Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki tablet 10" kupić

woodyalen 21 Aug 2015 20:41 2139 9
    woodyalen
    Level 8  
    Witam poszukuje jakiegoś taniego tabletu (~400zł ) do czytania komiksów, ebook'ów i ewnetulanie przeglądania neta. Zależy mi żeby miał co nie mniej niż 10 cali i dobrą rozdzielczość (jak za tą cenę)
    zastanawiam się nad tymi chinolami:
    a futerałem za 106$
    http://www.aliexpress.com/item/New-N9106-Tabl...TK6582-2GB-RAM-16GB-ROM-Dual/32274657912.html

16gb za 118$
    http://www.aliexpress.com/item/10-Inch-Lenovo...Hz-1280-800-IPS-2GB-32GB-ROM/32381334275.html

najbardziej mnie nachodzi żeby dołożyć i kupić ten:
    http://www.aliexpress.com/item/10-inch-8-core...-32GB-8MP-Camera-3G-sim-card/32359494164.html
    z tym że jeśli miał bym kupić ten ostatni dochodzi jeszcze jednem wymóg ma na nim działać płynnie heroes 3 HD
    1. Opłacie w ogóle kupować takiego chinola, podziała chociaż ze 2 lata (będzie używany głównie do czytania i rzadko do neta), czy lepiej poszukać coś na allegro.
    2. Te z napisem Lenovo to naprawdę Lenovo (objęte gwarancją w UE) czy podróby.
    3. Jest sens kupować tableta za ponad 400zł do komiksów, e-booków i neta.Czy jak bym kupił coś takiego http://allegro.pl/tablet-lenovo-lifetab-4-rdzenie-10-menu-pl-i5388504112.html
    to spełni te funkcje i będzie chodzić płynnie (wkurza mnie w takich urządzeniach jak coś bez przerwy się zawiesza albo długo wczytuje).
    woodyalen
    Level 8  
    Po przejrzeniu wielu tabletów zarówno na allegro jak i aliexpress Stwierdziłem ze poniżej 500zł nie kupie nic sensownego. Zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma:
    lenovo
    http://www.aliexpress.com/item/10-inch-8-core...-32GB-8MP-Camera-3G-sim-card/32359494164.html
    chuwi
    http://www.aliexpress.com/item/Original-Chuwi...Quad-Core-Windows8-1-Android/32368273007.html

Który z nich warto kupić? A może zaden i polecili byście mi jakiś inny tablet 10 calowy w cenie ~500zł.
    lespaul972
    User under supervision
    Lepszym wyborem jest drugi tablet z windowsem
    woodyalen
    Level 8  
    Chuwi ma dobre opinie w necie i ma procesor intela a nie no name, ale znowu lenovo ma lepszą rozdzielczość i androida.
    1. Dual os oznacza że tablet ma zainstalowane 2 systemy Windows i android i można je przytłaczać? Tak że np korzystam sobie z lemingów na androidzie, wyłączam tablet i włączam sobie go pod Windowsem i przeglądam neta ??
    2.Czy programy które działają pod Windowsem 8 na PC można normalnie zainstalować na tablecie? czy windows na tablety ma swoje dedykowane programy, chodzi mi konkretnie o program ComicRack.
    3. Czy jeśli zamówiłbym tego chuwi i przyszedł by z Windowsem po chińsku to mozna taki Windows usunąć i zainstalować Polski/Angielski tak jak na pc ??Czy zostaje tylko wgranie jakiejś nakładki spolszczającej?? Niby pisze "Supporting Language:(...),Polish,(..)" ale podejrzewam że to chodzi o androida
    lespaul972
    User under supervision
    Windows jak najbardziej jest do personalizacji w każdej wersji i można dodawać mu język lu usuwać obecne.
    Dual boot czyli masz menu bootowania i sam wybierasz czy potrzebujesz androida do snapchata czy windowsa do normalnego korzystania(to oczywiście jedynie przykład)
    Rozdzielczość może jest troche gorsza, ale na procesorze bardziej bym się skupił quad od intela to lepiej niż nawet 16 rdzeni mediateka.
    No i masz windowsa a nie androzłoma, a opcjonalnie możesz i ze zloma skorzystać.
    Co do windowsa po chińsku częściowo jest zangielszczony zazwyczaj na pewno język zmienisz bez problemu z ewentualnym wsparciem translatora. Co do czystej reinstalacji windowsa to jest chinol a wiec nie wiadomo jak to jest rozwiązane na bootloaderze i czy nie jest zablokowany.
    Słowem może wymagac nieco zabawy ale raczej nie sprawi problemu.
    woodyalen
    Level 8  
    @lespaul972
    Czyli podczas uruchamiania tableta pojawia się boot menu i wybieram który system ma wystartować, od początku wydawało mi się że tak jest, ale wołałem się dopytać.
    Quote:
    Słowem może wymagac nieco zabawy ale raczej nie sprawi problemu.

Czyli jest to wykonalne? Chodzi mi o to że z pomocom jakiegos tutorila usune sobie chinską ósemkę i wgram polską?
    Dlaczego uważasz że android to złom, Windows jest dużo stabilniejszy?
    Czy 32 GB pamięci głównej wystarczy do komfortowego korzystania z tych systemów?
    Czy w Windowsie na tablecie można wybrać żeby aplikacja zainstalowała się na kracie pamięci? Czy jest tak jak na androidzie że aplikacje da się zainstalować tylko na pamięci wewnętrznej.
    Co do tego, dual OS jak to wygląda na dysku? Dysk jest podzielony na 2 partycje np. po 16gb i na jednej jest win 8 na drugiej android ??
    Mam jeszcsze pytanie co do tego procka Intel Atom Z3736F. Chińczyk pisze CPU Speed:Max 2.16GHz . Natomiast w necie zmalałem "It is clocked at 1.33 - 2.16 GHz"
    Jak mam to rozumieć, że procek ma 1,33 ale można go podkręcić do 2.16? Czy ma porostu jakiś tryb turbo jak procki w PC, że przy dużym obciążeniu CPU sam podnosi taktowanie ?? Czy to porostu zwykła ściema i procesor ma nie więcej nie mniej a 1.33 GHz??
    lespaul972
    User under supervision
    Zmiana języka nie jest problemem i nie powinno yć równiez problemu na reisnatację.
    Co do podziałów nie wiem jak to producent realizuje powinny być podzielone na partycje, jednak obstawiam ,że jest to przydzielone tylko w bootloaderze a oba systemy są na jednej partycji głownej.
    Co do pamieci wszystko zalezy od tego do czego będziesz używał tabletu.
    Jeżeli do jakiegos skype internetu i powiedzmy kilku gierek to w zupełności., jeśli jednak masz zamiar oglądac filmy to wiadomo że nie poszalejesz..
    Nowe procesory intel sa tak skonstruowane ,że podobnie jak core i 5 mają tzw autooverclocking. wiec same zmieniają czestotliwośc do zapotrzebowania urządzenia.
    Co do androida a windowsa. Android to system dla gadźeciaży i dzieci.
    Windows jest o niebo stabilniejszy tymbardziej że weszła nowa generwajca windows 10.
    Android nie korzysta z zasobów sprzetu przez co bywa bardzo niestabilny i na 20gb ramu nawet będzie się zacinał i wieszał, przez brak dobrej akceleracji sprzętowej.
    Sam korzystałem z obu sstemów i nigdy więcej Androida ;)
    Tylko windows.
    woodyalen
    Level 8  
    Pewnie zamówię sobie tego chuwi vi10. Mam jeszcze tylko 2 pytania odnośnie tego modelu.
    Czy jak zamówię sobie Aero2 to będzie działać na tym tablecie? (głównie nastawiam się na WiFi, ale Aero2 też bym sobie dokupił żeby mieć neta w terenie, jak pojadę sobie np na ryby)
    Widziałem, że stacja dokująca ma touchpada, nie zamierzam jej kupować, ale czy to znaczy że można do niego podpiąć pod USB myszkę i klawiaturę i pod Windowsem będzie działać?
    woodyalen
    Level 8  
    @lespaul972
    Na powyższe pytania już sam znalazłem odpowiedzi.Już miałem zamawiać chuwi wi10 ale przejrzałem jeszcze ali i znalazłem w prawie identycznej cenie chuwi w10hd i znowu nie wiem co wybrać.
    chuwi vi10
    10.6 Inch IPS Capacitive Touch Screen;16:9,1366*768
    CPU:Intel Z3736F Quad Core
    CPU Speed:Max 2.16GHz
    2GB RAM
    32GB ROM
    One Front Camera:2.0MP+One*Rear Camera:2.0MP
    Support OTG

chuwi v10HD
    10.1 Inch IPS Capacitive Touch Screen,1920*1200
    Windows 8
    CPU: Intel Z3735F Quad Core
    CPU Speed:Max 1.83GHz
    2GB RAM;32GB ROM
    Camera(1*Front Camera:2.0MP;
    1*Rear Camera:5.0MP
    vi10 ma lepszy procesor natomiast v10hd ma wyświetlacz full hd. Na co postawić na procek czy wyświetlacz? Czy na 10 calowym ekraniku będzie w ogolę widać różnice pomiędzy 1366x768 a 1920x1200. Filmów na nim oglądać nie zamierzam.
    lespaul972
    User under supervision
    przy 10 calach widac różnicę, jednak zważając ,że to ips nie powinno byc to duzym problemem. jeśli fillmów nie będziesz oglądac to nie wiem chy jest sens brać hd.
    Raczej stawiałbym na lepszy procesor niż minimalnie lepszy wyświetlacz,jednak taktowanie daje tu spora różnice.