logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dysk toshiba - Uszkodzone MTF(?) po odłączeniu od TV

kortax 23 Sie 2015 20:50 888 6
REKLAMA
  • #1 14942189
    kortax
    Poziom 8  
    Witam! Problem występuje w dysku przenośnym Toshiba 1TB i pojawił się po odpięciu od TV. Standardowy problem- wymuszanie formatowania. W zarządzaniu dyskami widzi dysk, jest oznaczony literą i pokazuje format RAW. Zrobiłem NTFS scan w DMDE, jednak nie wiem co dalej. Najbardziej zależy mi na przywróceniu używalności dysku bez formatowania, ponieważ do ewentualnego odzysku jest 417GB danych :( odzyskiwałem losowo pojedyncze pliki i są okej, więc wydaje mi się, że to wina zepsutego MTF.

Testy w zalaczniku, bo mam za mało postów do linkowania :(
    Załączniki:
    • dysk toshiba - Uszkodzone MTF(?) po odłączeniu od TV skanntfss.jpg (51.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ntfsscan.txt (83.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dysk toshiba - Uszkodzone MTF(?) po odłączeniu od TV 070.png (440.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dysk toshiba - Uszkodzone MTF(?) po odłączeniu od TV skanntfss.jpg (51.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dysk toshiba - Uszkodzone MTF(?) po odłączeniu od TV 070.png (440.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14942266
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Jeszcze pokaż screen z okna partycje z DMDE, dla pewności, że danych nie da się bezpośrednio odzyskać poprzez przywrócenie całej partycji. Po wyszukaniu partycji wygląda to tak, jakby na NTFS 0 były twoje dane, przejrzyj zawartość.
  • REKLAMA
  • #3 14942289
    kortax
    Poziom 8  
    dysk toshiba - Uszkodzone MTF(?) po odłączeniu od TV

Całe to drzewo folderów się zachowało, co widać w DMDE. Można odzyskiwać pliki i działają one

jeszcze taki screen, jak cos pomoże dysk toshiba - Uszkodzone MTF(?) po odłączeniu od TV
  • REKLAMA
  • #4 14942302
    mati211p
    Na tej partycji po wejściu w DMDE są twoje dane, natomiast system chce formatować dysk? Jeśli tak, to możesz odzyskiwać dane poprzez DMDE, bo faktycznie w takim przypadku wygląda to na problem z MFT. Ewentualnie możesz zobaczyć, czy pod linuxem jest dostęp do partycji. Jeśli po wejściu na partycje brak cześci danych, sprawdź jeszcze, czy dane będą po wybraniu opcji wszystkie znalezione+rekonstrukcja. Z samym przywróceniem partycji do używalności pod Windows może być problem, bo potrzebna jest wiedza na temat MFT.
  • #5 14942357
    kortax
    Poziom 8  
    Jakiego linuxa do tego polecasz? Dysk nie jest mój, ja tylko dostałem go do ,,zrobienia". Film z cyklu ,,rodzinie się nie odmawia" :D A nie ma jakiegoś programiku, który odbuduje to MFT? Ewentualnie jakiś program do odzyskiwania danych, tylko że takiego masowego. może być płatny :P
  • #6 14942403
    mati211p
    Niby testdisk może przywrócić MFT z MFT mirror jeśli ok, ale nie nigdy nie było dane mi tego sprawdzić. Zawsze przed jakimikolwiek "próbami odzysku" dobrze mieć jest kopię i na niej pracować. Wtedy, jak się pomylisz, można wrócić zawsze do stanu sprzed.
  • REKLAMA
  • #7 14942436
    kortax
    Poziom 8  
    Taaa... Kopię 1TB... :P Dobra, oddam mu ten dysk, dam program do odzyskiwania( jakbyś mógł polecić jakiś dobry, do masowego odzyskiwania) i niech się bawi :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przenośnym dyskiem Toshiba 1TB, który pojawił się po odłączeniu od telewizora. Dysk jest widoczny w zarządzaniu dyskami, ale oznaczony jako RAW, co sugeruje uszkodzenie MFT. Użytkownik przeprowadził skanowanie NTFS w DMDE, ale nie wie, jak odzyskać dane bez formatowania, ponieważ na dysku znajduje się 417GB ważnych plików. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie DMDE do odzyskiwania danych oraz sprawdzenie dostępu do partycji pod systemem Linux. Wspomniano również o programie TestDisk, który może pomóc w przywróceniu MFT z kopii zapasowej. Użytkownik poszukuje również rekomendacji dotyczących programów do masowego odzyskiwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA