Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Liebherr 3013 - Mruga podwietlenie po otwarciu drzwi.

r.szmyt 18 Aug 2015 17:47 2406 7
    r.szmyt
    Level 10  
    Lodówka od pewnego momentu zaczęła mrugać podświetleniem wnętrza po otwarci drzwi. Ale jeszcze działała. Po odmrożeniu nie ruszyła. Po otwarciu drzwi mruga podświetlenie. Agregat podłączony bezpośrednio do sieci startuje. Po podłączeniu żarówki w miejsce agregatu mruga tak samo jak podświetlenie.
    Proszą o podpowiedz czy to uszkodzona elektronika a jeżeli tak czy jest szansa ją naprawić?
    Nr elektroniki At&sk 2b kl 94 a jeżeli
    jackrud
    Level 10  
    Witam Kolego. Czy poradziłeś sobie z problemem migającego oświetlenia? Mam podobne objawy i szukam jakiejś porady. Z góry dziękuję za informację.
    r.szmyt
    Level 10  
    Wymiana kondensatora pomogła.
    jackrud
    Level 10  
    A który to dokładnie kondensator? Stawiam na ten na module sterowania (MKT 680nF), ale jest jeszcze ten bardzo duży przy sprężarce?
    r.szmyt
    Level 10  
    Prześlij mi foto płytki elektroniki.
    jackrud
    Level 10  
    Zdjęcia modułu sterującego zamieszczam na forum, bo może informacja przyda się innym osobom.
    Liebherr 3013 - Mruga podwietlenie po otwarciu drzwi. Liebherr 3013 - Mruga podwietlenie po otwarciu drzwi.
    jackrud
    Level 10  
    I jeszcze "dla potomnych" podaję rozwiązanie: w moim przypadku, to kondensator (ten czarny "klocek" widoczny powyżej na prawym zdjęciu) powodował nieprawidłową pracę urządzenia i jego wymiana rozwiązała problem, przynajmniej na jakiś czas.
    W miejsce oryginalnego kondensatora MKT X2 680nF K, 275V AC, zakresy 40/100/21 (producent Panasonic, seria ECQUL) wstawiłem MKP X2 680nF K, 305V AC, zakresy 55/110/21 (producent Pilkor, seria PCX2 339) - trochę mniejszy rozstaw nóżek (15mm zamiast 22.5mm), ale na płytce sterownika był nawet otwór pasujący do tego rozstawu.
    Koszt kondensatora, to 2.5 zł, co przy koszcie ponad 300zł całej płytki sterującej, daje sporą oszczędność.

Dziękuję również za miłą korespondencję PW i pomoc ze strony kolegi r.szmyt.
    _Roger_
    Level 2  
    Witam,

mam te samy objawy wiec wyglada na to ze mam do wymiany kondensator.
    Pytanie tylko czy da sie wyjac ten panel sterujacy bez wyciagania calej lodowki z zabudowy (tzn. od przodu) ?
    Jakas podpowiedz jak to zrobic bez uszkadzania go ?