logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orion VH- 2898 HiFi - Magnetowid nie rozpoznaje kaset LP

piotrex73 15 Sie 2015 11:46 813 6
REKLAMA
  • #1 14922362
    piotrex73
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Od wczoraj w moim magnetowidzie zauważyłem dziwną przypadłość, która wcześniej nie miała miejsca. Otóż magnetowid przestał rozpoznawać kasety LP i traktuje je jako kasety SP, obraz i dźwięk jest przyśpieszony. Dodatkowo przestał działać zegar na wyświetlaczu (minuty i sekundy się nie przesuwają) oraz przestał działać system ATR. Dodam tylko, że stało się to nagle, a po za tym nic z tym magnetowidem nie robiłem, abym mógł gdzieś go uszkodzić.
    Czy da się w jakiś sposób naprawić te dolegliwości, czy wymagana jest wizyta w serwisie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14924897
    piotrex73
    Poziom 10  
    Wszystko na pierwszy rzut oka wydaje się działające, tylko niektóre z kondensatorów są gorące
  • REKLAMA
  • #4 14925011
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1249
    piotrex73 napisał:
    Wszystko na pierwszy rzut oka wydaje się działające, tylko niektóre z kondensatorów są gorące

Oględziny wizualne jak najbardziej są potrzebne ale to nie wszystko jakieś pomiary kolega przeprowadził?
  • REKLAMA
  • #5 14925056
    piotrex73
    Poziom 10  
    Tak szczerze, to prawie wcale nie znam się na elektronice i robię większość rzeczy w ciemno ucząc się jednocześnie.
    Nie prowadziłem pomiarów, sprawdzałem to "na oko".
  • #6 14925078
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1249
    Naprawa sprzętu nie polega na wymianie elementów na chybił trafił tylko na poprawnym z diagnozowaniu usterki i wymianie uszkodzonych elementów. Co się tyczy kondensatorów jak to kolega nazwał "są gorące" można się im dokładnie przyjrzeć i sprawdzić czy "trzymają" parametr i dlaczego "są gorące".
  • #7 17160002
    amq0
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Jeśli licznik nagrania stoi to może być zabrudzona lub uszkodzona głowica odczytująca impulsy upływu sekund (ścieżka taktująca) to też jest przyczyną braku rozpoznania prędkości taśmy, spróbuj przeczyścić głowicę nieruchomą w jej dolnej części

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetowidem Orion VH-2898, który przestał rozpoznawać kasety LP, traktując je jako kasety SP, co skutkuje przyspieszonym obrazem i dźwiękiem. Dodatkowo, zegar na wyświetlaczu przestał działać, a system ATR nie funkcjonuje. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilacza oraz kondensatorów, które mogą być gorące. Zwrócono uwagę na możliwość zabrudzenia lub uszkodzenia głowicy odczytującej impulsy, co może wpływać na rozpoznawanie prędkości taśmy. Użytkownik przyznał, że nie ma doświadczenia w elektronice i nie przeprowadzał pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA