logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator pary Tefal GV8975 - Po włączeniu zapala się kontrolka braku wody

mkaminski100 02 Wrz 2015 21:34 21039 8
  • #1 14967030
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    Generator pary Tefal GV8975GO
    Po włączeniu żelazka zapala się kontrolka braku wody. Nie można tego wyłączyć przez naciśniecie ani trzymanie przycisku. Trzeba wyłączyć i włączyć żelazko od prądu. Po takim restarcie żelazko pracuje poprawnie (pięknie paruje i włącza się pompka), aż do następnego uruchomienia na zimno.
    Woda oczywiście jest. Jak widzę zbiornik nie ma czujnika (lub go nie widzę), wiec pewnie stan jest brany ze zbiornika. Podejrzewam czujnik na zbiorniku, jednak dziwi mnie, że po odłączeniu prądu usterka nie pojawia się ponownie.
    Żelazko jest nowe a problem pojawił się około tygodnia po zakupie. Niestety jest to prezent, a TEFAL nie uznaje reklamacji bez paragonu którego nie mam.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc
  • #2 15537499
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Zelazko bylo juz trzy razy w serwisie a przy ostatniej wizycie serwisant stwierdzil, ze nie moga odtworzyc bledu, wiec wyslali mi nowiutkie zelazko, ktore po okolo miesiacy zaczelo robic dokladnie to samo!!!
    Z desperacji zalalem je mieszanka wody kranowej i destylowanej, ale po tygodniu znow zrobilo sie to samo.
    Odnosze wrazenie, ze dzieje sie to czesciej przez dluzszy czas (okolo 2-3 tygodni) woda nie jest spuszczona z baniaka. Prawie tak jakby nabil za duzo wody.
    Mam juz powoli dosc tego sprzetu
  • #3 18589646
    KatkaK
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Czy rozwiązałeś swój problem? Bo mam niestety to samo i nie wiem co robic?
  • #4 18589675
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Po trzeciej wymianie żelazka był ten sam problem.
    W końcu zacząłem dolewać wody zwykłej do demineralizowej bo chyba czujnik odczytuje na podstawie jonizacji lub oporu, a woda demineralizowana tego nie daje
  • #5 18589713
    KatkaK
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Stosowałam wodę z kranu całe 5 lat i nic się nigdy nie stało. Teraz juz ci działa?
  • #6 18589790
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Tak.
    Może czas na wymianę lub czyszczenie czujnika.
    Niestety nie wiem gdzie jest
  • #7 20091807
    eldb
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dołączę się do wątku - może przyda się potomnym. Generator pary Tefal GV9620.
    Po czterech latach użytkowania z demineralizowaną wodą, w trakcie prasowania (pełny zbiornik) zaczęła migać kontrolka od wody, a urządzenie nie reagowało na żadne przyciski w stopie i stacji. Pierwsza myśl - odkamienić. Niestety efektu brak. Próba podłączenia do 230Vac przy trzymanym przycisku pary w stopie zakończyła się sukcesem, tyle że chwilowym. Kontrolka od wody załączyła się po odstawieniu stopy. Dokładniejsza obserwacja i diagnoza - załącza się w konkretnej pozycji ruchomego przyłącza w stopie. Poszukiwania w internecie i jest podobny przypadek (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3842164.html). Przyczyną był przerwany szary kabelek pod ruchomym przyłączem w stopie. Rozcięcie, krótkie odizolowanie, koszulka termo, zespolenie 1mm tulejką do zarabiania przewodów i zagrzanie koszulki termo rozwiązało problem.
  • #8 21000335
    marcinultra197824
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Miałem podobną sytuację tzn migała czerwona lampka wskazująca na brak wody, woda oczywiście była.
    Zaznaczam że cały czas dolewam wody destylowanej.
    Wysłałem wodę ze zbiornika, nalałem kranówki I pomogło.
  • #9 21000439
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Według serwisu czujnik nie działa poprawnie w przypadku wody destylowanej więc to jest najczęściej powód

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z generatorem pary Tefal GV8975, który po włączeniu sygnalizuje brak wody, mimo że zbiornik jest pełny. Problemy te występują po krótkim czasie użytkowania, a resetowanie urządzenia przez odłączenie zasilania czasowo rozwiązuje problem. Niektórzy użytkownicy sugerują, że przyczyną może być czujnik wody, który nie działa poprawnie z wodą demineralizowaną. Wskazówki obejmują mieszanie wody kranowej z demineralizowaną oraz sprawdzenie czujnika. Inne modele, takie jak Tefal GV9620, również doświadczają podobnych problemów, co sugeruje, że może to być powszechny problem w urządzeniach tej marki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA