logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator pary TEFAL GV7096 - Para leci tylko z kilku otworów

Corvax2 02 Wrz 2015 10:15 4554 2
REKLAMA
  • #1 14965185
    Corvax2
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam problem jak w temacie. Żelazko z generatorem pary zaczęło nagle gorzej prasować. Jak się przyjrzałem zobaczyłem, że uderzenie pary powoduje jej "wydmuch" tylko z kilku (a może i tylko jednego) otworów na środku stopy.

Od razu pomyślałem, że jest zakamienione. Zostawiłem je w misce z 10% octem tak, żeby stopa była w niej zanurzona. Stało tak prawie całą dobę. Wydawało się, że potem było trochę lepiej ale chyba to tylko złudzenie jednak. Teraz znów jest kiepsko.

Może trzeba coś rozkręcić i wyczyścić?

Przy okazji może ktoś mógłby podpowiedzieć jak porządnie odkamienić takie żelazko z generatorem. Samo czyszczenie tej wkładki wg instrukcji chyba nie jest zbyt dokładne.

Z góry dzięki!

PS. Druga dziwna sprawa, czasem "kończy się ciśnienie" tzn para przestaje lecieć, nic nie prztyka, pompa nie chodzi i trzeba poczekać. Jak nagle zaskoczy na napompuje to wszystko zaczyna działać normalnie choć nadal leci z jednej dziurki. Na ogół jednak pompa działa, wszystko wydaje się pracować tylko jakby otwory były pozapychane. Wg mnie to dwie różne sprawy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14965359
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Witam, używana jest tylko i wyłącznie woda destylowana?
    Jeżeli nie, to układ jest zakamieniały.

Do głębokiego czyszczenia polecam do wody wsypać środek do odmieniania i zużyć cały zbiornik.

Można też dać roztwór 50/50 octu z wodą, tylko że będzie później śmierdziało.

Pozdrawiam
  • #3 14965534
    Corvax2
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Bardzo dziękuję.
    Używana jest woda kranowa, zresztą o ile pamiętam zgodnie z sugestiami instrukcji obsługi. Zatem spróbuję odkamienić w opisany sposób. Do tej pory obawiałem się, czy można w ten sposób odkamieniać żelazko z generatorem pary.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
REKLAMA