logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 1060 - słaba czerń, sypie tonerem po wymianie wywoływaczki i bębna

copyman 28 Sie 2015 12:48 1149 3
REKLAMA
  • #1 14953216
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 837
    Kopiarka jak w temacie. Wysłana na emeryturę ale powstała konieczność przywrócenia jej do życia. Przebieg ok. 2,3 mln . Wymieniona była wywoływaczka na nową, oryginalną , zasypany oryginalny deweloper. Toner Katun , później także oryginał , bęben ok. 150 K , podmieniany też na 60 K - bez rezultatu. Druty elektrody nowe, siatka też nowa. Elektroda również podmieniona, pas transferu ledwo co wymieniony (może z 50 K zrobił) . Objaw główny to sypanie tonera z układu czyszczącego. Po wykonaniu 3-4 tys spod listwy uszczelniającej sypie się toner , gromadzi się na aluminiowej ramce i zasypuje ID sensor. Sekcja czyszcząca też była podmieniona na inną , sprawną. Wszytko drożne, szczotka bębna też wymieniana. Poza tym kopie nie mają dobrej czerni. Niby są ok ale brakuje tego "pazura" . Walczyłem z nią jakiś czas a potem poszła w odstawkę zastąpiona Bizhubami 501. Teraz trzeba by temat odświeżyć bo dodatkowa maszyna by się przydała a tej żal wyrzucić bo poza tym spisywała się idealnie. Co może być przyczyną tych objawów ? Co jeszcze sprawdzić ? Zabrakło mi pomysłów a i czasu na walkę z tym sprzętem nie było. Mieliście podobne przypadki ?

C.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14953335
    printer1
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    witam, miałem tak samo w 5500, było dobrze tylko chwile po wymianie developera
    a potem tak jak opisujesz.
    ponoć była na rynku partia trefnych developerów, po którejś wymianie z kolei wszystko wróciło do normy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14953562
    Tomek H
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    Miałem to samo w dwóch sztukach w 2075.
    Wina toneru katuna.3 tyś kopii i ramka cała zasypana
    Po wymianie na oryginał jeszcze przez kilka tyś sypało ale mniej.
    Po 10 tyś spokój.
    Co do czerni to jaki bęben zakładałeś?
    U mnie na różnych zamiennikach przez kilka tyś czerń jest ok.
    Potem spada.
    Teraz mam dwa bębny, jeden katun drugi oryginał.Na katunie jak powiedziałeś brak pazura, a na oryginale trzyma czerń.
    W poniedziałek podjadę do tej z katunem i zobaczę jak się trzyma. Dziennie robią jakieś 10tyś więc będę mógł więcej powiedzieć za kilka dni :)

Pozdr.
    TH
  • #4 14959646
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 837
    Dzięki za podpowiedzi :) Myślę że te opcje przerobiłem - może poza wymianą dewelopera. Bębny - jeden Katun a drugi zdaje się AEG - efekt taki sam . Toner - po Katunie dokładne czyszczenie i opróżnienie dozownika , zasypanie oryginałem i lipa :( Jak się sypało tak się sypie. Może dodam jeszcze że maszyna wcześniej złapała totalną zawiechę. Trzeba było zrobić memory all clear żeby się obudziła. Poinicjowałem niby co trzeba po tym , poustawiałem sieć i chwilę było dobrze. Potem padła wywoływaczka którą zamówiłem oryginalną , nową wraz z oryginalnym deweloperem. Zasypana, zainicjowana i po dwóch dniach kicha … Potem podmianki , wymianki i nadal nic. Maszyna poszła w odstawkę i tak stoi po dziś dzień. Być może zawinił faktycznie deweloper. Czy ten trefny nadal jest w "obiegu" ? Może kupić zamiennik dewelopera lub ten od Aficio 850 jak mi radził jeden ze znajomych serwisantów ? Toner też mi radził założyć od Aficio 700 . Co ciekawe przed tym resetem i wymianą wywoływaczki maszyna chodziła idealnie. Sypana tonerami różnych producentów , bębny Katuna, Fuji , AEG - nie miało to znaczenia. Coś ją nagle trafiło :( Sam juz nie wiem gdzie mogłem popełnić błąd. Wywoływaczki raczej nie podejrzewam - nowa ,oryginalna i z pewnego źródła. Co mogłem pominąć po memory all clear że tak się zaczęła zachowywać ?

C.
REKLAMA