logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat silnika MCA 30/64-148/ST1 w pralce POLAR SL348XW

Bardzowielki 02 Cze 2005 20:56 2939 13
REKLAMA
  • #1 1545494
    Bardzowielki
    Poziom 11  
    Witam :)
    Prosiłbym schemat silnika tejże pralki. A to oznaczenie silnika:
    MCA 30/64-148/ST1

Z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 1546134
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1547493
    Bardzowielki
    Poziom 11  
    No tak są szczotki, komutator i wogóle ale są też jakieś 2 dodatkowe rzeczy i nie wiem co to jest, piszesz tacho...co to jest, czy moge prosić o wytłumaczenie??
    Pralka mi się zepsuła i poprostu sprawdziłem czy dochodzi prąd do silnika i dochodzi, a więc się zepsół. Spalony nie jest na pewno, dltego nie wiem co zrobić. Prosiłbym o jakąś może pomoc.

Z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #4 1547540
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    tacho jest to prądnica tachometryczna, służy do pomiaru prędkości obrotowej silnika, sygnał z prądnicy wykorzystuje moduł elektroniczny i w zależności od programu prania ustala właściwą prędkość obrotową
  • #5 1547877
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Sprawdź silnik poza pralką czy działa, może padł termik w silniku, lub elektronika sterowania silnikiem.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #6 1547976
    Bardzowielki
    Poziom 11  
    A gdzie jest ten moduł?? Prawdopodobnie on sie popsuł.
    Gdzie się znajduje cała elektronika sterowania silnika??
    Jak podłączyć bezpośrednio silnik do prądu??
  • REKLAMA
  • #7 1548397
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Moduł znajduje się u góry z tyłu po prawej stronie (patrząc od przodu pralki) jak zdejmiesz górną pokrywę pralki.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #8 1548425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1548475
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Jak sprawdziłeś, że prąd dochodzi??
    jeżeli wirnik ma przejście i stojan i jest napięcie to musi chodzić, byle jak ale musi. Jak chcesz sprawdzić bez sterowania to połącz stojan z wirnikiem w szereg i na 220 powinno chodzić
  • #10 1553162
    Bardzowielki
    Poziom 11  
    Witam po raz kolejny :).
    Znalazłem moduł i potrzebowałbym do niego schemat. To jego oznaczenie :

CVA218

Zgóry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #12 1558385
    Bardzowielki
    Poziom 11  
    Myślałem, że do spełnienia no bo płytka jest, są elementy... no ale jak nie ma to trudno. Więc nie pozostaje mi nic jak zapytać co dalej moge zrobić z moją nieszczęsną pralką?? Prosze o pomoc...
  • #13 1903049
    jarek_ptak
    Poziom 2  
    czy ma ktos schemat do tej pralki jesli tak to prosze o przeslanie na jaroslaw.jastrzabek(_at_)wp.pl z gory dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu silnika oznaczonego MCA 30/64-148/ST1 w pralce POLAR SL348XW. Silnik posiada wyprowadzenia: 1,2 do prądnicy tachometrycznej (tacho), 3,4 do szczotek wirnika oraz 5,6 do stojana. Prądnica tachometryczna służy do pomiaru prędkości obrotowej silnika i sterowania prędkością przez moduł elektroniczny. Użytkownik zgłasza problem z pralką, gdzie mimo obecności napięcia silnik nie działa, podejrzewa uszkodzenie modułu sterującego. Moduł sterowania (oznaczony CVA218) znajduje się w pralce, jednak schemat do niego nie jest dostępny. Zalecane jest sprawdzenie silnika poza pralką, w tym termika i elektroniki sterującej. Możliwe jest testowe podłączenie silnika bezpośrednio do zasilania 220V, łącząc stojan i wirnik w szereg. Wskazano również lokalizację modułu sterującego w pralce (z tyłu u góry lub na dole). Próby uzyskania schematu pralki POLAR SL348XW kierują do poszukiwań na forach internetowych.
REKLAMA