logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Man Tga 26.410 - Bład ECAS 03152 nie podnosi osi wleczonej

krzysztof.sly 17 Sie 2015 09:49 11253 6
REKLAMA
  • #1 14926454
    krzysztof.sly
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam wczoraj wyskoczył mi na kompie błąd ECAS 03152-10 oraz jednocześnie przestał podnosić oś wleczoną. Wiem tylko tyle, że jest to błąd czujnika ciśnienia. Proszę o szybką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14926595
    Foxtrott
    Poziom 34  
    Ocena: 944
    Usterek może być kilka najlepiej pojechać na diagnostykę.
    Spowodowane to może być od przerwanego obwodu , uszkodzenia czujnika , nieprawidłowe działanie modulatora czujnika ciśnienia w poduszkach.
  • REKLAMA
  • #3 14927120
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 614
    Prawy czujnik ciśnienia osi tylnej - przerwa w obwodzie. Do sprawdzenia okablowanie w pierwszej kolejności.
  • REKLAMA
  • #4 14927297
    krzysztof.sly
    Poziom 9  
    Jak dziś zaobserwowałem jak przełączam na podnoszenie osi słychać zaworek jakiś jakby się załączał. Nawet przełącznik raz się zapalił i udało mi się ośkę podnieść ale jak odpaliłem to przełącznik zgasł i ośka sama na dół powędrowała i już przez dwie godziny majsterkowania nie udało się tego powtórzyć. Może ktoś miał podobny problem
  • #5 14927748
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1717
    krzysztof.sly napisał:
    Może ktoś miał podobny problem
    A co ma tutaj podobny problem ? nie każda usterka dotycząca takiego samego problemu jest w każdym aucie Koledzy wyżej wskazali co może być prosta przyczyna a nawet tego nie sprawdziłeś.
  • REKLAMA
  • #6 14929050
    krzysztof.sly
    Poziom 9  
    A gdzie jest ten czujnik bo na osi wleczonej żadnego czujnika nie widzę.
  • #7 14930683
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    To sprawdź na napędowej. Dla ułatwienia podpowiem - szukaj z prawej strony ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił błąd ECAS 03152-10 w pojeździe Man TGA 26.410, który uniemożliwia podniesienie osi wleczonej. Wskazano, że problem może być spowodowany przerwanym obwodem, uszkodzeniem czujnika ciśnienia lub nieprawidłowym działaniem modulatora. Użytkownik zauważył, że przy próbie podnoszenia osi słychać dźwięk zaworu, a czasami udaje się podnieść oś, ale po ponownym uruchomieniu pojazdu oś opada. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie okablowania oraz lokalizację czujnika ciśnienia, który może znajdować się na osi napędowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA