logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galaxy A5 (A500FU) - Jak bezpiecznie obniżyć soft do Android 4.4.4 KitKat?

stybydyby 24 Sie 2015 17:55 1644 13
REKLAMA
  • #1 14944140
    stybydyby
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam, mam problem.
    Wgrano do telefonu z aktualizacją lolipopa 5.0.2. Z przyczyn wizualnych kobiecie sie on nie podoba i poprosiła mnie żeby przywrocić mu 4.4.4 kitkata.

Rozumiem, że mam odpalić odina i wgrać soft w download mode tak?
    Mogę poprosić jakiegoś ogarnietego człowieka o soft do tego telefonu w tej wersji.
    Dodam, że był kupiony w t-mobile a dokładny model to a500FU

Znalazłem na różnych stronach np. tutaj
    http://www.mrcrab.net/viewstockrom/32549-sm-a500fu.html

ale nie wiem czy przy wgrywaniu czegoś nie zepsuje, jak sprawdzić czy to w 100% zgodne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14944765
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    Zdecydowanie nie polecam downgrade'u w A500FU, mnóstwo lektury o sztywniakach na hostingu i nie tylko.
  • REKLAMA
  • #4 14945120
    stybydyby
    Poziom 12  
    Mam jeszcze jedno pytanie bo każdy telefon ma coś takiego jak CSC czyli to całe region code.
    Okazało się, że po włączeniu telefonu z wcisnietymi przyciskami home power itd. ten kod to TPL czyli t-mobile Polska. Jeśli wgram inny to będzie jakiś problem i czym on będzię się różnić od tego XEO.
    Sciągnąłem juz z TPL a wszystkie hostingi pobierały mi po 80kb/s wiec ciezko bedzie inny i tak pobrać :p

Dodano po 49 [sekundy]:

sm233 napisał:
    Zdecydowanie nie polecam downgrade'u w A500FU, mnóstwo lektury o sztywniakach na hostingu i nie tylko.

Mógłbyś napisać o co chodzi z tymi sztywniakami na hostingu bo nie bardzo rozumiem. Mam się czego obawiać? Bo do operacji przystąpie dopiero jutro :p?
  • Pomocny post
    #5 14945477
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 318
    XEO to jest niebrandowany a TPL z badziewiami dodawanymi przez TeDebajle. Nie masz sie czego obawiac. Kolega @sm233 narzeka na serwisy hostingowe i wrzucajace na nie pliki uzytkownikow. Jesli plik sie pobierze niekompletny to Odin go nie zaakceptuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 14945590
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Atreyu Makiavel napisał:
    Nie masz sie czego obawiac. Kolega @sm233 narzeka na serwisy hostingowe

Nie hostingi serwisowe tylko forum gsmhosting gdzie jest właśnie wiele tematów w których opisywane jest uszkodzenie telefonu po zaniżeniu softu.
    http://forum.gsmhosting.com/vbb/f453/a500fu-dead-after-succesfull-downgrade-1967711/

Więc moja rada jest taka aby sie dobrze zastanowić czy gra warta świeczki.

No chyba, że kolega Atreyu Makiavel wie coś czego my nie wiemy i kolejny raz napisze, że śmiało możesz wgrywać niższy soft.
  • #7 14945633
    siudziu
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Ostatnio zaniżałem soft z 5.01 do 4.4 2 szt. niesprawiły żadnych problemów ale nad jedna spedziłem pół dnia żeby zaczeła działac :(. W note 3 też miałem przygode co prawda tylko zawiesił sie na logo i wystarczyło wgrać znowy 5.0.1 zrobić WIPE i ponownie 4.4 ale zawsze to zagadka jak telefon się zachowa po takjej operacji. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto ryzykować zresztą dla mnie 5.0.1 jest ok i w mój S4 działa mi na nim bez problemów. Zaniżałem w nim softa 2 razy i akurat tu obyło sie bez komplikacji.
  • #8 14945734
    rtvkce
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Polecam downgrade domowymi sposobami:) uszkodzicie IMEI:)
  • #9 14945914
    siudziu
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Imei nie koniecznie ale jak to mówią jest ryzyko jest zabawa :P Zresztą moim zdaniem lepjej podejść do jakiegoś serwisu i stracić te 30 zł niż się bawić w 2 uda. Szukając odpowiedniego serwisu należy sugerować sie 2 rzeczami tanio rzadko oznacza dobrze i .. jeśli czegoś nie da się zrobić trzeba iść do kogoś kto o tym nie wie i to zrobi ... :P. Oczywiście można śmiało sprobować samemu odinem tylko czy warto się coś wysypie pewnie zrobia na gwarancji (pod warunkiem że telefon nie był rootowany) tylko znowu czas i nerwy. Ja kilkanaście lat temu nie znając tematu chciałem koledze za 10 zł wgrać softa no niestety nie udało się ... w serwisie zrobili to za 50 zł (zanim go uwaliłem chcieli 30) w życiu tak chętnie nie wydałem 50 zł. Trochę się rozpisałem OT ale co tam :P
  • REKLAMA
  • #10 14946230
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 318
    tino2003 napisał:
    Atreyu Makiavel napisał:
    Nie masz sie czego obawiac. Kolega @sm233 narzeka na serwisy hostingowe

Nie hostingi serwisowe tylko forum gsmhosting gdzie jest właśnie wiele tematów w których opisywane jest uszkodzenie telefonu po zaniżeniu softu.
    http://forum.gsmhosting.com/vbb/f453/a500fu-dead-after-succesfull-downgrade-1967711/

Więc moja rada jest taka aby sie dobrze zastanowić czy gra warta świeczki.

No chyba, że kolega Atreyu Makiavel wie coś czego my nie wiemy i kolejny raz napisze, że śmiało możesz wgrywać niższy soft.

Gdyby wypowiedź kolegi @sm233 nie była napisana żargonem i skrótami myślowymi, wtedy może i autor tematu by od razu zrozumiał.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 14946248
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Napisane zostało czytelnie, jedyne co trzeba zrobić to wpisać w jakąś wyszukiwarkę hasło o zaniżaniu softu w tym modelu czego autor nie zrobił.
  • #12 14946293
    stybydyby
    Poziom 12  
    Trochę mnie przestraszyliscie z tym, ze telefon może się zwiesić.
    Kolego tino2003 szukałem na necie ale nie znalazłem wiec założyłem tutaj temat.
    Jeśli faktycznie jest to tak ryzokowne to napiszcie. Osobiście moje doświadczenie we wgrywaniu softów opiera się na prawie wszystkim oprócz samsungów. Wgrywałem juz cyanogeny do wszystkiego SONY, Htc, LG. Czasami zdarzało mi się zbcirckować telefon lecz potem sie okazywało, ze wystarczy inny kernel wrzucić albo coś innego.
    Jeśli faktycznie jest duże ryzyko uwalenia telefonu to sie nie podejme i odeśle koleżanke do serwisu :P
  • Pomocny post
    #13 14946314
    tino2003
    Admin grupy GSM
    stybydyby napisał:
    Jeśli faktycznie jest to tak ryzokowne to napiszcie.

Przecież już zostało napisane, czytasz w ogóle odpowiedzi? Czytałeś temat na hostingu który podlinkowałem?
    Czytałeś to:

sm233 napisał:
    Zdecydowanie nie polecam downgrade'u w A500FU
    rtvkce napisał:
    uszkodzicie IMEI:)

siudziu napisał:
    lepjej podejść do jakiegoś serwisu
  • #14 14946335
    stybydyby
    Poziom 12  
    Dobrze w takim razie odeśle do serwisu. Myślę, że w koszalinie znajdzie się jakiś, który sie podejmie za te 30-50zł i problem z głowy.
    Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telefonem Galaxy A5 (A500FU), który został zaktualizowany do Androida 5.0.2, ale chce przywrócić wersję 4.4.4 KitKat z powodów wizualnych. W dyskusji poruszono kwestie związane z ryzykiem downgrade'u, w tym możliwość uszkodzenia telefonu oraz problemy z kodem regionu (CSC). Użytkownicy ostrzegają przed potencjalnymi komplikacjami, takimi jak "sztywniaki" po downgrade'zie, oraz sugerują skorzystanie z usług serwisowych zamiast samodzielnych prób. Wskazano również na różnice między wersjami oprogramowania TPL (brandowane) a XEO (niebrandowane). Użytkownik postanowił ostatecznie zlecić operację w serwisie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA