logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC z Windows XP - zawieszanie się, ciemny ekran, blokada kursora

zwirzyk 24 Sie 2015 13:03 594 5
REKLAMA
  • #1 14943457
    zwirzyk
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam, Nie wiem czy użyłem dobrego oznaczenia tematu, ale do rzeczy.
    Posiadam PC z systemem op. XP.Komputer jest z lat 205. Używany był wyłącznie do śledzenia stron internetowych,buchalterii domowej oraz kontaktów z bankiem. żadne gry, filmy i inne. Od pewnego czasu zaczął występować problem: po otwarciu i wklepaniu użytkownika wyświetlał sie pulpit i po chwili ekran robił się ciemny by po chwili się ponownie uruchomić. I tak na przemian to się wyłączał to wskakiwał obraz. W ostatnim okresie oprócz opisanych wcześniej nieprawidłowości blokuje się kursor, po chwili przechodzi samoczynnie w stan resetowania, ale po resetowaniu w dalszym ciągu się wyłącza ekran, a po wskoczeniu brak jest możliwości sterowania muszą bo kursor na ekranie jest zablokowany. Zdaję sobie z tego sprawę, że jest to jakaś usterka, której sam nie usunę, ale chodzi mi o podpowiedź co jest przyczyną takiego stanu.
    Wszystkich mogących znać temat bardzo proszę o podpowiedź, a moja wdzięczność będzie ścigać do śmierci.
  • REKLAMA
  • #2 14943466
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Przyczyn może być wiele, zarówno sprzętowych jak i software'owych. Po pierwsze podaj specyfikację tego komputera. Po drugie otwórz obudowę i najpierw odkurz. Potem zrób w miarę możliwości zdjęcia płyty głównej. Albo rozejrzyj się sam za napuchniętymi kondensatorami (jeśli wiesz, o czym mowa).
  • REKLAMA
  • #3 14943709
    zwirzyk
    Poziom 10  
    Dziękuje za zainteresowanie się tematem.Podejrzewam, że elementy wewnętrzne komputera nie są zakurzone bo przed miesiącem odebrałem sprzęt z jednego z serwisów w Krakowie.Po włączeniu w domu przez jakiś czas sprawował się w miarę poprawnie choć krótkie wyłączania sie obrazu na pulpicie były, ale krótkotrwałe i kursor nie zawieszał się. co do specyfikacji to nie wiem czy jakiekolwiek dane znajdę, bo komputer był składany jak wspomniałem w 2005 r. Zastanawiającym mnie jest fakt, dlaczego serwisant sprawdzający sprzęt nic nie wspomniał o jakichkolwiek nieprawidłowościach, a serwis zaliczany jest do starych /1995r/ i jak wynika z opinii dosyć dobrych.Ale chyba bedę musiał poszukać innego młodszego serwisanta bo jak widać "starość" nie zawsze idzie w parze z nowościami. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 14943713
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Pokaż SMART dysku, może w nim tkwi przyczyna.
  • REKLAMA
  • #5 14944015
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    zwirzyk napisał:
    Dziękuje za zainteresowanie się tematem.Podejrzewam, że elementy wewnętrzne komputera nie są zakurzone bo przed miesiącem odebrałem sprzęt z jednego z serwisów w Krakowie.Po włączeniu w domu przez jakiś czas sprawował się w miarę poprawnie choć krótkie wyłączania sie obrazu na pulpicie były, ale krótkotrwałe i kursor nie zawieszał się. co do specyfikacji to nie wiem czy jakiekolwiek dane znajdę, bo komputer był składany jak wspomniałem w 2005 r. Zastanawiającym mnie jest fakt, dlaczego serwisant sprawdzający sprzęt nic nie wspomniał o jakichkolwiek nieprawidłowościach, a serwis zaliczany jest do starych /1995r/ i jak wynika z opinii dosyć dobrych.Ale chyba bedę musiał poszukać innego młodszego serwisanta bo jak widać "starość" nie zawsze idzie w parze z nowościami. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.

Wystarczy jak zdejmiesz obudowę i przepiszesz nazwy modeli podzespołów (płyty głównej, karty graficznej, zasilacz, etc. to co widać bez głębszego wpatrywania się). I zrób jak zrobiłem z kondenstatorami (lub wrzuć zdjęcia płyty głównej).
  • #6 14950410
    zwirzyk
    Poziom 10  
    Dziękuje za podpowiedzi. Ponieważ przewyższało to moje umiejętności tak z odszyfrowaniem symboli jak i wrzuceniem dokumentacji zdjęciowej na forum, wybrałem krótsze lecz kosztowniejsze rozwiązanie-oddałem stary komp, stacjonarny, który się zawieszał i laptopa na którym chciałem obrabiać pliki Excela do serwisu ,a tam wszystko zrobili jak trza i ocenili sprawność stacjonarnego,z której to wynika, że inwestowanie w naprawę nie opłaca się i lepiej dokonać zakupu nowego sprzętu.Jeszcze raz dziękuję za poświęcenie swego czasu mojej sprawie. Pozdrawiam i życzę spokojnych i pogodnych dni.
REKLAMA