logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

aficio 650 - Wymiana dewelopera po 100 tys. kopii, problemy z czernią

andrzejkami 07 Sie 2006 12:36 1265 8
REKLAMA
  • #1 2888755
    andrzejkami
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

Co ile kopii wymieniać deweloper w tej kopiarce??
    W jedej maszynie deweloper zrobił ok 100 tys. kopii i mam problemy z czernią. Być może jest to wynikiem zastosowania tonera firmy Black on White, wcześniej kopiarka pracowała na Katunie (ok. 95tys. kopii).

Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2006-08-07 o godzinie: 13:06

• REKLAMA
  • #2 2888847
    Sulek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Producent podaje następująco:

Developer
    DD2BLK (1000g)
    yield 300,000 A4 copies/bag , tak więc powinieneś jeszcze ze 200 tys zrobić :D

pzdr
    Piotr

Te przebiegi to "of course" na oryginalnym tonerze. Może to wina właśnie tonera - pomieszane masz tam teraz 2 różnych producentów i maszyna może zacząć głupieć. Niestety :cry:
  • REKLAMA
  • #3 2889094
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    No to spróbuj ręczne parametry wyśrubować i powinno grać a jak dojdzie do siebie to wróć do automatu. Podobno skutkuje też ponowna inicjalizacja deweloperu. Po zmianie tonera w 450 też głupiała a po "dodozowaniu" i inicjalizacji spokój !

C.
  • REKLAMA
  • #4 2901491
    andrzejkami
    Poziom 11  
    już drugi dzień walcze z tym dozowaniem (kod 2207), później robię Auto Process Control Execution (kod 2962), w kodzie 3103 ID Sensor Output Display Vsg jest na poziomie 4,0 V natomiast Vsp -- 0,3-0,47, tryb automatyczny wyłączyłem w kodzie 3901. Przeczyściłem czujniki w wywoływacze i styki aby nie było problemów z masą i połączeniem.
    niestety po kilkudziesięciu kopiach Vsp i Vsg zaczynają "wariować i kopie bledną i tak w kółko. myśle że wymniana bębna i dewelopera bedzie konieczna.
  • #5 2901668
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    no coż ci można poradzić masz kłopoty chyba na własne życzenie. Pierwszej zasady której należy wg mnie przestrzegać to nie mieszać dwóch rodzajów tonera. toner jeżeli już chcesz zmienic to przy wymianie developera. chociaż ten black to i z nowym developerem może robić kiepsko. Poprostu ja wyznaje zasadę nie ma żeczy tanich i dobrych. Ja ogólnie jadęna oryginałach i nie mam problemu z czernia i przebiegiem. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2902138
    mmcinek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ile kopii zrobiła ta kopiarka. Czy czyściłeś kiedyś dozownik toneru.
    Pozdrawiam.
  • #7 2902291
    andrzejkami
    Poziom 11  
    no cóż dzisiaj wyczyściłem jeszcze raz sensory na wywoływacze, dysze które dozują toner do wywoływaczki, przeczyściłem i odkurzyłem miejsce w którym jest toner, przeczyściłem optykę, pasy transmisji, ręcznie dosypałem toner i jeszcze raz zrobiłem auto control, Vsp i Vsg było na 3,97 i 0,15 V, koipiarka kseruje jak na razie z ładnym zaczernieniem ale dopiero jutro będę mógł coś więcej powiedzieć bo zrobie na niej więcej kopii.
  • #8 2937393
    andrzejkami
    Poziom 11  
    witam jeszcze raz

wymieniłem bęben, zasypałem nowy deweloper, toner katuna z nowej dostawy i nie trzyma parametrów Vsp i Vsg. brak mi pomysłów już na ten sprzęt. proszę o jakieś propozycje gdzie szukać przyczyny takiego stanu.
  • #9 3044687
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Spróbuj ustawić SP 2-209 Toner Supply Rate na dużo mniejszą wartość. Aha i SP 2-208 ma być na Sensor Control, inaczej robi blado.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany developera w kopiarkach Ricoh Aficio 650 po około 100 tysiącach kopii oraz trudności z utrzymaniem prawidłowego zaczernienia. Producent podaje, że developer DD2BLK o wadze 1000 g powinien wytrzymać do 300 tys. kopii na oryginalnym tonerze. Problemy z czernią mogą wynikać z mieszania tonerów różnych producentów, co powoduje niestabilność parametrów Vsp i Vsg oraz błędy dozowania (kod 2207). Zalecane jest ręczne dostrojenie parametrów, ponowna inicjalizacja developera oraz czyszczenie sensorów, dysz dozujących toner i optyki. Wymiana bębna i developera wraz z użyciem oryginalnego tonera poprawia stabilność, jednak w przypadku stosowania tonerów zamiennych (np. Black on White, Katun) mogą występować problemy z utrzymaniem parametrów i jakością wydruku. Dodatkowo sugerowano regulację parametrów SP 2-209 (Toner Supply Rate) na niższą wartość oraz ustawienie SP 2-208 na Sensor Control, aby uniknąć bladości kopii.
REKLAMA