisz kupić 100 m kabla 5x6mm2 minimum- to jest jeszcze do przemyślenia na 10mm2. Prąd na 1 fazie to 16A (dla mocy falownika 10kW) a strata przy tym przekroju to około 1% na 50m. 100 m bo 50 na sieć ( Grid) a drugie 50 na zasilanie awaryjne (Load). Co do komunikacji z licznikiem po rs485 to się nie martw - skrętka wystarczy do 50m. Jak się uprzesz to można to ogarnąć bezprzewodowo. Powodzenia - Deye to całkiem przyjemny falownik.
  • #11 20971331
    jarkope
    Poziom 11  
    Deye w swojej ofercie z falownikiem sprzedaje liczniki (jest w instrukcji obsługi). Czy taki licznik lepiej zamówić, czy ten RS485? Instrukcja obsługi z diagramem połączenia licznika Eastron SDM630MCT.

Dodano po 7 [godziny] 37 [minuty]:

Dziękuję kolegom za pomoc, znalazł się wykonawca który podejmie się montażu instalacji hybrydowej takiej jak ja chcę i przyłączenia w ten sposób. Czyli jednak da się 🙂. Po wykonaniu inwestycji dam znać jak zostało to połączone dlatego jeszcze nie zamykam tematu. Wasze sugestie odnośnie sposobu podłączenia pomogły w negocjacjach.
  • #12 21163729
    marcingebus
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Jak poszło?
  • #13 21163741
    jarkope
    Poziom 11  
    Witam. Falownik podłączony do domu dwoma kablami 5x10mm2. Jeden do licznika tzw grid , a drugi na dom tzw load. Na przewodzie grid zamontowano przełącznik zasilania, tak że w razie braku napięcia na sieci , falownik dalej podaje zasilanie na dom a gdy nie ma produkcji - ciągnie zasilanie z magazynu ( magazyn to 8 szt akumulatorów trakcyjnych z wózka widłowego , około 10kWh). Pociągnięto jeszcze przewód LAN do routera, bo nie ma zasięgu WI FI . I z tym jeszcze jest problem , bo wykonawca nie miał takiego modułu do falownika ,który ma odpowiednie gniazdo do wpięcia. Dzisiaj właśnie przyjechali , podłączyli moduł ale i tak nie działa ani na aplikacji DEYE CLOUD ani na Solarmanie. Nie wiedzą w czym problem i pojechali. Tak że nie mam na razie możliwości podglądu jak działa cała instalacja z poziomu komputera, czy smartfona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system fotowoltaiczny o mocy 10 kW z falownikiem hybrydowym Deye/Sun Synk oraz magazynem energii złożonym z 8 akumulatorów kwasowych. Chce umieścić falownik i akumulatory w ocieplonym pomieszczeniu oddalonym o 50 m od domu, co budzi wątpliwości dotyczące strat napięcia i możliwości przełączenia zasilania w razie awarii. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie odpowiedniego doboru kabli, sugerując użycie przewodów YAKXS 4x25 mm2 lub 5x10 mm2, oraz zwracają uwagę na konieczność wentylacji pomieszczenia z akumulatorami. Użytkownik znalazł wykonawcę, który podjął się montażu, a instalacja została zrealizowana z dwoma kablami do zasilania i komunikacji. Pojawiły się jednak problemy z modułem do komunikacji z falownikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA