logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange Funbox 2.0 - Połączenie z dyskiem USB , po sieci domowej - Logowanie

petro1974 26 Sie 2015 11:31 12921 2
REKLAMA
  • #1 14948312
    petro1974
    Poziom 12  
    Witam.
    Szukałem szukałem i nie znalazłem więc zapytam .

Mam modem Funbox 2.0 , podłączam do niego dysk twardy przez port USB. Komputer z Windows XP, W sieci wszystko "spięte" po wi-fi

Problem wygląda następująco. Usiłuję się dostać do Funboxa poprzez Start/Uruchom wpisuję \\192.168.1.1 pojawia mi się prośba o użytkownika i hasło. Wpisuję takie jak loguję się do modemu przez przeglądarkę i otrzymuję informację że błąd użytkownika lub hasła. Dodatkowo po próbie logowanie w okienku w polu użytkownik "admin" zmienia mi się na "FUNBOX/admin"

Dodam że w przypadku Funboxa 1 , miałem dostęp bez konieczności wpisywania żadnych haseł jeśli wszystko było w jednej sieci. Tutaj jest ono wymagane, i jak widać nie pasuje to którego używa się do logowania do urządzenia przez przeglądarkę.

Moje pytanie to czy powinienem w modemie dodać użytkownika choć nie widzę takie opcji jak przeglądam wszelkie ustawienia. Czy może trzeba włączyć jakąś opcję. Czy problem jest jeszcze gdzie indziej , bo logować się do modemu przez przeglądarkę mogę bez problemów wpisując admin i hasło.

proszę o pomoc, bo czuję że coś pomijam tylko mnie mogę dojść co :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 14955001
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5363
    petro1974 napisał:
    Usiłuję się dostać do Funboxa poprzez Start/Uruchom wpisuję \\192.168.1.1 pojawia mi się prośba o użytkownika i hasło. Wpisuję takie jak loguję się do modemu przez przeglądarkę i otrzymuję informację że błąd użytkownika lub hasła

Tylko co ma wspólnego logowanie się do routera, z logowaniem do zasobów sieciowych...
    http://www.orange.pl/kid,4003696898,id,400371...-FunBox-podlaczenie-pamieci-USB-,article.html
  • #3 14956475
    petro1974
    Poziom 12  
    Widzisz gdybyś sumiennie przeczytał to co napisałem nie podawałbyś mi linka do konfiguracji Funboxa 1 :) Ja mam problem z Funboxem 2.0

A czemu \\192.168.1.1 a dlatego :
    http://www.orange.pl/kid,4003696898,id,400371...abId=0001f9a3f347-7b28-3482-a2e8-0f7528246b2e

Link który podałeś nie pokazuje jak się logować do zasobów sieciowych tylko do plików znajdujących się na dysku podłączonym do FB. Może to wygląda na pozór tak samo ale nie o to mi chodzi :) W linku powyżej który wkleiłem zobacz co mam na myśli :)

Dlatego też bo mam chęć zrobić sobie to jako dysk sieciowy jak miałem w FB1 , i dlatego że chcę dostawać się do plików jak do dysku z tabletu, telefonu i wszystkiego bez wchodzenia przez przeglądarkę.

Zresztą jakie to ma znaczenie czemu tędy a nie tamtędy ?

Przy okazji modem uznali za uszkodzony dostałem kolejny który też ma ten sam problem teraz obiecali w ciągu 24 h zdalnie jakieś pliki konfiguracyjne zaktualizować
REKLAMA