logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liebherr ICUS 30130 0978010-03 - Miganie pulsacyjne oświetlenia

mappie 18 Wrz 2016 10:28 9684 10
REKLAMA
  • #1 15938375
    mappie
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.

Od 7-8 lat mam lodówkę Liebherr ICUS 30130, nr. serwisowy 0978010-03. Ostatnio zauważyłem, że po otwarciu drzwi komory chłodziarki miga pulsacyjnie lampa oświetlenia (+ dioda wskazująca ustawioną temperaturę na panelu sterowania). Czasami lodówka miga 3 razy, czasami non-stop (przynajmniej aż do zamknięcia drzwi, a czasami jest dobrze i oświetlenie świeci światłem ciągłym. Loteria.

Jeżeli chodzi o temperatura chłodzenia jest raczej ok, ew. może być nieco wyższa niż ustawione 5°C. Sprawdzę ją jeszcze termometrem. Zamrażalnik zdaje się działa poprawnie, mrozi. Lodówkę umyłem, wytarłem do sucha, nie pomogło... Jakiś pomysł co sprawdzić z poziomu użytkownika, tudzież wykonać wymiany jakiejś części (bardziej do frontu, np. w okolicach panelu sterowania, wyciąganie lodówki z zabudowy nie uśmiecha mi się...)?

W instrukcji nic nie znalazłem o tym co lodówka chce przekazać pulsując światłem: Link .

Pozdrawiam,
    M.
  • REKLAMA
  • #2 16293628
    janusz6609
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam to samo w modelu Liebherr Comfort 7084. Czy ktoś może wie co to oznacza takie cykliczne zapalanie oświetlenia i diody . Sama lodówka wydaje się pracować normalnie.
  • REKLAMA
  • #3 16294087
    mappie
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Możliwe że problem z modułem sterującym. U mnie kondesator 680 nF 275V AC stracił pojemność. Po wymianie lodówka działa poprawnie.

Pzdr,
    M.
  • REKLAMA
  • #4 16335641
    janusz6609
    Poziom 12  
    Super trafny i pomocny wpis. Mam lodówkę Liebherr Comfort 7084 370-00 . Żona chciała już złomować. Wymieniłem wspomniany kondensator (koszt kilka zł i trochę zabawy) i lodówka działa jak nowa. Dziękuję za podpowiedź i wiszę duże piwo.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16499100
    nawroty
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    W mojej lodówce Liebherr ICUS 30130 mrugało światło. Chyba nie zawsze ale nieraz przy tym miganiu światła w rytm mrugania wyłączał i włączał się agregat. Przyczyną tego był kondensator logo firmy "M" 68 uF K 275V, który znajduje się na górze lodówki w płytce elektronicznej panelu sterowania, ja wyjąłem lodówkę z zabudowy, następnie wysunąłem po wciśnięciu zaczepów panel do przodu, wyjąłem go i ostrożnie wy haczyłem płytkę z zaczepów i ją wyjąłem. Płytka będzie wisieć na kablach, należy wówczas wylutować stary kondensator i wlutować nowy. Ja kupiłem na Allegro kondensator firmy TENTA "TE" MKP680nF 275V AC 0,68uF to kondensator MKP R=22,5 przeciwzakłóceniowy (0,68uF) 680nF/275VAC (400V DC).
    Wymiary 26x8x17mm(szarokość x długość x wysokość), Raster: R=22,5mm. Po wymianie kondensatora lodówka działa poprawnie. Koszt tego kondensatora to 1,35 zł + przesyłka. Kto ma trochę zdolności technicznych spokojnie zrobi to sam.
  • #6 17481735
    _Roger_
    Poziom 2  
    Witam,

mam te samy objawy wiec wyglada na to ze mam do wymiany kondensator.
    Pytanie tylko czy da sie wyjac ten panel sterujacy bez wyciagania calej lodowki z zabudowy (tzn. od przodu) ?
    Jakas podpowiedz jak to zrobic bez uszkadzania go ?
  • #7 17503549
    janusz6609
    Poziom 12  
    Tak. Panel jest u góry tam gdzie przyciski / wyświetlacz. Trzeba zdjąć boczne zaślepki i potem podważyć delikatnie wkrętakiem płaskim.
    Pamiętać też żeby oznaczyć markerem gdzie która wtyczka - bo można pomyłkowo zamienić.
    Mnie lodówka nadal śmiga znaczy mrozi a miała polecieć na złom .
  • #8 17746348
    mxw
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, potwierdzam - lodówka Liebherr Comfort NoFrost CUN 3033 (10 lat) - od roku migające światło i coraz słabsze chłodzenie (bo przerywana praca sprężarki). Dzięki temu tematowi i wpisowi @mappie i pozostałych kolegów wymieniłem praktycznie w ciemno kondensator 0.68µF/275V (na Tenta) - i lodówka śmiga jak nowa i znów mrozi jak oszalała :-)

W pierwszej chwili po wyjęciu panelu pomyślałem, że w moim modelu nie ma sterownika za panelem :-o Na szczęście był w samym panelu - za wyświetlaczem - po prostu sterownik jest taki mały. Ilość wtyczek rzeczywiście duża - konieczność opisania markerem niezbędna.
    Liebherr ICUS 30130 0978010-03 - Miganie pulsacyjne oświetlenia Liebherr ICUS 30130 0978010-03 - Miganie pulsacyjne oświetlenia Liebherr ICUS 30130 0978010-03 - Miganie pulsacyjne oświetlenia Liebherr ICUS 30130 0978010-03 - Miganie pulsacyjne oświetlenia Liebherr ICUS 30130 0978010-03 - Miganie pulsacyjne oświetlenia
    Pozdrawiam,
    M.
  • #9 17748707
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1034
    Ten zolty chinczyk prawdopodobnie szybciej padnie niz ten siwy. Polecam marke wima kilka zł wiecej ale warto.
  • #10 20812493
    JogibabuWWA
    Poziom 9  
    Cześć.

Szukałem jak najświeższego postu dot. Liebnerra i problemów z oświetleniem/sprężarką/chłodzeniem.

Opis.
    Lodówka Liebherr CP 35030 20B / 210
    service 0977478-02
    jedna sprężarka, dwa termostaty

Objawy: po otwarciu drzwi (losowo) widać było, że oświetlenie się zapala i natychmiast na pół sekundy gaśnie. Następnie się zapala i świeci światłem ciągłym.
    Jeśli otwarcie drzwi i to mrugnięcie światłem przerywało pracę agregatu, to po zamknięciu drzwi sprężarka nie ruszała, natomiast diody temperatury mrugały razem w cyklu sekundowym przez ok. 10 sekund. Równo z tym mruganiem, z tyłu lodówki dochodził regularny dźwięk jakby w lodówce zainstalowany był cichy buzzer. Po tych ok. dziesięciu sekundach w eletronice następował głośny klik, diody przestawały mrugać (zapalały się na stałe) i po kolejnej minucie lodówka już normalnie startowała.
    Objawy nasilały się od kilku miesięcy, tzn. praktycznie każde otwarcie drzwi oznaczało późniejsze mruganie diod i po zamknięciu drzwi buczenie elektroniki z finalnym klikiem.
    W ostatnich dniach zauważyłem, że lodówka już w trakcie pracy sama zaczęła nagle przechodzić w tryb mrugania diodami i regularnym buczeniem. Coraz cięższe były też starty, czasami próbowała po kilka razy.

Zarówno góra jak i dół urządzenia utrzymywały w środku prawidłową temperaturę.

Zadzwoniłem do serwisu, podpowiedzieli, że jeśli lodówka pracuje non stop, bez dłuższych przerw, rozmrozić i podłączyć ponownie, a jeśli to nie pomoże, to wymiana elektroniki. Tak zrobiłem (dużo szronu w zamrażarce nie było) i teraz to już kaplica. Podłączyłem do prądu, popracowała może 30 sekund, zaczęły mrugać diody (razem z czerwoną ikonką alarmu - ale to normalne po rozmrażaniu), sprężarka przestała działać i znowu cykliczne buczenie zakończone klikiem. Po kilku próbach startu popracowała chwilę dłużej i znowu stop. Jeden z errorów wywołałem wciskając superfrost.
    Temperatura zaczęła spadać, zarówno na górze jak i na dole, ale wiadomo, że taka przerywana praca jest bez sensu, do -20 może by nabiła dopiero po paru dniach.

Doczytałem w postach, że wciśnięcie superfrostu i przerwanie pracy może być wywołane tym felernym kondensatorem. Nie mając zatem nic do stracenia biorę się za poszukiwanie w Warszawie, może gdzieś będzie od ręki. Najpierw jeszcze rozbiorę panel i zobaczę, czy też w tej mojej jest identyczny jak w waszych modelach, ale patrząc na wpisy, to pewnie tak będzie ;)

Jeśli ktoś z was miałby jakąś inną teorię, to dajcie znać. Lodówka ma kilkanaście lat, ale super chłodzi, cicho pracuje i szkoda zmieniać.

Pozdrawiam,
    Radek
  • #11 20822540
    JogibabuWWA
    Poziom 9  
    Kondensator przelutowany, lodówka żyje :)
    Nie przerywa pracy od pierwszej minuty. Po otwarciu drzwiczek światło nie mruga, kompresor cały czas pracuje. Nie przeszkadza jej już nawet wciśnięcie superfrost.

I uwaga: przy tych lodówkach, kable na panelu sterującym są przytrzymywane specyficznymi klipsami. Jak się okazało, wiele lat temu serwisant jeden taki klips połamał i dwie wtyczki, te istotniejsze (nie od czujników), ledwo się trzymały. Na schematach do tej lodówki ani autoryzowany serwis, ani producent ani north nie miał ich na liście. Na szczęście numer był wytłoczony na wsuwkach i udało się je namierzyć w cennikach. Koszt jednej 50zł+KW. Prosto z Liebherra nie wiem, ale nawet jeśli w magazynie mają taniej, to i nich najdrobniejsza przesyłka zaczyna się od 70zł. Na szczęści poxipol dał radę i po zeszlifowaniu nadmiaru kleju wszystko się spasowało.
    Tak więc przy rozbiórce uważać, na 7427264-01. Na fotce oryginał, ten którego serwisant nie połamał.

Dziękuję wszystkim, którzy w ciągu ostatnich lat dzielili się informacjami o usterkach związanych z kondensatorem, pomogliście ;)
    Załączniki:
    • Liebherr ICUS 30130 0978010-03 - Miganie pulsacyjne oświetlenia klips.JPG (967.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik lodówki Liebherr ICUS 30130 zauważył pulsacyjne miganie oświetlenia oraz diody temperatury po otwarciu drzwi. Problemy te mogą być związane z uszkodzeniem kondensatora w module sterującym. Inni użytkownicy potwierdzili podobne objawy w różnych modelach Liebherr, sugerując wymianę kondensatora 680 nF 275V AC, co rozwiązało ich problemy. Wymiana kondensatora wymaga demontażu panelu sterującego, co można zrobić bez wyciągania lodówki z zabudowy, jednak należy zachować ostrożność przy podłączaniu wtyczek. Koszt kondensatora jest niski, a naprawa może być wykonana samodzielnie przez osoby z podstawowymi umiejętnościami technicznymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA